Pašvaldība
LPS: pilsētu un novadu domēm ir jābūt patstāvīgām sava darba organizēšanā un procedūru noteikšanā

LPS ikona

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) 6. marta Valdes sēdē pēc pašvaldību lūguma izskatīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vēstuli, kurā pašvaldības tiek aicinātas pārskatīt savus nolikumus un neierobežot ne debašu ilgumu, ne deputātu jautājumu skaitu.
Valdes locekļi uzsvēra, ka VARAM nostāja nepamatoti ierobežo pašvaldību patstāvību, jo pašvaldības domei ir atbildīga saviem vēlētājiem, nevis ministrijai. Domei ir jānodrošina konstruktīvu un savlaicīgu lēmumu pieņemšanu iedzīvotāju interesēs.


Piemēram, apstrīdētā Rīgas pilsētas pašvaldības nolikuma ietvaros katrs deputāts par vienu darba kārtības punktu drīkst uzdot trīs jautājumus. Ja 28 Rīgas opozīcijas deputāti katrs uzdotu trīs jautājumus, tad ziņotājam nāktos atbildēt uz 84 jautājumiem.
LPS valde viennozīmīgi arī norādīja, ka katra pašvaldība domes darbu organizē pašvaldības nolikumā un citos iekšējos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Pašvaldības nolikumu pieņem katras pašvaldības domes deputāti un nosūta zināšanai VARAM, tāpat kā saistošos noteikumus par budžeta pieņemšanu. Tā kā katrā pašvaldībā darba organizācija un procedūras var būt atšķirīgas, tad arī procedūras, kas reglamentē debates un deputātu tiesības uzdot jautājumus, var būt atšķirīgas.

Pašvaldības domes darbu organizē tā, lai efektīvi pieņemtu lēmumus un lai katra frakcija varētu noformulēt savu pozīciju. Deputātam ir tiesības iegūt informāciju un izteikties par pieņemto lēmumu, lemšanas procesam ir jābūt samērīgam un konstruktīvam. Jautājumu uzdošana un debates nedrīkst būt destruktīvas un kavēt jautājuma izskatīšanu un lēmuma pieņemšanu. Pašvaldības deputāts viņam nepieciešamo informāciju lēmuma pieņemšanai var noskaidrot ne tikai domes sēdē, bet arī jautājuma sagatavošanas laikā, piemēram, komitejās vai ar rakstveida informācijas un dokumentu pieprasījumu.

LPS vērš uzmanību, ka arī Saeimas plenārsēdēs deputātu tiesības izteikties ir ierobežotas, kā arī jautājumu izskatīšana tiek sagatavota Saeimas komisijās, kurās var piedalīties jebkurš deputāts. Pašvaldības nolikumos par paraugu izmanto Saeimā pieņemto kārtību.

Informāciju sagatavoja:
Jana Bunkus,
Latvijas Pašvaldību savienības
Komunikācijas nodaļas vadītāja,
padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos
Tālrunis: +371 67508530
Mobilais tālrunis: +371 29170955
E-pasts: Jana.Bunkus@lps.lv
www.lps.lv

Twitter: @lps_lv; @BRUXLps
Facebook: @PasvaldibuSavieniba