Aktualitātes
Ārlietu ministrs Tukumā pauž atbalstu pieminekļa izveidei Zigfrīdam Annai Meierovicam

rinkevics
  8. jūnijā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs darba vizītes ietvaros apmeklēja Tukuma novadu, lai tiktos ar Tukuma novada Domes vadību, pašvaldības administrācijas pārstāvjiem un Tukuma novada eksportējošiem uzņēmējiem. Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja Tukuma novada Domes starptautiskās sadarbības jautājumus, sadarbību ar diasporu, tūrisma un uzņēmējdarbības veicināšanas pasākumus un ieceri Tukumā izveidot pieminekli pirmajam Latvijas ārlietu ministram Zigrīdam Annai Meierovicam.
Tikšanās laikā ministrs uzklausīja Tukuma novada Domes priekšsēdētāja Ērika Lukmaņa, pašvaldības administrācijas pārstāvju un Tukuma novada eksportējošo uzņēmumu pārstāvju redzējumu, kas skar ārējo tirgu apgūšanu un iepazīstināja ar ārlietu dienesta piedāvātajām iespējām eksportētājiem.


E. Rinkēvičs vērsa klātesošo uzmanību, ka 2016. gadā viens no Latvijas ārpolitikas galvenajiem mērķiem ir sekmēt ārējās ekonomiskās attiecības un jaunu tirgu apgūšanu. “Ārlietu ministrija turpinās aktīvi atbalstīt Latvijas uzņēmēju nostiprināšanos esošajos eksporta tirgos, kā arī mudinās paplašināt eksporta iespējas Tālajos Austrumos. Paplašinot Latvijas vēstniecību tīklu, tiek izvēlētas valstis un reģioni ar ievērojamu globālās ekonomiskās nozīmes potenciālu un pieaugošu ietekmi starptautiskajā politikā,” uzsvēra ministrs.
Ministrs pauda pārliecību, ka Latvijas interesēs ir atbalstīt pārtikas ražotāju centienus paplašināt un diversificēt savu noieta tirgu ģeogrāfiju. Ārlietu ministrs arī apliecināja, ka līdz šim visaktīvāk jauni eksporta tirgi tika meklēti piena produktiem – kopš 2014. gada augusta vairāki Latvijas uzņēmumi uzsākuši piena un zvejas produktu eksportu uz vairākiem jauniem eksporta tirgiem.
Sarunas laikā ārlietu ministrs pauda nostāju, ka Krievijas pieņemtie lēmumi – pārtikas produktu embargo, Latvijas zivju pārstrādes produkcijas importa aizliegums un tranzīta ierobežojumi – atkārtoti norāda uz augstu uzņēmējdarbības risku un neprognozējamību šajā tirgū. “Neskatoties uz Krievijas īstenotajiem pretpasākumiem, Latvijas ekonomika ir pietiekami elastīga, lai spētu reaģēt uz dažāda veida satricinājumiem,” sacīja E. Rinkēvičs.
Vizītes laikā ārlietu ministrs arī apmeklēja vietu Tukuma vecpilsētā, kurā ir iecerēts izveidot Z. A. Meierovica pieminekli. Ministrs šai Tukuma novada Domes idejai pauda atbalstu. “Tas būtu vērtīgs tukumnieku devums Latvijas valsts simtgades svinībās un vienlaikus apliecinās Tukuma novada lepnumu par vienu no Latvijas valsts dibinātājiem un pirmā ārlietu ministra saikni ar Tukuma pilsētu un novadu,” pauda E. Rinkēvičs. Iecerēts, ka Z. A. Meierovica pieminekļa atklāšana Tukuma vecpilsētā notiks Latvijas valsts simtgades svinību laikā 2018. gada novembrī.

Sagatavoja: Ārlietu ministrijas komunikācijas grupa