Aktualitātes
Iekļaušanai UNESCO starptautiskajā reģistrā gatavo projektu „Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss”

GGaidienes apsveikums MMelderei 1949g TMNM21017 otrapuse
  29. oktobrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) un 30. oktobrī Durbes pilī, Tukumā norisināsies UNESCO Baltijas valstu - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas - Nacionālo komisiju pārstāvju un ekspertu sanāksme par kopīgās nominācijas „Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss” iesniegšanu UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” starptautiskajam reģistram.
Vēstules, kas rakstītas uz bērza tāss Sibīrijā no 1941. gada līdz un 1965. gadam, ir retas un unikālas Baltijas valstu vēstures liecības par padomju režīma represijām. Latvijā līdz šim apzinātas 43, Lietuvā - 36, bet Igaunijā – 35 vēstules uz bērza tāss. Kā atzīst Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola, līdz šim Tukuma muzejs uzsvēris vēstuļu autoru un adresātu dzīvesstāstus, runājis par vēstulēm kā vēstures avotiem. Šobrīd norit darbs pie tā, lai apzinātu vēstuļu nozīmi latviskās identitātes un kopības uzturēšanā.


Sanāksmē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks pārrunātas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas Nacionālajā reģistrā iekļautās nominācijas „Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss” attīstība, sniegi piemēri pasaules kontekstā, kā arī tiks apspriests starptautiskās nominācijas pieteikuma projekts. Savukārt 30. oktobrī nacionālo komisiju pārstāvji viesosies Tukumā, lai sagatavotu projekta dokumentāciju.
Latviju UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā šobrīd pārstāv divas nominācijas: Latvijas nominācija „Dainu skapis” (iekļauta 2001. gadā) un Baltijas valstu: Latvijas, Igaunijas un Lietuvas kopīga nominācija „Baltijas ceļš – cilvēku ķēde trīs valstu vienotiem centieniem pēc brīvības” (iekļauta 2009. gadā).
Tukuma muzeja sagatavotais projekts „Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss” UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” nacionālajā reģistrā iekļauts 2009. gadā, papildināts - 2013. gadā. Vēstules glabājas 8 Latvijas muzejos. Pēc Eiropas Parlamenta deputātes Sandras Kalnietes ierosmes 2011. gadā Tukuma muzejs sagatavoja ceļojošo izstādi. Pētniecības procesā ir tapusi arī grāmata un interaktīva ekspozīcija „Vēstules nākamībai”.

Programma:
29. oktobris plkst. 15:00 - sanāksme Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.
30. oktobrī plkst. 9.30 pieņemšana - pie Tukuma novada Domes priekšsēdētāja Ērika Lukmana. Plkst. 10.30 Durbes pilī - darbs pie projekta dokumentācijas sagatavošanas.

Plašāka informācija:
Agrita Ozola, Tukuma muzeja direktore
Tālr.: 27842839, e-pasts: agrita.ozola@tukumamuzejs.lv

Zinta Paševiča, Tukuma muzeja krājuma glabātāja
Tālr.: 631 82391, e-pasts: zinta.pasevica@tukumamuzejs.lv

Foto: Lietuviešu skolotājas Gražinas Gaidienes apsveikums Sofijai Mildai Melderei vārda dienā, izgatavots Krasnojarskas apgabala Ingašas rajona Zavadovskas mežsaimniecības Novosibirskas nometnē. 1949. gada 15. maijs. Vēstule atrodas Tukuma muzeja krājumā.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Ozola
Tukuma muzeja
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
T: (+371) 20247001
E: pr@tukumamuzejs.lv
I. www.tukumamuzejs.lv
Twitter: Tukumamuzejs
Facebook: Tukuma muzejs