Pašvaldība
Projekts “Tukuma vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana”

Nacionālās att.plans ES logo
Piesaistot Eiropas fondu līdzekļus, projektam “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība Deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai Tukuma novada pašvaldībā” šā gada 23.aprīlī starp Centrālo finanšu un līgumu aģentūru (CFLA) un Tukuma novada Domi tika noslēgta Vienošanās par Eiropas Savienības fonda projekta īstenošanu Nr. 9.3.1.1/19/I/045.

Projekta mērķis ir sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūras izveide un attīstība Tukuma novada pašvaldībā.

Galvenās darbības:
- projekta īstenošanu pamatojošas dokumentācijas izstrāde;
- jaunu būvju būvniecība, esošu būvju pārbūve vai atjaunošana;
- materiāltehniskā nodrošinājuma iegāde;
- projekta informācijas un publicitātes pasākumu īstenošana.

Projekta īstenošana: no 2020.gada aprīļa līdz 2022. gada decembrim.

Plānotais kopējais projekta finansējums ir 1941381,23 EUR, tajā skaita Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums – 1650174,05 EUR; valsts budžeta dotācija 72801,80 EUR, pašvaldības finansējums 218405,38 EUR.

Plānotie rezultāti:
Izveidota infrastruktūra sociālo pakalpojumu sniegšanai:
1. personām ar garīga rakstura traucējumiem – divi grupu dzīvokļi, viens dienas aprūpes centrs, viens specializētās darbnīcas pakalpojums;
2. bērnu aprūpei ģimeniskā vidē – divas ģimeniskai videi pietuvinātas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojuma saņemšanas vietas (viena no tām jauniešu māja);
3. bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs, un viņu likumiskajiem pārstāvjiem vai audžuģimenēm – viens sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas centrs.

Izveidoto vietu skaits mērķa grupām:
Personām ar garīga rakstura traucējumiem 52 vietas (1 specializētas darbnīcas pakalpojums - 30 vietas, 1 dienas aprūpes centra pakalpojums - 12 vietas, 2 grupu dzīvokļa pakalpojumi - 10 vietas); bez vecāku gādības palikušajiem bērniem 14 vietas (2 ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojuma sniegšanas vietas), un 59 bērniem rehabilitācijas pakalpojuma sniegšanas vieta.

Projekta ietvaros plānots izveidot divas grupu dzīvokļa pakalpojumu sniegšanas vietas, nodrošinot grupu dzīvokļa pakalpojumu 10 personām ar garīga rakstura traucējumiem, kuras no valsts finansētām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām pāriet uz dzīvi sabiedrībā vai jau dzīvo sabiedrībā.

Lai nodrošinātu šo personu un pilngadīgu personu ar garīga rakstura traucējumiem, kuras potenciāli var nonākt valsts ilgstošas aprūpes institūcijā un kurām ir noteikta smaga vai ļoti smaga invaliditāte (I vai II invaliditātes grupa), nodarbinātību un sociālo funkcionēšanas spēju attīstību, plānots izveidot Dienas aprūpes centru 12 personām un specializētās darbnīcas, nodrošinot aktivitātes 30 personām.

Savukārt, bērniem, kuri saņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu institūcijā un kuriem nav iespējams nodrošināt audžuģimenes pakalpojumu vai aprūpi pie aizbildņa, Projekta ietvaros plānots izveidot ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus, izveidojot divas ārpusģimenes pakalpojuma sniegšanas vietas, vienu no tiem kā jauniešu māju, kopumā nodrošinot ģimeniskai videi pietuvinātu ārpusģimenes pakalpojumu 6 bērniem un 8 jauniešiem.

Projekta ietvaros plānots izveidot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas centru, kurā būtu koncentrēti dažādi sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi, to saņemšana tiktu nodrošināta 59 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kuriem ir noteikta invaliditāte un kuri dzīvo ģimenēs, un viņu likumiskajiem pārstāvjiem vai audžuģimenēm.

Projekta īstenošanas pamats ir “Rīgas plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plāns 2017.- 2020.gadam” un tajā paredzēto rezultātu sasniegšana.