Pašvaldība
Informācija par 2020. gada lāpu gājienu!

svecites
1919. gada 11. novembrī Latvijas karavīri svinēja uzvaru pār Bermonta karaspēku. Tā bija pirmā nozīmīgā militārā uzvara Latvijai un tās sabiedrotajiem, kas nodrošināja Latvijas kā neatkarīgas valsts faktisku un juridisku atzīšanu. Tāpēc katru gadu 11. novembrī - Lāčplēša dienā - godinām cilvēkus, kuri cīnījušies par mūsu valsts brīvību un neatkarību.

Lāčplēša diena parasti tiek atzīmēta ar svinīgiem dievkalpojumiem, ziedu nolikšanu, lāpu gājieniem un koncertiem, tā pieminot kritušos un atminoties vēstures notikumus.

1988. gadā tika aizsākta tradīcija iedegt svecītes Brāļu kapos, kur apglabāti pirms 100 gadiem kritušie karavīri. Savulaik 11. novembrī svecītes tika aizdegtas arī māju logos, tādējādi pieminot ne vien vēsturisko notikumu svarīgumu, bet arī simbolisku gaismas uzvaru pār tumsu. Laika gaitā šī tradīcija zaudējusi savu nozīmīgumu, taču šogad vēlamies aicināt cilvēkus atgriezties pie Lāčplēša dienas atzīmēšanas savās mājās.

Ievērojot COVID-19 saslimšanas riska mazināšanas un pandēmijas ierobežošanas pasākumus, šogad Tukuma pilsētā tiek nolemts atcelt tradicionālo lāpu gājienu. Tā vietā Tukuma novada iedzīvotāji 11. novembra vakarā tiek aicināti iedegt svecītes uz lieveņiem un māju logos.


Lai sargātu savu tuvo cilvēku drošību un labklājību, mēs šodien tiekam aicināti, nevis doties karot, bet gan palikt savās mājās. Tāpēc rūpēsimies par savu un citu veselību!