Aktualitātes

Šā gada jūnijā tika izveidota Mājokļu piedāvājumu attīstības risinājumu darba grupa, lai izvērtētu mājokļu attīstības iespējas Tukuma novadā. Par prioritārām vietām, kurās nepieciešams attīstīt mājokļus, darba grupa noteica Tukuma pilsētu, Sēmes pagastu un Pūres pagastu, izdalot trīs galvenos jautājumus: 1) kā risināt jautājumu par Pūres pirmsskolas izglītības iestādē „Zemenīte” esošo ambulanci un bibliotēku; 2) kā risināt jautājumu par nepabeigto daudzdzīvokļu māju Ezera ielā 6, Sēmes pagastā, Tukuma novadā; 3) kā risināt jautājumu par labiekārtotu dzīvokļu trūkumu Tukuma pilsētā. Šā gada 27.augusta Tukuma novada Domes sēdē deputāti tika iepazīstināti ar 1. un 2. jautājuma iespējamajiem risinājumiem (prot.Nr.10, 16.§.).

Par Pūres pirmsskolas izglītības iestādē „Zemenīte” esošo ambulanci un bibliotēku
Pūres pirmsskolas izglītības iestādes „Zemenīte” ēkas 1.stāvā atrodas bērnudārza grupas, bet ēkas 2.stāvā atrodas ģimenes ārsta prakse ar procedūru telpām, zobārsta kabinets, aptieka, nodarbību zāle bērnudārza audzēkņiem, kā arī Pūres pagasta bibliotēka. Veselības inspekcija ir norādījusi, ka nav pieņemams, ka kāpnes uz 2.stāvu ir kopīgas gan bērniem, gan slimniekiem, gan bibliotēkas apmeklētājiem, turklāt ģimenes ārsta praksei nav pieejas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, tādējādi ierobežojot ģimenes ārsta prakses apmeklējumus. Arī bērnudārzam „Zemenīte” nepieciešamas papildus telpas, uz kurām varētu pārcelt sešgadīgo bērnu grupu no Pūres pamatskolas, tādējādi izglītības iestādes teritorija tiktu izmantota tikai bērnudārza vajadzībām.
Ņemot vērā iepriekš minēto, darba grupa ir izvirzījusi 4 iespējamos risinājumus:
1. veikt jaunas daudzdzīvokļu mājas celtniecību, aktualizējot projektu, kas tika izstrādāts pirms vairākiem gadiem. Šīs mājas 1.stāvā būtu paredzētas telpas ambulancei, bibliotēkai un citām vajadzībām, bet 2.un 3.stāvā – dzīvokļi. Jaunas mājas celtniecības izmaksas būtu ap 2 112 480,00 euro;
2. veikt konteinera tipa ēku izvietošanu pie Pūres pirmsskolas izglītības iestādes „Zemenīte”, kuras aptuvenās izmaksas būtu ap 200 000,00 euro. Šāda tipa ēkai būtu tikai pagaidu raksturs;
3. veikt jaunas sabiedriskās ēkas celtniecību ar jaunu projektu, paredzot, ka ēkā tiks izvietota ambulance, bibliotēka, sociālais dienests un pagasta pārvalde. Šādas ēkas aptuvenās izmaksas veidotu 522 750,00 euro;
4. iegādāties daļu no zemes gabala un daļu no divstāvu ēkas „Pūre 18”, Pūres pagastā, ar kopējo platību 439,58m2. Ēkas 2.stāvā atrodas SIA „Pūres dārzi”, bet 1.stāvs pieder privātpersonai, kura ir gatava šo īpašumu pārdot. Saskaņā ar SIA „INTERBALTIJA” novērtējumu ēkas iegādes izmaksas ir aptuveni 29 900,00 euro, bet ēkas renovācijas izmaksas ir ap 176 000,00 euro. Kopējās izmaksas sastāda ap 205 900,00 euro.
Darba grupa par piemērotāko un izdevīgāko risinājumu atzina 4.variantu – iegādāties daļu no ēkas „Pūre 18”, kā rezultātā tiktu atbrīvotas telpas bērnudārza „Zemenīte” vajadzībām un atrisināts jautājums par ambulances un bibliotēkas pārvietošanu, kā arī nodrošināta Pūres vēsturiskā centra saglabāšana, nepieļaujot ēku degradāciju. Negatīva iezīme ir tā, ka pašvaldībai nāktos saimniekot kopīpašumā.
Deputāti nolēma konceptuāli atbalstīt minētā īpašuma iegādi par SIA „INTERBALTIJA” novērtēto cenu 29 900,00 euro. Iegādājoties īpašumu, ir jāizstrādā telpu tehniskais projekts un jāveic telpu renovācijas darbi, paredzot finanses no pašvaldības nekustamo īpašumu pārdošanas izsolē.

Par nepabeigto daudzdzīvokļu māju Ezera ielā 6, Sēmes pagastā
Darba grupa izskatījusi arī jautājumu par nepabeigto daudzdzīvokļu māju Ezera ielā 6, Sēmes pagastā, kuru pabeidzot tiktu iegūti augsta komforta līmeņa dzīvokļi, kas varētu risināt jautājumu par dzīvokļa piešķiršanu speciālistiem, kuri strādā Tukuma pašvaldībā, jo Sēmes pagastam ir nodrošināta laba satiksme ar Tukuma pilsētu. Turklāt Sēmes pagastā atrodas pirmskolas izglītības iestāde un sākumskola ar jaunuzceltu sporta zāli, kas radītu ērtāku dzīvi jaunajām ģimenēm.
Nepabeigtajā mājā paredzēti 18 dzīvokļi (6 trīsistabu, 6 divistabu un 6 vienistabas dzīvokļi). Ēkai ir pievadītas komunikācijas – ūdens un siltuma padeve, kanalizācija un elektrība.
Deputāti nolēma uzdot sertificētam būvinženierim sagatavot ziņojumu/atzinumu par nepabeigtās daudzdzīvokļu mājas tālāko iespējamo būvniecību kā dzīvojamo daudzdzīvokļu māju. Pēc pozitīva atzinuma saņemšanas īpašums tiks ierakstīts zemesgrāmatā un izsludināta nepabeigtās daudzdzīvokļu mājas atsavināšana. Taču pēc negatīva atzinuma saņemšanas nepabeigtā daudzdzīvokļu māja tiks nojaukta.
Darba grupa turpina risināt jautājumu par mājokļu attīstību Tukuma pilsētā, par kuru tiks gatavots ziņojums uz septembra Domes sēdi.