Aktualitātes
Ar 1.jūliju dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumam tiks piemērots pievienotās vērtības nodoklis

spartaka 16a
  Tā kā ir veikti grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, kas paredz, ka no 2016.gada 1.jūlija pievienotās vērtības nodoklis ir jāpiemēro dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem, kas sniegti iedzīvotājiem, un dzīvokļu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību sniegtajiem dzīvojamo māju uzturēšanas un pārvaldīšanas pakalpojumiem to biedriem, sākot no šā gada 1.jūlija, daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem par mājas pārvaldīšanas pakalpojumiem papildus būs jāmaksā PVN likme 21% apmērā.
SIA “Tukuma nami” vadītājs Uldis Eglītis atzīst, ka PVN nodoklis ir gala patērētāja nodoklis un šīs izmaiņas radīs ne vien pakalpojuma sadārdzinājumu iedzīvotājiem, bet arī papildus darbu māju pārvaldniekiem, jo no 1.jūlija mainīsies visa uzskaites sistēma, prasot daudz precīzāku un detalizētāku maksājumu uzskaiti. Likums paredz aplikt ar PVN 21% likmi pārvaldīšanas darbības, ko veic ēkas apsaimniekotājs. Pārvaldīšanas darbības sevī ietver ēkas teritorijas un koplietošanas telpu sanitāro kopšanu, iekšējo tīklu uzturēšanu (apkures, siltā ūdens, ūdensvada, kanalizācijas, lietus ūdens kanalizācijas, ventilācijas un koplietošanas elektroinstalāciju tīkli), ēkas tehniskā stāvokļa novērtēšanu, mājas lietas dokumentēšanu, administratīvos un citus ar ēkas pārvaldīšanu saistītos izdevumus.


U.Eglītis informē, ka turpmāk rēķinos tiks atsevišķi izdalītas tiešās pārvaldīšanas darbības un rezerves fonds jeb kārtējā remontu daļa, kas šobrīd ir iekļauta vienotā apsaimniekošanas maksā. Tas nepieciešams, lai būtu iespējams nodalīt remonta darbus, ko plāno veikt ēkas apsaimniekotājs saviem spēkiem vai remontus ar piesaistīta būvnieka palīdzību no malas, tādējādi pareizi administrējot PVN nodokļa apmēru. Te ir runa par nodokļu atgūstamo daļu jeb priekšnodokli, kuru pārvaldniekam ir tiesības atgūt no valsts budžeta, veicot darbus pašu spēkiem. Tas nozīmē, ka dzīvokļu īpašniekiem mājas remontam paredzamo naudas līdzekļu jeb rezerves fonda izlietojumā veiktie darbi turpmāk būs uzskaitīti bez PVN.
Šāds atsevišķs uzskaitījums ir nepieciešams arī tāpēc, ka ir mājas, kurām remontiem paredzētais naudas uzkrājums ir ar mīnuss zīmi (vai, pareizāk sakot, darbi veikti pagātnē pirms nodokļa piemērošanas). Naudas līdzekļi, kas paredzēti ēku remontiem, ir uzskatāmi par izdevumu kompensāciju un tiem netiks piemērots PVN. Tādējādi ar 1.jūliju apsaimniekošanas maksa būs atšķirīga katrai mājai atkarībā no apsaimniekošanas maksā ietilpstošajām pārvaldīšanas darbībām un remontiem paredzamajiem naudas līdzekļiem jeb rezerves fonda apmēra.
Risks uzņēmumam ir maksājumu parādnieki, jo likuma normas paredz, ka PVN ir jāieskaita valsts budžetā no izrakstīto rēķinu summas. Dzīvokļu īpašnieku parādu gadījumā pārvaldniekam ir jāsamaksā nodoklis pilnā apmērā.
Daudzdzīvokļu ēku dzīvokļu īpašnieki rēķinus ar apsaimniekošanas maksai pievienoto PVN 21% likmi saņems ar 1.jūliju.