Pašvaldība
Atkušņa laikā uz grants autoceļiem iestāsies šķīdonis

Atkušņa laikā uz grants autoceļiem iestāsies šķīdonis
Turpinoties atkusnim, tuvākajās dienās uz grants autoceļiem visā valsts teritorijā var iestāties šķīdonis – pārmitrināts grants segums zaudēs nestspēju un braukšanas apstākļi pasliktināsies. Lai nestspēju zaudējušie autoceļi netiktu neatgriezeniski sabojāti, uz tiem tiek ieviesti autotransporta masas ierobežojumi – tiek liegta pārvietošanās transportam, kas smagāks par 10 tonnām.

Patlaban transporta masas ierobežojumi jau ir ieviesti uz atsevišķiem autoceļiem Kurzemē:
- reģionālā autoceļa Kuldīga - Skrunda – Embūte (P116) posmā no krustojuma ar valsts vietējo ceļu Tukuma dzirnavas – Dzelda (V1276) līdz Embūtei (51,30. – 61,7. km);
- vietējā autoceļa Ciecere – Ikaiši – Vārme (V1278) posmā no Cieceres visā garumā (2. – 33,2. km);
- vietējā autoceļa Turlava – Valtaiķi – Kalvene – Embūte (V1295) posmā no Liepājas šosejas (A9) līdz krustojumam ar reģionālo autoceļu Kuldīga – Skrunda – Embūte (P116) (25,7. – 32,7. km).

Šķīdonis uz grants ceļiem rodas pavasarī un rudenī, kā arī atkušņa laikā, kad uz ceļiem nonāk liels ūdens daudzums. Transporta masas ierobežojumi šķīdoņa laikā ir vispāratzīta prakse, un to īsteno arī citās valstīs ar līdzīgiem klimatiskiem apstākļiem. Latvijas īpatnība ir tā, ka no visa valsts pārziņā esošā autoceļu tīkla vairāk nekā puse ir ceļi ar grants segumu, pārsvarā tie ir vietējās nozīmes ceļi ar nelielu satiksmes intensitāti.

Transporta masas ierobežojumi tiek ieviesti un atcelti pēc katra konkrētā ceļa faktiskā stāvokļa un iespējamo bojājumu izvērtēšanas. Aktuālā informācija par ieviestajiem ierobežojumiem ir ievietota VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) mājaslapā: https://lvceli.lv/informacija-un-dati/#masas-ierobezojumi.  Aicinām autopārvadātājus rēķināties ar šiem pagaidu ierobežojumiem un ievērot tos.

Grants autoceļu uzturēšanas darbus šķīdoņa laikā nav iespējams veikt – uzbraucot ar smago tehniku uz pārmitrināta, nestspēju zaudējuša ceļa, tas tiks sabojāts vēl vairāk. Uzlabot grants ceļa stāvokli var tikai tad, kad tas ir apžuvis un atguvis nestspēju.

Atgādinām, ka atļaujas kravu izvešanai šķīdoņa laikā netiek izsniegtas. Šo satiksmes ierobežojumu ievērošanu pastiprināti kontrolē LVC reģionālo nodaļu speciālisti sadarbībā ar Valsts policiju. Šķīdonī bez ierobežojumiem atļauts braukt operatīvajam un sabiedriskajam transportam, svaigpiena pārvadātājiem, kā arī transportam, kas izved kritušus lopus.

Diennakts bezmaksas uzziņas par visu, kas attiecas uz valsts autoceļu tīklu ir pieejamas pa tālruni 8000 5555.

Informāciju sagatavoja VAS Latvijas Valsts ceļi Komunikācijas daļa

Atkušņa laikā uz grants autoceļiem iestāsies šķīdonis

Atkušņa laikā uz grants autoceļiem iestāsies šķīdonis