Pašvaldība
Covid-19 analīzes bez ārsta nosūtījuma varēs nodot līdz 25. janvārim

Analizes bez maksas10 01
Lai saglabātu iespēju iedzīvotājiem, kuriem ir saslimšanas simptomi, savlaicīgi veikt Covid-19 analīzes, Veselības ministrija lēmusi vēl līdz 25. janvārim pagarināt termiņu, līdz kuram uz testu var pieteikties bez ārsta nosūtījuma, ja ir saslimšanas simptomi. Šajā laikā Veselības ministrija analizēs, vai veidojas rindas uz paraugu nodošanu, lai lemtu par turpmāko rīcību.


Ja cilvēkam ir parādījušies slimības simptomi (akūtas elpceļu infekcijas pazīmes, paaugstināta temperatūra, ožas traucējumi, garšas izjūtas zudums u.c.), Covid-19 testu var veikt arī bez ārsta nosūtījuma, iepriekš piesakoties. Savukārt cilvēki, kuri atgriezušies Latvijā no Apvienotās karalistes vai Dienvidāfrikas republikas, testu var veikt arī tad, ja nav saslimšanas simptomu. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā jaunā SARS-CoV-2 celma straujo izplatību šajās valstīs.


Vienlaikus nosūtījumu uz Covid-19 analīzēm pacientam izsniedz arī ģimenes vai ārstējošais ārsts. Situācijās, ja tests jāveic steidzami, ārsts to norāda nosūtījumā.


Veselības ministrija arī atgādina, ka testa veikšana pirms ārzemju brauciena ir maksas pakalpojums.


Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties, zvanot:

  •  Tālrunis centralizētam pierakstam Covid-19 analīžu veikšanai - 8303
  •  Centrālās laboratorija – 8330
  •  E. Gulbja laboratorija – 67801112
  •  MFD Laboratorija – 66164606
  •  NMS Laboratorija – 67144015
  •  Valsts zinātniskais institūts "BIOR" – 28369560


Covid-19 analīžu nodošanai var pieteikties elektroniski:

Analīžu nodošanas vietas un informāciju par katru no tām iespējams atrast interaktīvā kartē: "COVID-19 analīžu nodošanas vietas Latvijā".

Savukārt, Covid-19 analīžu rezultāti pieejami E-veselības portālā, kā arī analīžu pakalpojumu sniedzēju mājaslapās. Lai rezultātus aplūkotu E-veselībā, jāatver interneta pārlūkprogrammā adrese www.eveseliba.gov.lv,  jāizvēlas "Pieslēgties" un "Iedzīvotājs". Pēc autorizēšanās sistēmā analīžu rezultātu paziņojums būs skatāms sadaļā "Mani rezultāti".

Anna Strapcāne
VM Komunikācijas speciāliste
tālrunis: 60005509; 28346707
e-pasts: anna.strapcane@vm.gov.lv