Pašvaldība
Normunds Rečs: Kuras intereses pašvaldībai jāievēro vairāk – valsts vai vietējo iedzīvotāju?

TRK Normunds
Šodien, 5.februārī, atklājot uzņēmēju forumu Tukumā ar ekonomikas ministra Ralfa Nemiro piedalīšanos, Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Normunds Rečs uzsvēra Tukuma novadā aktuālo vēja parku problemātiku.

Domes priekšsēdētājs atgādināja: “Likuma “Par pašvaldībām” 3.pantā noteikts, ka vietējā pašvaldība nodrošina likumos noteikto funkciju un pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses. Vēja parku kontekstā šobrīd izskatās, ka valsts intereses gluži nesakrīt ar iecerēto vēja parku apkaimē mītošo iedzīvotāju interesēm. Tāpēc jautājums ir atklāts – kuras intereses pašvaldības domei, lemjot par iecerētās darbības atbalstīšanu vai neatbalstīšanu, ir vairāk jāievēro: valsts vai vietējo iedzīvotāju intereses?”

“Ja vēja parka būvniecība ir valsts interesēs, tad valstij arī būtu jārada normatīvais regulējums vietējo iedzīvotāju aizsardzībai no potenciāliem īpašumu vērtības zaudējumiem, iespējamiem veselības traucējumiem un cita veida negatīvām ietekmēm, paredzot attiecīgus kompensācijas mehānismus. Tomēr līdz šim no valsts institūciju puses nav novērota jelkāda aktivitāte šo jautājumu risināšanā, tādējādi nemazinot vietējo iedzīvotāju bažas par nākotni”, uzsvēra Tukuma novada Domes priekšsēdētājs.

Tāpat, uzrunājot uzņēmēja foruma dalībniekus, Normunds Rečs aktualizēja mājokļu pieejamības jautājumu – ne tikai Tukumā, bet arī daudzās citās pašvaldībās, kurās vērojama saimnieciskā izaugsme.

Rečs atgādināja: “Jau daudzus gadus tiek runāts par valsts atbalstu dzīvojamā fonda attīstīšanai pašvaldībās ārpus Rīgas. Tomēr tālāk par runāšanu tā arī nav tikts. Tajā pašā laikā mājokļu trūkums liedz iespēju piesaistīt attiecīgajai vietai uzņēmējiem tik nepieciešamo darbaspēku. Tukuma novada pašvaldībai ir izstrādāts normatīvais regulējums dzīvokļu piešķiršanai arī tiem jaunajiem speciālistiem, kuri ir nodarbināti privātajos uzņēmumos, taču pietrūkst īzīrējamo dzīvokļu.”

Tukuma novada pašvaldības vadītājs novēlēja uzņēmējiem izveidot atgriezenisko saiti ar ekonomikas ministru, un izteica cerību, ka Tukuma novada uzņēmēji un arī iedzīvotāji no ekonomikas ministra saņems gan nepieciešamās atbildes, gan gūs jaunas ierosmes un idejas.

Informāciju sagatavoja:
Tukuma novada Domes
Sabiedrisko attiecību speciālists
Jānis Tomels
Tel. 29565568, janis.tomels@tukums.lv