Aktualitātes

10.jūlija Tukuma novada Domes Ārkārtas sēdē pieņemts lēmums par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu Tukuma pilsētas attīrīšanas iekārtās “Tīle” un Slocenes upē.

Pieņemtais lēmums paredz Tukuma pilsētas kanalizācijas tīklā novadāmajiem ražošanas notekūdeņiem, kas tiek piegādāti no lielākajiem uzņēmumiem AS “Tukuma piens” un SIA “Puratos Latvia” par 30% samazināt notekūdeņu piesārņojumu, nepalielinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi. Sadarbībā ar Engures novada domi Šlokenbekas Dzirnavu ezerā tiks uzstādīti aerācijas ozonēšanas sūkņi un tiks nodrošināta ūdens līmeņa nepazemināšana Šlokenbekas Dzirnavu ezerā.
Tukuma novada iedzīvotājiem ar šo lēmumu nekādi ierobežojumi netiek paredzēti. Lai Tukuma attīrīšanas iekārtas ātrāk atgūtos, pat būtu nepieciešams palielināt sadzīves notekūdeņu daudzumu.

Informācija papildināta 11.jūlijā plkst.9.30
Jautājums par ārkārtas situācijas izsludināšanu Tukuma pilsētas attīrīšanas iekārtās „Tīle” un Slocenes upē izskatīts Tukuma novada Domes Ārkārtas sēdē, jo esošā situācija prasīja operatīvu rīcību, lai pēc iespējas ātrāk novērstu piesārņojumu Šlokenbekas Dzirnavu ezerā.

