Aktualitātes

Šī gada 8. decembrī no plkst. 9.00 līdz 13.00 Valsts asinsdonoru centrs (VADC) rīko asins donoru dienu Latvijas Sarkanā Krusta Tukuma komitejā, Tukumā, Kurzemes ielā 5A. Aicinām ziedot asinis visu asins grupu donorus.

Iestājoties aukstākam laikam, palielinājies to cilvēku skaits, kuri dažādu vīrusu saslimšanu dēļ nevar ziedot asinis. Pirms asins ziedošanas aicinām rūpīgi izvērtēt savu veselības stāvokli, jo asinis var ziedot tikai vesels cilvēks. Visus tos, kuri jūtas veseli, aicinām ziedot asinis, jo VADC šobrīd vairāku grupu asinis nav pietiekamā daudzumā.
Lai asinis būtu derīgas pārliešanai, lūdzam dienā pirms procedūras un asins ziedošanas dienā lietot veselīgu uzturu un šķidrumu pietiekamā daudzumā (vismaz 1,5l). Treknas jeb hilozas asinis nav iespējams izmeklēt un pārliet pacientam. Dienu pirms asins ziedošanas iesakām uzturā lietot vairāk saknes un augļus. Nav ieteicams ēst ceptus, piparotus, treknus ēdienus, kā arī lietot jebkuru alkoholu (arī alu), medikamentus, tai skaitā aspirīnu. Lūdzam ievērot šos noteikumus, lai slimnieks saņemtu pilnvērtīgus donora asins komponentus!
VADC atgādina, ka par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma. Līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte) un bankas konta numurs. Izsmeļošāku informāciju par asins ziedošanu var uzzināt, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 8000 0003 un mājas lapā www.donors.lv.