NVO
Raksta attēls

Saha galds
Tukuma 2. vidusskolas vecāku biedrība 2018. gadā skolā ir aizsākusi šaha spēles tradīciju.

2017. gadā Tukuma 2. vidusskolas vecāku biedrība piedalījās Tukuma novada Domes iniciatīvu projektu konkursā, kur ieguva finansējumu šaha nodarbību inventāra iegādei – desmit šaha galdiņiem ar figūrām, trīs šaha pulksteņiem un šaha demonstrācijas dēlim. Kā arī tiek organizētas pašas šaha spēles nodarbības.


Šaha spēli apgūst bērni no 1. līdz 4. klasei. Nodarbības brīvprātīgi vada vecāku biedrība piesaistīts pensionāru biedrības biedrs, Latvijas šaha federācijas biedrs, Tukuma šaha kluba prezidents un aizrautīgs šaha entuziasts Māris Zvaunis. Tukuma 2. vidusskolas pedagogu kolektīvs atbalsta vecāku biedrības organizēto aktivitāti piedaloties nodarbībās un koordinējot to norisi.

Projektā tika paredzēts, ka pieteiksies nodarbībām būs iespējams vien divdesmit bērniem. Uzsākot īstenot šo ieceri, pirmajā nodarbībā, kas notika 2018. gada martā, ieradās deviņdesmit divi bērni no 1. līdz 4. klasei. Savukārt, līdz 2018. gada maija beigām nodarbības regulāri apmeklēja septiņdesmit bērni. Vasarā Māris Zvaunis devās ar trīs audzēkņiem uz pirmajām sacensībām, kurās viena no audzēknēm sasniedza augstus rezultātus.

Pētījumi pierādījuši, ka apgūstot šaha spēles iemaņas uzlabojas mācību process, savstarpējās attiecības klasē, skolā, ar vienaudžiem un pieaugušajiem, attīstās sociālās prasmes, komunikācijas iemaņas, prasme ne tikai uzvarēt, bet arī zaudēt, attīstās bērna stratēģiskā un abstraktā domāšanu, savu darbību – rīcību un tās seku prognozēšana, risku novērtēšana, saiknes starp cēloni un sekām atrašana, attīstās reakcijas ātrums, kā arī spēlei ir labvēlīga ietekme uz bērnu nervu sistēmu.

Mēs ticam, ka Tukuma 2. vidusskolā ir aizsākta tradīcija, kurai būs turpinājums nākotnē, tā turpināsies un pilnveidosies vēl daudzus gadus.
Pateicamies visiem, kas atbalstījuši šīs ieceres īstenošanu. Lai veiktu aktivitātes vecāku biedrībā un spētu paveikt līdzīgus veikumus, aicinām Tukuma 2. vidusskolas vecākus pievienoties komandai.

Tukuma vecāku biedrības valdes locekle
Aija Neimane