Lēmums par Ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai lemtu par ārkārtas situācijas izsludināšanu, tika pieņemts 10.jūlija operatīvajā sanāksmē, kurā piedalījās Tukuma novada Domes vadība, Tukuma rajona prokuratūras virsprokurors, Valsts policijas Tukuma iecirkņa pārstāvji un pašvaldības policijas pārstāvis, Valsts Vides dienesta Ventspils reģionālā vides pārvaldes pārstāvji, AS “Tukuma piens” direktors, Engures novada Domes priekšsēdētājs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvis, SIA „Lakalme” pārstāvis un SIA “Tukuma ūdens” valdes loceklis. Speciālisti atzina - lai dūņas, kas nodrošina notekūdeņu attīrīšanu attīrīšanas iekārtās „Tīle” varētu atjaunoties, ir jāierobežo rūpniecisko ūdeņu piesārņojums. Uz šo atzinumu pamata arī tika gatavots esošais Domes lēmums.
Dome Ārkārtas sēdē SIA „Tukuma ūdens” valdes loceklis Ainārs Feldmanis informēja, ka līgums ar AS „Tukuma piens” par notekūdeņu attīrīšanu tika noslēgts 2004.gadā. Ar gadiem attīrīšanas iekārtu noslodze ir palielinājusies. 2014.gadā, izrādot pretīmnākšanu uzņēmumam SIA „Puratos Latvia”, tika noslēgts līgums par uzņēmuma notekūdeņu piegādi attīrīšanas iekārtām, kas ievērojami palielināja noslodzi, bet līdz šim ar visiem notekūdeņeim attīrīšanas iekārtas veiksmīgi ir tikušas galā.
Problēmu ar attīrīšanas iekārtām, pēc A.Feldmaņa domām, varēja veicināt vairāki faktori – sausais gaiss, mazais lietus ūdeņu pieplūdums un tas, ka analīžu rezultāti parāda, ka pēdējos 4 mēnešus AS „Tukuma piens” ir pārkāpis pieļautās normas. Viņš arī neizslēdz to, ka iespējams upē ir ieplūduši vēl kādi notekūdeņi, migloti lauki utt. Patlaban vēl ir pāragri runāt par kādu konkrētu iemeslu vai vainīgo, jo nav šādu pierādījumu.
Līdz šim notekūdeņi attīrīšanas iekārtās tika attīrīti nevainojami un analīžu rezultāti bija labi. Vēl šā gada 2.jūnijā, kad tika ņemtas analīzes, attīrīšanas iekārtas darbojās nevainojami. Pēc 2.jūnija tās turpināja strādāt ar pilnu jaudu, bet gan pēc krāsas, gan smakas varēja noprast, ka ir radušās problēmas. Tad arī A.Feldmanis vērsās pie AS „Tukuma piens” speciālistiem, lai runātu par analīžu rezultātiem un risinātu problēmu. Par esošo situāciju tika informēta arī Tukuma novada Dome, kas uzsāka sarunas ar uzņēmēju, bet diemžēl tas jau izrādījās nedaudz novēloti. Patlaban notekūdeņu analīzes tiek ņemtas 2 reizes nedēļā. Pie AS „Tukuma piens” šonedēļ ir uzstādīta ierīce, kā rezultātā 24 stundas diennaktī ir iespējams noņemt analīzes. Attīrīšanas iekārtas visu laiku strādā ar pilnu jaudu un tiek darīts viss, lai ieaudzētu dūņas. Ir nopirkti papildus kompresori, lai ūdeni bagātinātu ar skābekli. Attīrīšanas iekārtas patlaban, pie esošā noslogojuma, spēj attīrīt 80% notekūdeņus, tādēļ ir ļoti būtiski samazināt notekūdeņu piesārņojumu. Šobrīd svarīgākais ir, lai attīrīšanas iekārtās samazinātos notekūdeņu piesārņojums un baktērijas varētu atjaunoties. Nākotnē ļoti svarīgi ir pārskatīt esošos līgumus ar lielākajiem uzņēmējiem un tajos veikt nepieciešamās korekcijas, lai šāda situācija neatkārtotos.
Zinātniskā institūta „BIOR” pārstāve informēja, ka 7.jūlijā Šlokenbekas ezerā un vairākās vietās Slocenes upē, aiz attīrīšanas iekārtām, tika noņemtas analīzes. Analīžu rezultāti liecina, ka mikrobioloģiskais piesārņojums lielā mērā pārsniedza pieļautās normas, kā rezultātā zivis Dzirnavu dīķi ir noslāpušas. Analīžu rezultāti, kuri parādīs ķīmisko piesārņojumu būs redzami nākošnedēļ. Tad arī būtu nepieciešams veikt atkārtotas analīzes. Patlaban ir ļoti svarīgi saprast kādus ķīmiskos elementus būtu nepieciešams meklēt. Zinātniskā institūta pārstāve informēja, ka analīzes ir ņemtas arī Tīles avotiņā un to rezultāti apliecina, ka ūdens ir tīrs un pārtikā lietojams.
Tukuma novada Domes deputāti Modris Liepiņš un Ludmila Reimate aicināja pievērst lielāku vērību Durbes mikrorajonā esošās ķīmiskās tīrītavas darbībai, kā rezultātā tika pieņemts lēmums noņemt analīzes arī pie šī uzņēmuma. Laikraksta „Neatkarīgās Tukuma ziņas” redaktore Ivonna Plaude atzina, ka iedzīvotāji satraucas par to vai piesārņojums nevarētu būt no šī uzņēmuma. SIA „Tukuma ūdens” valdes loceklis informēja, ka notekūdeņu daudzums, kas attīrīšanas iekārtās ieplūst no ķīmiskās tīrītavas, salīdzinot ar kopējo notekūdeņu daudzumu, esot niecīgs un būtiskus kaitējumu nevarot nodarīt, tomēr analīzes tikšot noņemtas pirmdien, 13.jūlijā.
Šajā lēmumā noteikto 10 dienu laikā (no 11.līdz 24.jūlijam) uzņēmējiem ir jādara viss, lai samazinātu piesārņojumu un attīrīšanas iekārtas pilnībā varētu atjaunot savu darbību, kā arī ir jāapzin vai Slocenes upes krastos nav izbūvēti kādi nelegāli pieslēgumi un ja tādi tiktu konstatēti, tie jālikvidē. AS „Tukuma piens” un SIA „Puratos Latvia” vadītāji ir informēti par šo lēmumu un ir gatavi sadarboties. Uzņēmumu pārstāvji ir informēti arī par to, ka tiks pārskatīti esošie līgumu noteikumi. Prokuratūra ir ierosinājusi krimināllietu, tiks veikta izmeklēšana un meklēti vainīgie. Zaudējumi tiks aprēķināti un par tiem tiks informēts.

Pieņemtais Tukuma novada Domes Ārkārtas sēdes lēmums
VIDEO:Tukuma novada Domes ārkārtas sēde 10.07.2015 (Domes sēde tiek atklāta video ieraksta 58.sekundē, kad arī tiek pieslēgta skaņa)