Pašvaldība
Biedrība "Partnerība laukiem un jūrai" uzsāk jaunu starptautisku projektu "Senie amati - no tradīcijām līdz mūsdienām"

Partneriiba LJ
“Partnerība laukiem un jūrai” uzsāk jauna projekta “Senie amati – no tradīcijām līdz mūsdienām” īstenošanu no šā gada 1. aprīļa, apvienojot amatniekus un mājražotājus Latvijā, Somijā, Ziemeļīrijā un Meksikā.

Tā ietvaros tiks rīkoti pieredzes apmaiņas braucieni amatniekiem ar piedalīšanos tirdziņos uz partneru valstīm, izveidota amatnieku datu bāze, uzfilmēts video materiāls un iegādātas un sabiedriskās vietās uzstādītas vitrīnas vietējo ražojumu eksponēšanai. To visu varēs baudīt visi interesenti, savukārt mūsu amatniekiem būs iespēja parādīt sevi ārzemju tirgos un iemācīties jaunas, pat eksotiskas iemaņas savam amatam.

Vietējā rīcības grupa (VRG) “Partnerība laukiem un jūrai” kā vadošais partneris kopā ar 4 partneriem: VRG Ropažu – Garkalnes partnerība” (Latvija), VRG Karhuseutu (Somija, Pori), VRG Grow South Antrim (Ziemeļīrija, Mossely Mill) un VRG Selva Maya Yomol A'tel (Meksika) uzsāk unikālu starptautisku projektu ar mērķi spēcināt un popularizēt amatniecības nozari, veidot sadarbību starp amatniekiem partnervalstīs, dalīties labās prakses piemēros un sekmēt uzņēmējdarbības spējas, attīstīt jaunus produktus un pakalpojumus un paplašināt iespējas gan sadarbības, gan realizācijas jomā.

Projekta mērķauditorija ir amatnieki, ražotāji, pakalpojumu sniedzēji un iedzīvotāji visās projektā iesaistītajās valstīs.

Projekta ietvaros amatniekiem un mājražotājiem būs iespēja piedalīties vietējos tirdziņos un festivālos pieredzes braucienu laikā gan uz Somiju un Ziemeļīriju, gan arī Meksiku un, protams, Latviju. Līdz ar to, katram dalībniekam būs dota unikāla iespēja parādīt un pārbaudīt savu produktu vai pakalpojumu ārzemju tirgos, kā arī gūt dažādas jaunas idejas no citiem amata kolēģiem.

Īpaši noderīgs pasākums ir datu bāzes, kuras tiks izveidotas par Engures, Tukuma, Garkalnes un Ropažu novadu ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem. Tās būs atvērto datu bāzes un būs pieejamas katra novada pašvaldības mājas lapās. Ar šo veikumu vēlamies sekmēt atbilstoši informācijas laikmetam vietējo uzņēmējdarbību un uzlabot informācijas pieejamību novadu teritorijās.

Lai stimulētu iesaistīto teritoriju amatnieku un mājražotāju atpazīstamību un produkcijas noietu, projekta laikā tiks veidots 2 sēriju video materiāls par vietējo ražotāju produktiem, kurš tiks demonstrēts ārzemju tirgos un festivālos, kā arī pieejamas pārraidīšanai dažādos pasākumos, stendos u.c.

Projekta nobeigumā ir paredzēts iegādāties īpaši dizainētas reklāmas stikla vitrīnas vietējo amatnieku produkcijas izstādīšanai, kuras tiktu novietotas publiskās vietās, ko apmeklē daudz cilvēki, gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi, tādējādi popularizējot vietējos ražotājus un to produkciju.

Projekts tiek īstenots un finansēts Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020.gadam apakšpasākuma „Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” ietvaros, projekta Nr. 19-00-A019.333-000002. Projekts tiks īstenots no 2019.gada 1. aprīļa līdz 2020.gada 30. aprīlim. Projekta kopējais un publiskais finansējums ir 100 000 EUR.

Vairāk informācijas par projektu: ieva@plj.lv, www.plj.lv