Pašvaldība
TUKUMA NOVADS IZSAKA VĒLMI PIEDERĒT KURZEMES PLĀNOŠANAS REĢIONAM

domes sede ieskats
Šodien, 14. aprīlī, Tukuma novada Domes Sociālo un veselības jautājumu komitejas sēdē tika izskatīti kopā 5 darba kārtības jautājumi. Šīs dienas sēdē deputāti diskutēja par saistošo noteikumu „Par sociālo palīdzību Tukuma novada pašvaldībā” grozījumiem, ko nosaka Valstī noteiktie likumi ar mērķi vienādot visu pašvaldību sociālo palīdzību. Tie paredz izmaiņas veselības aprūpes un mājokļa pabalstos.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju Latvijā 2020./2021.gadā, biedrību darbs ir bijis daļēji paralizēts, tāpēc šodien Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē deputāti lēma pagarināt darbības termiņu spēkā esošajām NVO telpu nomas maksas atlaidēm. Tas nozīmē, ka esošās atlaides ir spēkā bez biedrību un nodibinājumu darbības atkārtotas izvērtēšanas līdz 2022. gada 30. jūnijam.

Tāpat deputāti lēma par finanšu līdzekļu piešķiršanu 960 EUR apmērā dabas un izziņas takas “Viesatas upesloki” infrastruktūras uzturēšanai un uzlabošanai. 2020. gadā Covid-19 pandēmijas radīto apstākļu dēļ no maz zināmas dabas takas tā kļuvusi par populāru un ļoti apmeklētu tūrisma objektu, proti, takas apmeklējums palielinājies gandrīz 20 reizes. Lielā cilvēku pieplūduma dēļ, biedrība vēlas mainīt takas konfigurāciju, veidojot sākuma punktu no otra gala. Līdz ar to ir jāmaina norādes un stendu plāni, kas prasa papildus neplānotus finanšu līdzekļus.

Turpinot attīstīt un popularizēt Durbes pils kompleksu, deputāti konceptuāli atbalstīja Durbes muižas kalpu mājas glābšanas darbu 6. posma veikšanas projekta iesniegšanu Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē. Projekta konkursā pieprasītais finansējums ir 20 086,80 EUR apjomā. Par pašvaldības līdzfinansējuma apmēru tiks lemts pēc projekta apstiprināšanas Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes konkursā. Šogad plānots glābt svarīgas ēkas konstrukcijas: atsegt starpstāvu pārsegumus, protezēt trupējušās siju vietas un nomainīt pilnībā satrupējušās sijas. Šie lēmuma projekti tiks virzīti tālākai izskatīšanai Finanšu komitejas sēdē.

Savukārt Teritoriālās attīstības un uzņēmējdarbības atbalsta komitejā deputāti lēma atbalstīt projekta “Ziedoņa dārzs Mālkalnā – jauna kultūrvieta Tukumā: dārzs ar dizaina elementiem” iesniegšanu Valsts Kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas “Kultūrelpa” konkursā Dizaina un arhitektūras nozarē. Lai projektu iesniegtu Valsts Kultūrkapitāla fondā, atbalsts vēl būs jāsaņem Domes Finanšu komitejā un galīgais lēmums jāpieņem Domes sēdē. Projekts paredz Mālkalnā stādīt ķiršus, izveidot jaunu gājēju tīklu, radīt kāpnes un izvietot solus. Projekta plānotās kopējās izmaksas ir 66 743,67 EUR, no kurām Kultūrkapitāla fonda plānotais līdzfinansējums ir 36 300 EUR.

Tāpat Teritoriālās attīstības un uzņēmējdarbības atbalsta komitejas deputāti šodien atbalstīja priekšlikumu aicināt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju grozīt pašreizējos plānošanas reģionus, lai Tukuma novadu, kas līdz šim ietilpa Rīgas plānošanas reģionā, turpmāk iekļautu Kurzemes plānošanas reģionā. Tukuma novads Rīgas plānošanas reģionā atradās kopš iepriekšējās administratīvi teritoriālās reformas 2009.gadā. Vēlmei turpmāk būt Kurzemes plānošanas reģionā par pamatu ir jaunveidojamā Tukuma novada ģeogrāfiskais novietojums, un tas, ka novada specifika un prioritātes ir vairāk kopīgas ar citām Kurzemes pašvaldībām, nekā ar Rīgas un Pierīgas tuvumā esošajām pašvaldībām.

Informāciju sagatavoja:

Tukuma novada Domes

Sabiedrisko attiecību speciālisti

Jānis Tomels, Elīna Jaunzeme