Pašvaldība
Apskatīta visaptveroši atjaunotā daudzdzīvokļu ēka Mastu ielā 8/1, Rīgā

IMG 1413
Jau iepriekš esam informējuši, ka Tukuma novada Dome ir iesaistījusies Eiropas Savienības Pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” projektā “Accelerate SUNShINE” (granta līguma nr.754080), lai veicinātu daudzdzīvokļu māju visaptverošu atjaunošanu. Projekta ietvaros iedzīvotājiem tiek piedāvāta jauna pieeja namu atjaunošanā, izmantojot energoefektivitātes līgumu (EPC), kuru noslēdz ar kompāniju, kas veic kompleksu mājas atjaunošanu, nodrošinot līdz 20 gadu garantiju veiktajiem darbiem.


Lai gūtu plašāku priekšstatu un vizuālu iespaidu par māju atjaunošanu, 24.aprīlī vairāku Tukuma novada daudzdzīvokļu ēku iedzīvotāji, māju vecākie un apsaimniekotāji devās pieredzes braucienā uz Rīgu, lai apskatītu ēku Mastu ielā 8/1, kura ir visaptveroši atjaunota, izmantojot EPC.
Ar Mastu ielas mājas projektu un veiktajiem atjaunošanas darbiem klātesošos iepazīstināja biedrības “Ēku saglabāšanas un energotaupības biroja” līdzdirektors Arnis Lelītis, kas ir arī aktīvs šīs mājas iedzīvotājs.
Ēka Mastu ielā 8/1 ir visaptveroši atjaunota, veicot gan siltināšanu un logu maiņu, gan ventilācijas sistēmas renovāciju, karstā ūdens apgādes sistēmas rekonstrukciju un apkures sistēmas renovāciju. Tas būtiski ir uzlabojis mikroklimatu dzīvokļos, kā arī karstā ūdens apgādi. Pēc atjaunošanas šajā mājā karstā ūdens skaitītāji ir izvietoti kāpņu telpā un tiek nolasīti attālināti.
Pieredzes brauciena dalībnieku galvenie jautājumi bija saistīti ar atjaunošanas darbu izmaksām un veidu, kā šīs izmaksas būs jāsedz iedzīvotājiem. Kā skaidroja A. Lelītis, dzīvokļu īpašnieki paši pieņem lēmumu par veicamajiem darbiem un to apjomu, kas attiecīgi ietekmē kopējās izmaksas. Kas attiecas uz izmaksu segšanu, mājas atjaunošanai dzīvokļu īpašniekiem, kuri izlems atjaunošanu veikt, noslēdzot energoefektivitātes pakalpojuma līgumu, nevajadzēs uzņemties kredītsaistības. Atjaunošanas izmaksas tiks segtas no siltumenerģijas ietaupījumiem. Tas nozīmē, ka līdzšinējās komunālo pakalpojumu izmaksas būtiski nemainīsies vai palielināsies robežās no 15 līdz 20%.
No Tukuma novada projektā jau ir iesaistījušās trīs daudzdzīvokļu ēkas – Aviācijas iela 1, Tukumā, Liepu iela 3, Tumes pagastā un Abavas iela 2, Pūres pagastā –, kurām tiek veikts ēkas energoaudits, tehniskā apsekošana un energoefektivitātes pasākumu ekonomiskie aprēķini. Pēc dokumentu izstrādes, tiks organizēta šo ēku dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, lai pieņemtu lēmumu par dalību projekta 2.kārtā un veiktu energoefektivitātes pakalpojumu sniedzēja iepirkumu, tehniskās dokumentācijas izstrādi un saņemtu finansējuma atbalstu finanšu institūcijā ALTUM.
Plašāku informāciju par daudzdzīvokļu māju visaptverošu atjaunošanu var uzzināt tīmekļa vietnē www.sharex.lv/tukumsvai sazinoties ar Tukuma novada Domes Energosistēmu inženieri Tomu Akmentiņu pa tālr.20443312 vai e-pastu toms.akmentins@tukums.lv.

Buklets (PDF)

Tukums header one line 2 1030x176

accelerate Sunshine logo

Apvārsnis logo