Aktualitātes
Meistarklases un izstāde par koka ēku restaurāciju un saglabāšanu

Koka dizaina centrs meistarklases zondaza
  Tukuma vecpilsēta pastāv jau vairāk nekā 600 gadus. Lielākā daļa ēku vecajā pilsētas daļā ir būvētas no koka. Katrai ēkai tāpat kā cilvēkam ir savs liktenis – dažām veiksmīgāks, citām – ne pārāk.
Neskatoties uz ugunsgrēkiem un ne visai rūpīgo uzturēšanu, mūsu pilsēta var lepoties ar vairākām koka ēkām, kas sasniegušas jau 250 un vairāk gadu vecumu, piemēram, Mākslas galerijas „Durvis” ēka, kas būvēta 1758. gadā. 18. gadsimtā tapuši arī nami Brīvības laukumā 12, Lielajā ielā 3, Lielajā ielā 5b, Lielajā ielā 27. Arhitektūras vēsturnieks Gunārs Jansons Kurzemes mazpilsētu arhitektūras pērļu sarakstā ierakstījis pavisam nelielu koka ēciņu – ērbēģi un klēti - Brīvības laukumā 2. Viņš savulaik teica, ka tieši tā ar savu apjomu, logiem un durvīm, kā arī citām būvdetaļām ir vecā Tukuma īstā vērtība, ko vajadzētu saglabāt. Ja izdotos šo namiņu, un varbūt vēl dažus citus, atjaunot un nokrāsot, tad Tukums uzziedētu visā krāšņumā.


Biedrība „Koka dizaina centrs” sadarbībā ar Tukuma muzeju aicina iepazīt un saglabāt mūsu pilsētas unikālo vērtību – koka arhitektūru – izstaigājot vecpilsētas ieliņas un pievēršot uzmanību novecējušiem namiņiem, padomājot, kā tos atjaunot vienkāršiem līdzekļiem. Savukārt, Tukuma muzejs piedāvā apskatīt izstādi „Tukuma muzeja pieredze koka ēku restaurācijā”, kurā atspoguļots Pastariņa muzejā, Džūkstes Pasaku muzejā un Durbes pilī paveiktais, iepazīstinās ar Tukuma vecpilsētas vērtībām un eksponēs interesantas būvdetaļas, kas iegūtas nojauktajās ēkās. Izstāde no 4. marta līdz 14. aprīlim skatāma Mākslas galerijā „Durvis”.
Tukumā jau ir vairākas ēkas, kuru īpašnieki ir atjaunojuši greznās un pamatīgi gatavotās durvis, piemēram, Harmonijas ielā 4. Tās priecē tukumniekus un arī tūristus. Skumji, bet daudzās ēkās vecie, elegantie, ar kokgriezumiem rotātie logi un durvis nomainīti ar plastmasas izstrādājumiem. Pavirši rēķinot iznāk, ka plastmasas izstrādājums ir lētāks par masīvkoka meistardarbu. Tomēr pieņemot lēmumu par nomaiņu, ne vienmēr ir apsvērtas iespējas veco koka detaļu atjaunot, turklāt pašu spēkiem.
Bieži rodas jautājums - kā pareizi rūpēties par koka ēkām, veikt ar ēku saistītos atjaunošanas un remontdarbus, ko darīt ar vecajiem koka logiem un durvīm? Atbildes meklēsim meistarklasē „Koka ēku restaurācijas pamatprincipi. Koka logi un durvis”, kas notiks Mākslas galerijā „Durvis” 2016. gada 4. un 5. martā. Meistarklasi organizē biedrība „Koka dizaina centrs” sadarbībā ar Tukuma muzeju. Projektu atbalsta Tukuma novada Dome. Meistarklases dalībniekiem būs iespēja ne tikai apgūt zināšanas par koka ēku un būvgaldniecības detaļu, tostarp logu un durvju saglabāšanu un atjaunošanu, bet arī vērot paraugdemonstrācijas, apgūt vienkāršākos darba paņēmienus, un diskutēt par dažādiem iespējamiem saglabāšanas veidiem.
4. martā plkst. 10.00 uz meistarklasi „Koka ēku restaurācijas pamatprincipi. Koka logi un durvis” Mākslas galerijā „Durvis” aicināti ar ēku restaurāciju un būvniecību saistītie profesionāļi – būvniecības nozares pārstāvji, amatnieki, arhitekti, kā arī ar kultūras mantojumu saistītu organizāciju darbinieki, kuru ikdienas darbā nereti nepieciešamas restaurācijas pamatprincipu zināšanas. Savukārt 5. martā plkst. 10.00 aicināti koka ēku īpašnieki, apsaimniekotāji, iedzīvotāji un ikviens, kurš interesējas par iespēju saglābt vai atjaunot koka detaļas, kā glābt savu māju no bojā ejas neveicot lielus materiālus ieguldījumus. Dalība meistarklasēs ir bez maksas.
Meistarklasē ar zināšanām kā saglabāt koka ēkas, logus un durvis, ar restaurācijas pamatprincipiem iepazīstinās restaurators - meistars Uģis Baļļa. Dalībniekiem būs iespēja vērot praktiskus paraugdemonstrējumus (piemēram, pareiza vecās krāsas noņemšana, logu stiklošana, ķitēšana, logu blīvēšana un citas noderīgas prasmes). Programma pieejama www.kokapasaule.lv un www.tukumamuzejs.lv/galerija-durvis.
Dalību līdz 29. februārim lūdzam pieteikt pa tālr. 29128828, info@kokapasaule.lv. Aicinām sūtīt arī jums interesējošus jautājumus.