Aktualitātes
Tukuma novada pašvaldības darbinieki motivējas enerģijas taupīšanas sacensībām

energokomanda
  Sākot ar 2016. gada pirmo martu, divpadsmit mēnešu garumā tiks rīkotas EnergoKomandu jeb enerģijas taupīšanas sacensības pašvaldību darbiniekiem projekta save@work ietvaros (www.saveatwork.lv), kuru līdzfinansē ES programma “Apvārsnis2020”. EnergoKomandu sacensību galvenā ideja ir panākt enerģijas patēriņa samazinājumu par 15%, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem biroja tipa pašvaldības ēkās, mainot darbinieku ikdienas paradumus. Lai to panāktu katrā no ēkām ir izveidota EnergoKomanda, kas apvieno 3 – 10 darbiniekus, kas būs atbildīgi par esošās situācijas novērtēšanu, enerģijas datu uzskaiti un monitoringu, kā arī energoefektivitātes pasākumu īstenošanu ēkā.
No Latvijas sacensībās piedalīsies septiņas pašvaldības (Ādažu, Cēsu, Ķeguma, Saldus, Skrundas, Smiltenes un Tukuma) ar 20 pašvaldības īpašumā esošām publiskām ēkām.

No Tukuma novada pašvaldības enerģijas taupīšanas sacensībās piedalīsies 3 komandas, kuras konkurēs arī savā starpā un centīsies panākt enerģijas patēriņa samazinājumu 3 pašvaldības īpašumā esošām publiskām ēkām - Talsu ielā 4 (Tukuma novada Dome), Tidaholmas ielā 1 (Tukuma novada sociālais dienests un Bāriņtiesa), Pils ielā 18 (Pašvaldības policija un Prokuratūra).

Šā gada 18. februārī AS “Latvenergo” Energoefektivitātes centrā notika EnergoKomandu sacensību atklāšanas pasākums pašvaldību darbiniekiem. Pasākumā piedalījās vairāk nekā 50 sacensību dalībnieki no 7 pašvaldībām, kas nolēmušas savā starpā sacensties par lielāko enerģijas patēriņa samazinājumu. Pašvaldības atbalstīt ieradās arī pārstāvji no LR Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas un pašvaldību vadības, kas aktīvi līdzdarbojās komandas saliedēšanas aktivitātēs. Ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka ļoti pozitīvi vērtē šo pašvaldību iesaistīšanos enerģijas taupīšanas aktivitātēs, jo samazināts enerģijas patēriņš mazina arī ietekmi uz klimata pārmaiņām, kas ir būtiski arī valsts līmenī. Turpmākajā pasākuma gaitā dalībnieki tika informēti par sacensību norisi un sagaidāmajām aktivitātēm. Bija iespēja konsultēties ar Energoefektivitātes centra darbiniekiem par dažādiem enerģijas taupīšanas padomiem gan darbavietās, gan mājokļos. Tomēr lielākā uzmanība tika vērsta uz dalībnieku prasmju apgūšanu strādāt komandā, jo tā ir galvenā atslēga panākumu gūšanai sacensību ietvaros. Apmācības tika rīkotas sadarbībā ar SIA “Demarsch” pārstāvjiem. Kā paši dalībnieki atzina, tad, strādājot komandā, ļoti būtiski ir ieklausīties vienam otrā un uzticēties, noskaidrot, kādas ir katra komandas dalībnieka stiprās un vājās puses, kas var noderēt sacensību ietvaros, kā arī to, ka kopīgi ir iespējams sasniegt vairāk, nekā darbojoties vieniem.