Pašvaldība
Valsts Prezidents Egils Levits interesējas par sociālā atbalsta pasākumiem Tukuma novadā

Foto Latvijas Valsts prezidenta kanceleja 002
Šodien, 1.aprīlī, Valsts Prezidents Egils Levits ar Tukuma novada Domes priekšsēdētāju Normundu Reču pusstundu ilgā telefonsarunā apsprieda Tukuma novada pašvaldības īstenotos iedzīvotāju sociālā atbalsta pasākumus ārkārtējās situācijas laikā.


N.Rečs informēja Valsts Prezidentu, ka Tukuma novadā notiek pusdienu ēdiena piegāde bērniem no tām ģimenēm, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss, un ka gadījumos, kad nepieciešama pašizolācija vai jāatrodas karantīnā, iedzīvotājiem tiek nodrošināta pārtikas piegāde mājās. Tāpat nepieciešamības gadījumā tiek nodrošināti psihologa pakalpojumi. Prezidents tika informēts, ka krīzes pabalsta termiņš Tukuma novadā tiks pagarināts līdz 3 mēnešiem, un ārkārtējās situācijas laikā netiks piemēroti soda procenti par komunālo maksājumu kavēšanu.
N.Rečs informēja Valsts Prezidentu arī, ka nekustamā īpašuma nodokļa 1. un 2.ceturkšņa samaksas termiņi Tukuma novadā ir pārcelti uz 17.augustu, un ka tiks lemts par komersantu atbrīvošanu no pašvaldības iznomāto telpu nomas maksas. Tāpat Valsts Prezidents tika informēts, ka Tukuma novada mājaslapā ir publicēts saraksts ar Tukuma un kaimiņu novadu uzņēmējiem, kuri iedzīvotājiem piedāvā pārtikas un pirmās nepieciešamības preču piegādes uz mājām.
Valsts prezidents izrādīja interesi par Domes priekšsēdētāja nostāju pret administratīvi teritoriālo reformu, ņemot vērā, ka Saeimas komisijai par to drīz jāsāk diskutēt pirms likumprojekta izskatīšanas trešajā - galīgajā lasījumā. N.Rečs pauda bažas, ka jau pirms Covid-19 ārkārtējās situācijas bija skaidrs, ka reforma pašreizējām pašvaldībām būs finansiāli smaga, jo vajadzēs izlīdzināt apvienojamajās pašvaldībās pakalpojumu līmeni pēc viena augstākā līmeņa, kas tagad ir kādā šīm pašvaldībām. Taču tagadējā ārkārtējā situācija visām pašvaldībām iecirtīs finansiālu robu, līdz ar to, ja reforma tiks īstenota kā patlaban paredzēts, tā pašvaldībām finansiāli būs dubultsmaga.
Sarunā Valsts Prezidents pieminēja arī savu un savas dzimtas saistību ar Tukumu.

Foto: Latvijas Valsts Prezidenta kanceleja