Pašvaldība
Par pašvaldības līdzfinansējumu vēsturisku ēku fasāžu atjaunošanai, būvgaldniecības un metālkalumu izstrādājumu restaurācijai

Attachment1
Aicinām iedzīvotājus, būt aktīviem un pieteikties Tukuma novada pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanai ēku fasāžu atjaunošanai, vēsturisku būvgaldniecības un metālkalumu izstrādājumu restaurācijai. Informējam, ka Tukuma novada Dome 2021. gada 24. februārī pieņēma saistošos noteikumus Nr. 6 “Par pašvaldības līdzfinansējumu vēsturisku ēku fasāžu atjaunošanai, vēsturisku būvgaldniecības un metālkalumu izstrādājumu restaurācijai”, lai sniegtu atbalstu novada iedzīvotājiem un nodrošinātu Tukuma pilsētas vēsturiskā centra un Tukuma novada vēsturiskās apbūves saglabāšanu, veicinot arhitektoniski kvalitatīvas vides saglabāšanu, sabiedrības interesēs nodrošinot vēsturisko ēku izmantošanu un pilsētvides sakārtošanu.

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā pieteikuma iesniedzējs – fiziska vai juridiska persona – var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu fasādes atjaunošanai neatkarīgi no ēkas būvēšanas laika vai vēsturisku būvgaldniecības un metālkalumu izstrādājumu restaurācijai ēkai, kura būvēta līdz 1945. gadam un ir pilnībā vai daļēji saglabājusies no būvniecības laika vai raksturo laiku, kad ēka ir tapusi, un kura atrodas Tukuma pilsētas vēsturiskajā centrā vai tā aizsardzības zonā, Tukuma novada administratīvajā teritorijā un ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, Tukuma novada administratīvajā teritorijā un ir valsts nozīmes kultūras pieminekļa aizsardzības zonā, Tukuma novada administratīvajā teritorijā un ir vietējas nozīmes kultūras piemineklis, kas iekļauts valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Pašvaldība līdzfinansējumu piešķir kārtējam kalendārajam gadam pašvaldības budžetā šim mērķim paredzēto finanšu līdzekļu ietvaros, un termiņš, kādā pieteicējam jāiesniedz pieteikums, ir 2021. gada 30. septembris. Ja pēc saņemto pieteikumu izvērtēšanas pašvaldībai budžetā atliek papildu finansējums, tad iespējams pieteikumu iesniegt arī pārējā gada laikā.

Pašvaldības līdzfinansējums ir ne vairāk kā 50 % no fasādes atjaunošanas darbu kopējām izmaksām, nepārsniedzot 10 000,00 EUR vienai ēkai. Pašvaldības līdzfinansējums vēsturisku būvgaldniecības un metālkalumu izstrādājumu restaurācijai ir ne vairāk kā 50 % no restaurācijas darbu kopējām izmaksām, nepārsniedzot 5000,00 EUR vienai ēkai. Pieteikumu līdzfinansējuma saņemšanai vienām un tām pašām īstenotajām atbalstāmajām darbībām var iesniegt ne biežāk kā reizi 7 (septiņos) gados.

Darbiem, kas pārveido kultūras pieminekli, tā teritoriju vai aizsardzības zonu, nepieciešama Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes atļauja, un ar informāciju par nepieciešamajiem dokumentiem un saskaņojumiem var iepazīties tīmekļa vietnē www.nkmp.gov.lv/lv sadaļā “Būvniecības dokumentācijas saskaņošana”.

Tukuma pilsētas vēsturiskā centra robežas aizsargjoslas platumu nosaka Aizsargjoslu likums. Aizsargjoslas platums ir 100 m no vēsturiskā centra robežas. Gan vēsturiskais centrs, gan tā aizsargjosla ir grafiski atainota Tukuma novada teritorijas plānojumā. Par to, vai īpašums atrodas pilsētas vēsturiskajā centrā vai tā aizsardzības zonā, var pārliecināties pašvaldības tīmekļa vietnē www.tukums.lv sadaļā “Pašvaldība” – “Normatīvie akti” – “Saistošie noteikumi”, atverot Tukuma novada teritorijas plānojuma 2011.–2023. gadam spēkā esošo 1.1. redakciju, vai tīmekļa vietnē www.geolatvija.lv, meklēšanas rīka joslā ievadot īpašuma kadastra apzīmējumu. Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes tīmekļa vietnē pieejams kultūras pieminekļu saraksts https://is.mantojums.lv/ un karte https://karte.mantojums.lv/.

Saistošie noteikumi par pašvaldības līdzfinansējumu vēsturisku ēku fasāžu atjaunošanai, vēsturisku būvgaldniecības un metālkalumu izstrādājumu restaurācija  šeit.

Informāciju sagatavoja:

Tukuma novada Domes 

Attīstības nodaļas vadītāja

Dace Zvagule