Pašvaldība
Tiek pasniegta Žaņa Katlapa balva

IMG 20191111 211346
11.novembrī Tumes kultūras namā jau septīto reizi svinīgi tika pasniegta ievērojamā Nacionālā teātra aktiera, režisora un pedagoga Žaņa Katlapa balva. To šoreiz saņēma Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš un Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš.


Katlapa balva tiek piešķirta no 2013.gada Par nacionālo vērtību apliecinājumu Latvijas teātra un kino vidē. Līdz šim to saņēmuši arī Māra Zālīte, Ināra Slucka, Alvis Hermanis, Harijs Gulbis, Māra Ķimele, Inga Ābele, Viesturs Kairišs, Guna Zariņa, Kaspars Znotiņš, Sigvards Kļava, Uldis Dumpis un Andris Keišs. Sākotnēji balvas ideja bija atgādināt par Žaņa Katlapa nozīmīgo lomu Latvijas skatuves mākslas vēsturē, kā arī izcelt tās personības un projektus, kuri ar savu radošo darbību stiprina nacionālo pašapziņu.

Svinīgajā balvas pasniegšanā Tumes kultūras namā uzstājās īpaši uzaicinātie viesmākslinieki - komponists un pianists Jēkabs Jančevskis, Sinfonietta Rīga stīgu kvintets: Līva Plociņa- Janova (vijole), Madara Gaile (vijole), Ineta Abakuka (alts), Madara Norbūte (čells), Viktors Stankevičs (kontrabass), kā arī Tumes jauktais koris diriģenta Rūdolfa Bacāna vadībā. Nelielu ieskatu Žaņa Katlapa lomās sniedza Ed.Smiļģa Teātra muzeja vadītājs, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors Jānis Siliņš.

Pasākuma idejas autors un vadītājs - Arnis Šablovskis