Pašvaldība
Svinīgi atklāts topošais parks Slampē – “Māras parks”

Slampes parks
Šā gada 1.jūlijā, piedaloties Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Militārās policijas karavīriem, Tukuma novada Domes priekšsēdētāja vietniekam Jānim Eisakam, Slampes un Džūkstes pagastu pārvaldes vadītājai, Slampes pagasta iedzīvotājiem un Slampes Kultūras pils folkloras kopai “Pūrs”, mazajiem dziedātājiem no ansambļa “Saulstariņi”, svinīgi tika uzstādīts un atklāts Slampes parka nosaukums – “Māras parks”.

Kā skaidro Slampes un Džūkstes pagastu pārvaldes vadītāja Dace Pole: “Manuprāt, ietverot parka nosaukumā Māras vārdu, tas tiek apveltīts ar latvju spēcīgāko zīmi. Māras zīme piešķir pamatīgumu, drošību, sasaisti ar zemes un dabas spēkiem. Māras galvenās īpašības ir mīļums un svētums. Māra piedalās visās ļaužu dzīves norisēs, tās ziņā ir auglības noslēpums – no šūpuļa līdz kapam, zemes klēpim. Sevišķi tiek izceltas Māras baznīcas, kas ir senlatviešu svētbirzis un svētvietas dabā. Un mēs savu svētbirzi esam sākuši veidot, taču mums kopā vēl tāls ceļš ejams.”

NBS Militārās policijas pulkvedis Tālis Majors izteica pateicību Slampes un Džūkstes pagastu pārvaldei par iespēju iesaistīties parka izveidē un solīja turpināt šo sadarbību, lai jau nākamajā pavasarī atkal piedalītos koku stādīšanā, cerams, daudz kuplākā skaitā.

Savukārt Tukuma novada Domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Eisaks pauda gandarījumu par parka izveidi: “Kas to būtu domājis, ka gadu atpakaļ, pulcējoties Lielajā Talkā, taps kaut kas tik skaists un spēcīgs. Kā mēs zinām, koki un Latvijas daba ir mūsu zaļais zelts, kam ir ļoti liela vērtība. Cerams, ka šie iestādītie koki ātrāk dzīs saknes un kuplos, lai jaunā paaudze nākotnē varētu priecāties par šo ieguldījumu. Liels paldies visiem iesaistītajiem! Lai viss izdodas!”.

Ierosinājums – izveidot Slampē parku – tapa, pateicoties biedrībai “Savai Slampei” un Slampes konsultatīvajai padomei, kas sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) studentiem radīja parka skici. Savukārt pērn pavasarī ar AS “Latvijas valsts meži” atbalstu, Slampes pagasta iedzīvotāji kopā ar NBS Militārās policijas karavīriem parkā iestādīja 78 kokus – kļavas, ozolus, liepas, pīlādžus un egles. Nākamajā gadā parkā tiks stādīti vēl 70 bērzi, bet 2022.gadā to plānots papildināt ar ievām un lazdām. Savukārt pēc tam parkā iecerēts izveidot celiņus, lai uz svētvietu nav jādodas pa zāli vien.

Anda Kubiliusa

Tukuma novada Domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste