Pašvaldība
Sākusies dabas skaitīšanas trešā sezona

 2019 Tukuma novads 1
Līdz ar veģetācijas sezonu un pavasara atnākšanu ir sākusies arī dabas skaitīšanas trešā sezona. Šogad Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā 247 dabas eksperti pētīs Latvijas teritoriju, uzskaitot Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamos biotopus – viendabīgas teritorijas, kurās sastopama liela bioloģiskā daudzveidība.

Ekspertu uzmanības lokā būs apmēram pusmiljonu hektāru plaša teritorija, kurā viņi apsekos dažādus dzīvotņu veidus, piemēram, bioloģiski vērtīgus zālājus, dabiskoties sākušas mežaudzes, purvus, avoksnājus, cilvēka mazietekmētu jūras piekrasti un kāpas, upes, ezerus, alas un iežu atsegumus.

No aprīļa līdz novembrim ir plānots apsekot gan valstij un pašvaldībām, kā arī privātīpašniekiem piederošus īpašumus 91 Latvijas novadā. Marta beigās jau ir izsūtītas informatīvas vēstules 30 tūkstošiem zemju īpašnieku, ka tiks skatītas dabas dzīvotnes viņa zemes vienībā vai var tikt šķērsots īpašums, lai inventarizētu blakus esošo zemes vienību.

Lai skaidrotu procesu, tā nepieciešamību un sniegtu atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem, arī šogad tiks organizēti semināri dažādās pašvaldībās. Plašāka informācija par dabas skaitīšanu, plānotajām aktivitātēm, atbildes uz populārākajiem jautājumiem, iedzīvotāju informatīvajiem bezmaksas semināriem pieejama vietnē www.skaitamdabu.gov.lv vai www.daba.gov.lv.

INFOGRAFIKA