Aktualitātes
Rīgas plānošanas reģions: 2030.gadā reģionā varētu dzīvot 1,1 miljons iedzīvotāju un iekšzemes kopprodukts varētu pieaugt par 30%

RPR INFOGRAFIKA Fin
 Rīgas plānošanas reģions (RPR) kopā ar nozares ekspertiem plānošanas reģiona ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas ietvaros izstrādājis vīziju, kā reģions attīstīsies līdz 2030.gadam. Tā paredz, ka 2030.gadā Rīgas plānošanas reģiona administratīvā nozīme Baltijas ekonomikā kļūs vēl lielāka. Tajā varētu dzīvot 1,1 miljonu iedzīvotāju, bezdarbs varētu samazināties līdz 5%, savukārt iekšzemes koprodukts uz vienu iedzīvotāju varētu veidot 15 000 eiro, kas būtu par 30% vairāk nekā līdz šim.

Edgars Rantiņš, Rīgas plānošanas reģiona administrācijas vadītājs: “Rīgas plānošanas reģions pēc ekonomiskajiem un sociālajiem rādītājiem ir lielākais reģions ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā. Ņemot vērā mūsu prognozes, varam secināt, ka tā loma tuvāko piecpadsmit gadu laikā tikai pieaugs un tas varētu kļūt par nozīmīgāko Baltijā.”

Rīgas plānošanas reģiona izstrādātā attīstības vīzija paredz, ka reģiona loma ekonomikā būtiski pieaugs, samazinoties bezdarbam, bet pieaugot iekšzemes kopproduktam. Aktīvo uzņēmumu skaits un uzņēmumi, kas darbojas inovāciju jomā, varētu pieaugt par 30%. Pieaugs arī lidostas “Rīga” loma, pasažieru skaitam sasniedzot 7,5 miljonus, bet tiešie reisi varētu pieaugt par 25%.

Reģions turpinās attīstīties zaļajā, videi draudzīgajā virzienā. Atjaunojamo energoresursu īpatsvars varētu veidot pusi, riteņbraucēju skaits varētu pieaugt par piektdaļu.

Reģions arī kļūs drošāks. Ekspertu prognozes liecina, ka noziegumu skaits varētu samazināties par piektdaļu. Par tādu pašu daļu varētu samazināties ceļu satiksmes negadījumu skaits.

Attīstības vīzijas pamatā ir Rīgas plānošanas reģiona izstrādātie reģiona attīstības dokumenti: Rīgas plānošanas reģiona Ilgtspējas attīstības stratēģija 2014. – 2030.gadam un Attīstības programma 2014. – 2020.gadam.

Rīgas plānošanas reģions (RPR) ir viens no valsts izveidotajiem plānošanas reģioniem, kas aptver galvaspilsētu Rīgu un 30 novadus Latvijas centrālajā daļā, tostarp Jūrmalas, Tukuma, Ogres, Salacgrīvas, Limbažu, Siguldas novadus. Rīgas plānošanas reģionam, pateicoties tā atrašanās vietai, ir liela ietekme valsts ekonomikā, tūrismā, kultūrā un izglītībā. Kā valsts institūcija, kas pakļauta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Rīgas plānošanas reģiona kompetence ir nodrošināt reģiona attīstības plānošanu, koordināciju, pašvaldību un citu valsts pārvaldes iestāžu sadarbību, starptautisku projektu īstenošanu plānošanas reģionā, kā arī veikt sabiedriskā transporta maršrutu plānošanu. Vairāk par Rīgas plānošanas reģionu: www.rpr.gov.lv .

Papildu informācijai:
Inese Ozoliņa
Mob. 26174731