Pašvaldība
Tukuma novada pašvaldība dalās pieredzē ar citām pašvaldībām par sasniegtajiem rezultātiem projekta Accelerate SUNShINE ietvaros

ACCELERATE logo
Attīstības finanšu institūcija ALTUM (turpmāk - ALTUM), kas īsteno Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas (turpmāk - DME) valsts atbalsta programmas ieviešanu Latvijā, 2019.gada 21.novembrī ir nākusi klajā ar informāciju, ka Latvijā kopš programmas sākuma 2016. gada martā jau ir iesniegti 662 projektu pieteikumi par provizorisko summu 155,2 miljoni eiro, kas ir 95% no kopējā grantos (dāvinājumā) piešķiramā apjoma.

Tiek pausts, ka, tuvojoties programmas finiša taisnei, ALTUM ik nedēļu tiek saņemts rekordliels projektu pieteikumu skaits – 10 līdz 12 projekti ar dažāda apjoma piešķiramo grantu. ALTUM prognozē, ka turpinoties līdzšinējam projektu iesniegšanas tempam 2020. gada pirmajā ceturksnī būs rezervēti visi programmā grantiem paredzētie līdzekļi.
Tukuma novada Dome kopā ar vēl 4 pašvaldībām ir iesaistījusies ES finansētā projekta „Accelerate SUNShINE” (Projekts) realizācijā. Šā projekta ietvaros tiek veicināta daudzdzīvokļu ēku visaptveroša atjaunošana, izmantojot energoefektivitātes pakalpojuma līgumu, kas sniedz veikto darbu garantiju līdz pat 20 gadiem. Patlaban 5 daudzdzīvokļu ēkām Tukuma novadā (Pūres pagastā daudzdzīvokļu ēka Abavas ielā 2 un “Pūre 23”, un 3 ēkas Slampes pagastā – “Dziesmas”, “Silavas” (18 dzīvokļu ēka) un “Kurši”) tiek izstrādāti tehniskie projekti, lai jau februārī tos iesniegtu ALTUM un valsts atbalsta programmas DME ietvaros rezervētu ES finansējumu, kas ir līdz pat 50% no izmaksām, kas tiek ieguldītas ēkas energoefektivitātes uzlabošanā.
Ņemot vērā ALTUM pausto informāciju, ka 2020.gada pirmajā ceturksnī jau būs rezervēti visi DME programmā grantiem paredzētie līdzekļi, kas tika plānoti apgūt līdz 2023.gada 31.decembrim, šobrīd pastāv pamatotas bažas par to vai finansējums pietiks minēto 5 daudzdzīvokļu ēku Tukuma novada Pūres un Slampes pagastā atjaunošanai. Finansējumu daudzdzīvokļu ēkas atjaunošanai Attīstības finanšu institūcija ALTUM rezervē tikai tad, kad ir izstrādāta ēkas tehniskā dokumentācija, tā ir iesniegta ALTUM un ir saņemts ALTUM atzinums.
Ēkas tehniskais projekts pēc tā izstrādes ir derīgs 5 gadus un šis dokuments ir būtisks ieguvums, lai atjaunotu ēku kādā citā valsts atbalsta programmā vai meklētu vēl citus risinājumus ēkas atjaunošanai. Ņemot vērā, ka DME programmas beigu termiņš ir 2023.gada 31.decembris, iespējams vēl var tikt rasts papildu finansējums šajā programmā, bet šis jautājums nav pašvaldības pārziņā, tādēļ arī to nevaram prognozēt. Tukuma novada Dome uzņemas pilnu atbildību par šajā projektā iesaistītajām 5 daudzdzīvokļu ēkām un 2020.gada budžetā tiks plānoti naudas līdzekļi, kas ir līdzvērtīgs DME programmā paredzētajam grantam dokumentu izstrādei – līdz 50% no tehniskā projekta izstrādes izmaksām. Plānotais finansējums tiks paredzēts kā līdzmaksājums tehniskā projekta izstrādei un tiks izmantots gadījumā ja šīs ēkas nepaspēs apgūt DME programmā paredzēto grantu.
Projekta „Accelerate SUNShINE” ietvaros vēl 15 daudzdzīvokļu ēkas ir uzsākušas ceļu uz mājas vispārējo atjaunošanu. Ēkām ir izstrādāti ēku energosertifikāti un tehniskās apsekošanas atzinumi, kas ir pirmais solis ceļā uz to atjaunošanu. Šie dokumenti 80 % apmērā, bet ne vairāk kā 500,00 EUR apmērā (katrs), tika finansēti no pašvaldības budžeta. Gan energosertifikāts, gan tehniskais atzinums ir derīgs 10 gadus pēc to izstrādes un būs noderīgs, lai ēku atjaunotu jebkurā citā valsts atbalsta programmā.
Vienlaicīgi informējam, ka, lai skaidrotu radušos situāciju, SIA “Komunālserviss TILDe” un Tukuma novada Dome aicina “Pūpolu”, “Vēsmas” un “Silavas” (12 dz.) mājas iedzīvotājus uz dzīvokļu īpašnieku kopsapulci 2019.gada 23. decembrī plkst.19.00 un “Dziesmas”, “Kurši” un “Silavas” (18 dz.) mājas iedzīvotājus uz dzīvokļu īpašnieku kopsapulci 2020.gada 3. janvārī plkst.19.00, Slampes Kultūras pilī.

Pirmavots: https://www.altum.lv/lv/jaunumi/rezerveti-teju-95-no-daudzdzivoklu-maju-atjaunosanai-paredzetajiem-lidzekliem


Sagatavoja:
Tukuma novada Domes projektu
vadītāja asistente
Aiga Priede

aiga.priede@tukums.lv