Pašvaldība
NOTIKS VĒSTURISKAS SPĒLFILMAS UZŅEMŠANA TUKUMĀ

filma kaazas 2
No 31.jūlija līdz 3.augustam Tukuma centrā notiks filmēšanas darbi poļu vēsturiskajai spēlfilmai “Kāzas II”. Šī būs Polijas un Latvijas kopražojuma filma, kuras producents no Latvijas puses ir TASSE FILM.

Filmēšana notiks Harmonijas un Dārza ielu krustojumā un norisināsies trīs dienas- 31.jūlijā paredzēts mēģinājums, savukārt galvenā filmēšana norisināsies 1.augustā pa dienu un naktī no 2.augusta uz 3.augustu.

Filmai ir liela iespēja kļūt par spilgtu notikumu Eiropas kino kontekstā. “Kāzas II” režisors ir plaši pazīstamais Voiceks Smaržovskis (Wojciech Smarzowski),kurš izpelnījies atzinību ar tādu kino darbu kā “Garīdznieki” (“Clergy”, 2018), kas kļuva par vienu no skandalozākajām poļu filmām un sasniedza neiedomājamu skatītāju skaita rekordu pat Polijai- kopumā 5 miljoni skatītāju. Režisors ir saņēmis neskaitāmas balvas nozīmīgākajos pasaules kino festivālos.

Filmā “Kāzas 2” režisors Voiceks Smaržovskis turpina risināt aktuālu tematiku – tolerances trūkumu, neiecietību pret citādo, vēstures apzināšanās nepieciešamību un ar to saistīto traumu pārvērtēšanu. Tas skar jebkuru tautu un ir katras sabiedrības attīstības sastāvdaļa. Šodienas politiskās situācijas kontekstā, kad visā Eiropā arvien vairāk redzam dažādu agresīvi labējo strāvojumu izpausmes reālos politisko spēkos, neiecietības un baiļu no citādā tēma ir īpaši svarīgas.

Tajā pašā laikā šīs būtiskās tēmas režisors risina caur ļoti mūsdienīgu stāstu par poļu ģimeni, kura filmas laikā piedzīvo svarīgu notikumu – kāzas. Uz šī notikuma fona mēs sekojam vienas konkrētas ģimenes attiecībām un liktenim. Tas ir bagātīgs slānis ar dinamisku sižetu, kur ir gan mīlestība, gan greizsirdība, gan finanšu mahinācijas un pat šantāža. Pamazām šis slānis sajaucas ar vēsturisko notikumu slāni, kurā mūs ieved vectēvs Antoni, jeb jaunībā – Anteks. Viņš ir skatītāju saite ar pagātni, dzīvā atmiņa, kas mūs ieved četrdesmito gadu notikumu virpulī. Laika robežas tiek nojauktas un filmas sākuma komiskais tonis arvien vairāk pārvēršas biedējošā groteskā, kuras absurdums pilnīgi fiziskā līmenī piespiež aizdomāties par cilvēcisko vērtību nozīmi. Režisors provocē skatītāju, padarot situāciju arvien trakāku un absurdāku, tādejādi iedarbojoties uz auditoriju jau pavisam citā līmenī.

Filmēšanu Latvijā nodrošina plaša profesionāļu komanda, tai skaitā mākslinieks Mārtiņš Straupe un aktieris Juris Gornavs, kuram projekta ietvaros plānotas filmēšanas dienas gan Latvijā, gan Polijā. Ievērojot visus nepieciešamos piesardzības pasākumus, Tukumā piedalīsies arī masu skatu dalībnieki no Latvijas.

Tukumā tiks filmētas atmiņu ainas Polijas mazpilsētā kara laikā. Dārza un Harmonijas ielu ēkas tiks sagatavotas vēsturiski atbilstošā četrdesmito gadu arhitektūras stilistikā, ielu noformējot ar tam laikam raksturīgām norādēm un izkārtnēm, savukārt ēkām tiks nomainīti logu slēģi un durvis, kā arī tiks veikta to pārkrāsošana filmas vajadzībām.

Aicinām iedzīvotājus būt saprotošiem un iecietīgiem, saskaroties ar filmēšanas dēļ radītajiem ierobežojumiem.

NOTIKS VĒSTURISKAS SPĒLFILMAS UZŅEMŠANA TUKUMĀ

NOTIKS VĒSTURISKAS SPĒLFILMAS UZŅEMŠANA TUKUMĀ

Fotogrāfiju autors: Marcin Szpak

Filmas veidotāji
TASSE FILM