Pašvaldība
TUKUMA NOVADS IZSAKA VĒLMI PIEDERĒT KURZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONAM

domes sede ieskats
28.aprīlī notika kārtējā Tukuma novada Domes sēde.

Tajā deputāti nobalsoja par to, ka jaunveidojamajam Tukuma novadam būtu jāatrodas Kurzemes plānošanas reģionā. Pašreizējais Tukuma novads līdz šim ietilpa Rīgas plānošanas reģionā, bet ar administratīvi teritoriālo reformu, samazinot pašvaldību skaitu, tiks mainīta arī līdzšinējā pašvaldību piederība plānošanas reģioniem. Tukuma novada Domes deputāti cer, ka šajā Tukuma pašvaldības viedoklī ieklausīsies arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kurai ir jāpieņem gala lēmums. Vēlmei turpmāk būt Kurzemes plānošanas reģionā par pamatu ir jaunveidojamā Tukuma novada ģeogrāfiskais novietojums, un tas, ka novada specifika un prioritātes ir vairāk kopīgas ar citām Kurzemes pašvaldībām.

Domes sēdē deputāti atbalstīja vairāku investīciju projektu pieteikumu iesniegšanu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā valsts budžeta finansējuma saņemšanai. Pašvaldība iesniegs šādus investīciju projektus: Kurzemes ielas pārbūve Tukuma pilsētā, 3.kārta, Melnezera ielas posma pārbūve, 2.kārta, un Tukuma pirmsskolas izglītības iestādes “Vālodzīte” pārbūve. Visu trīs projektu kopējās provizoriskās izmaksas sastāda 3,15 miljonus EUR. Ministru kabineta 2021.gada 13.aprīļa noteikumi Nr.242 paredz pašvaldību augstas gatavības investīciju projektiem valsts budžeta finansējumu līdz 85% no projekta izmaksām.

Domnieki atbalstīja arī finansējuma piešķiršanu vairākiem kultūras projektiem. Tika nolemts atbalstīt projekta “Ziedoņa dārzs Mālkalnā – jauna kultūrvieta Tukumā: dārzs ar dizaina elementiem” īstenošanu Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Kultūrelpa” konkursā Dizaina un arhitektūras nozarē. Šis projekts paredz Mālkalnā stādīt ķiršus, izveidot jaunu gājēju celiņu tīklu, kāpnes un solus. Savukārt, turpinot attīstīt un popularizēt Durbes pils kompleksu, deputāti atbalstīja Durbes muižas kalpu mājas glābšanas darbu 6.posma veikšanas projekta iesniegšanu Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē. Arī šogad plānots glābt svarīgas ēkas konstrukcijas: atsegt starpstāvu pārsegumus, protezēt trupējušās siju vietas un nomainīt pilnībā satrupējušās sijas.

Deputāti atbalstīja lēmumu no 1.maija visā Tukuma novadā noteikt vienotu siltumenerģijas tarifu – 51,37 EUR par MWh bez PVN. Šāds tarifs kopš 2017.gada sākotnēji bija tikai Tukuma pilsētā, tad 2020.gadā tas tika ieviests arī Sēmē, Slampē, Džūkstē, Tumē un Vienības ciemā, bet tagad šāds tarifs būs arī Pūrē, kur līdz šim tarifs bija daudz lielāks – 65,94 MWh bez PVN. Tāpat tika atbalstīts lēmums iegādāties nekustamo īpašumu Pūres pagastā katlu mājas vajadzībām. Pašreizējā katlu māja Pūrē atrodas pie daudzdzīvokļu ēkas, apdraudot iedzīvotāju drošību un viņu īpašumu, kā arī nenodrošina iespēju no malkas apkures pāriet uz cita veida kurināmo.

Pavisam Domes sēdes darba kārtībā bija iekļauti 80 jautājumi.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Tomels
Sabiedrisko attiecību speciālists
Tukuma novada Dome
Tel.29565568
janis.tomels@tukums.lv