Aktualitātes
Ž.Katlapa balvas pasniegšanas svinīgā ceremonija

Ž.Katlapa balvas pasniegšanas svinīgā ceremonija
2.decembrī plkst 17.00 Jaunmoku pilī piekto reizi tiks pasniegta Tukuma novada iedibinātā Žaņa Katlapa balva, kuru šogad saņems Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš un Latvijas Radio kora diriģents un mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.


Kaspars Znotiņš balvu saņems par izcilu ieguldījumu aktiermākslā. Tukuma novads māksliniekam ir īpaši pateicīgs par Ziedoņa lomas atveidojumu izrādē “Ziedonis un Visums”, tādējādi aktualizējot dzejnieka, kas cieši saistīts ar Tukumu, ideju aktualitāti mūsdienu Latvijā. K.Znotiņa spilgtie tēli uzrunā, pārsteidz un pārliecina – no večuka “Garajā dzīvē” un Bobčinska “Revidentā” līdz pat Latvijas politikas sakārtotājam “Kārklos” un doktoram Rankam “Norā”. Spilgtas, atmiņā paliekošas ir arī skatuves mākslinieka kino un televīzijas seriālu lomas. K.Znotiņa sasniegtais aktiermākslā jau kļuvis par Latvijas teātra mākslas klasiku.
Sigvards Kļava Katlapa balvu saņems par izcilu novatorismu koncertizrādes žanra iedzīvināšanā Latvijas kultūrtelpā, jo īpaši projektā “Latvijas gredzens”. Latvijas Radio kora ilgadējais mākslinieciskais vadītājs un XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģents S.Kļava, sagaidot Latvijas valsts simtgadi, ar projekta “Latvijas gredzens” koncertizrādēm mums ir dāvājis ko pavisam īpašu – iespēju meditatīvi uztvert Latvijas identitātes kopumu ikkatrā novadā un arī valstī kopumā. Šī projekta skatuves notikumi skatītājiem dāvā dziļu pārdzīvojumu, katarsi un arī iedvesmu ieraudzīt Latvijas valsti kā bezgala skaistu dāvanu, kas mums uzticēta.
Balvu, kas laureātiem tiks pasniegta, veidojis mākslinieks – kalējs Gints Haņeckis no Tumes pagasta, kas ir arī aktiera, režisora un pedagoga Žaņa Katlapa dzimtā vieta.
Žaņa Katlapa balvu iepriekš saņēmuši: dzejniece Māra Zālīte, aktrise, režisore Ināra Slucka, rakstnieks un dramaturgs Harijs Gulbis, režisors Alvis Hermanis, rakstniece un dramaturģe Inga Ābele, režisore Māra Ķimele, režisors Viesturs Kairišs, kā arī aktrise Guna Zariņa.
Balvas pasniegšanā 2.decembrī piedalīsies Rīgas Biržas vīru koris (diriģents Kaspars Vēvers), Tumes jauktais koris (diriģents Rūdolfs Bacāns), flautists Andis Klučnieks un pianiste Elīza Apine. Uz notikumu aicināti visas labas gribas interesenti, teātra un mūzikas draugi.
Ieeja pasākumā bez maksas.

Informāciju sagatavoja:
Arnis Šablovskis