Aktualitātes

Šogad no 2015.gada 5.novembra līdz 10.decembrim Valsts probācijas dienests, jau sesto gadu, visā Latvijā organizēs Izlīguma nedēļu, kuras ietvaros informēs sabiedrību par izlīguma iespējām un Taisnīguma atjaunošanas pamatprincipiem.

Ņemot vērā, ka pēdējā laikā aktualizējušies jautājumi par jauniešu konfliktiem skolā, kas visspilgtāk izpaužas jauniešu savstarpējā necieņā un agresijā, Valsts probācijas dienests pasākuma “Izlīguma nedēļa” ietvaros organizēs aktivitātes ar nosaukumu “Taisnīguma atjaunošanas principu iedzīvināšana skolas vidē: resurss pozitīvām pārmaiņām”. Valsts probācijas dienesta teritoriālo struktūrvienību darbinieki visā Latvijā dosies uz savas pilsētas izglītības iestādēm, kurās organizēs informatīvos seminārus un kopā ar audzēkņiem un pedagogiem diskutēs par taisnīguma atjaunošanas pieeju ieviešanu skolas vidē, kas vērstas uz pozitīvu konfliktu risināšanu.

Viena no taisnīguma atjaunošanas pieejām ir izlīgums, kas ir strukturēts sarunu process, kurā brīvprātīgi piedalās cietušais un likumpārkāpējs un kuru vada neitrāla persona – starpnieks, palīdzot iesaistītajām pusēm vienoties par savstarpēji pieņemamu un taisnīgu risinājumu.

Latvijā ik gadu ar izlīguma starpniecību tiek rasti risinājumi vairāk kā tūkstoš konfliktiem, kas radušies noziedzīgu nodarījumu rezultātā. Vairumā gadījumu likumpārkāpējs un cietušais vienojas par nosacījumiem, kas mazina noziedzīgā nodarījuma radītās sekas un atjauno taisnīgumu. Izlīgums ir īpaši efektīva metode kā risināt konfliktus jauniešu vidē, lai novērstu gadījumus, kad jaunietis nonāk tiesībsargājošo institūciju redzeslokā par noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu.

Aktīvi aicinām visus interesentus sazināties ar Valsts probācijas dienesta Tukuma teritoriālo struktūrvienību, lai vienotos par iespējamo tikšanos.

Alda Revina
Valsts probācijas dienesta
Tukuma teritoriālās struktūrvienības vadītāja
Epasts: alda.revina@vpd.gov.lv
Tālrunis: 26304664
Adrese: Pasta iela 11, korpuss 2, Tukums