Pašvaldība
Lielā Talka norisināsies 16. maijā

Ņemot vērā, pašreizējo situāciju Latvijā un visā pasaulē, kā arī paaugstinātas drošības un sociālās distancēšanās apstākļus, Lielā Talka šogad tiek organizēta, lielāku uzsvaru liekot uz individuālo talkošanu. Kā iepriekš tika ziņots, talka norisināsies 16.maijā, taču visus talkotājus aicinām izvēlēties vienu no sev piemērotākajiem un pašreizējos apstākļos pieļaujamajiem talkošanas formāliem.
Arī šogad Lielās Talkas moto ir “Mēs piederam nākotnei - Latvija pieder nākotnei!” un šogad šim sauklim ir arī papildus vēstījums: “Sakop savu sētu, Tava sēta – Latvija”.

Tā mērķis ir veicināt izpratni, ka mums jārūpējas par savu sētu un pagalmu, kas veido valsti kopumā, jo visa Latvija ir mūsu kopīgā dzīves telpa. Šogad visus aicinām vairāk pievērsties savas apkārtnes sakārtošanai, ievērojot visus sociālās distancēšanās noteikumus, un izvēloties kādu no sekojošajiem formātiem:

SOLO talkas: talkojiet vienatnē, pastaigājoties pa mežu vai gar jūru, sakopjot savas mājas apkārti;

DUO talkas: talkojiet divatā. Ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad talkojiet droši kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz divu metru distanci;

ĢIMENES talkas: talkojiet visa ģimene kopā, bet ievērojiet, ka jums jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem.

Visus talkotājus aicinām atzīmēt savas talkošanas vietas interaktīvajā kartē, kuru atradīsiet Lielās Talkas mājas lapā https://talkas.lv/pieteikt-talku/, kurā šogad ir notikušas izmaiņas:

- labiekārtošanas talkas var pieteikt ikviens talkotājs, neatkarīgi, vai talkošanas notiek privātajā vai publiskajā sektorā. Tās var būt talkas, kuras notiek uz privātas zemes un kurām nav vajadzīgs saskaņojums ar pašvaldību, un kurās atkritumus, ja tādi ir radušies, aizved paši rīkotāji;

- uzkopšanas talkas ir tās, kuras notiek publiskās teritorijās un kurām ir nepieciešams pašvaldības saskaņojums, lai saņemtu bezmaksas maisus un kurās tiek nodrošināta savākto atkritumu izvešana.

Līdz ar labiekārtošanas vai uzkopšanas talkas vietas atzīmēšanu kartē, cilvēks saņems pieeju savam talkas profilam, kas ļaus dalīties ar informāciju par konkrēto talkošanas vietu sociālajos tīklos.

Darbus Tukuma novadā koordinēs Talku koordinatori:
- Tukuma pilsētā Gundega Rugāja, tālrunis 20038900,
- Irlavas un Lestenes pagastos Vilnis Janševskis, tālrunis 29405027
- Pūres pagastā Voldemārs Strods, tālrunis 29249364,
- Jaunsātu pagastā Aija Tišlere, tālrunis 22412341,
- Tumes un Degoles pagastos Edgars Keirāns, tālrunis 28705864,
- Slampes pagastā Gunita Učelniece, tālrunis 26173067
- Džūkstes pagastā Vilnis Lācis, tālrunis 29450521,
- Sēmes pagastā Aldis Siliņš, tālrunis28303093,
- Zentenes pagastā Modris Hanbergs, tālrunis 26238162.

Atkritumu maisus no 11.maija - 15.maijam., varēs saņemt piesakoties pie Talkas koordinatoriem tie talcinieki, kas savu talkas vietu būs pieteikuši https://talkas.lv/pieteikt-talku/ vai personīgi pie talkas koordinatora. 

Maisi ar savāktajiem atkritumiem jānovieto pie konteineriem vai ielu malās, vai citās ar autotransportu piebraucamās vietās. Par maisu atrašanos informēt:
- Talkas koordinatorus Tukuma novadā,
- Tukuma pilsētā arī pa tālruņiem: 63122707, 26603299, 26343498.

Informācija par Talku lasāma www.talkas.lv.

Pirms piedalīties talkā, der izlasīt instrukciju talciniekiem, kurā minēts, kur saņemt maisus, kā apģērbties, kur atstāt piepildītos maisus u.tml. Savus piepildītos maisus atstāj TIKAI reģistrētajā Talkas vietā un par to atrašanās vietu informē Talkas atbildīgo. Neskaidrību gadījumā zvani savas pašvaldības Talkas koordinatoram.
Ja talkojot ieraugi izlietotas injekcijas šļirces, pudeles ar ķīmiskiem vai nenosakāmiem šķīdumiem, akumulatorus, kā arī citus bīstamus atkritumus – neaiztiec tos! Par šādu priekšmetu atrašanās vietu informē Talkas Atbildīgo! Ja, talkojot dabā vai pilsētas teritorijā, uzej mirušu dzīvnieku – neaiztiec to, bet gan ziņo pašvaldībai. Savukārt, ja ieraugi vairāk nekā divus ievainotus vai bojā gājušus dzīvniekus, ziņo operatīvajam dienestam pa tālruni 112.