Pašvaldība
Liepu ielā 3, Tumē daudzdzīvokļu ēkas iedzīvotāji ir pieņēmuši vienbalsīgu lēmumu energoefektivitātes uzlabošanu savai ēkai

Tukums header one line 2 1030x176
Projekta “Accelerate SUNShINE” ietvaros aprīlī un maijā notikušas vairākas Tukuma novada daudzdzīvokļu ēku iedzīvotāju sapulces un informatīvās sanāksmes, kuru dalībnieki tika informēti par iespēju atjaunot dzīvojamo namu, izmantojot energoefektivitātes līgumu (EPC), kuru noslēdz ar kompāniju, kas veic kompleksu mājas atjaunošanu, nodrošinot līdz 20 gadu garantiju veiktajiem darbiem.


Ar projekta norisi un tā ieguvumiem klātesošos sapulcēs iepazīstināja nevalstiskās organizācijas “Ēku saglabāšanas un energotaupības birojs” līdzdirektors Arnis Lelītis.
Informatīvās sapulces ir notikušas 16.maijā daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem “Straumes”, Jaunsātu pagasts, 28.maijā Slampes pagasta daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem, 30.maijā Džūkstes pagasta daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem un 31.maijā daudzdzīvokļu mājas Kuldīgas ielā 65, Tukums, iedzīvotājiem. Šobrīd iedzīvotāji no daudzdzīvokļu mājas “Straumes”, Jaunsātu pagastā, “Lāstekas” un “Zemgaļi”, Slampes pagastā, Kuldīgas ielas 65, Tukumā, veic aptauju par dalību projektā “Accelerate SUNShINE” un nākamo soli – pieņemt kopīgu lēmumu par energoaudita veikšanu, ēkas tehnisko apsekošanu un energoefektivitātes pasākumu ekonomisko aprēķinu veikšanu, lai noteiktu, kur mājā rodas siltuma zudumi un kādus pasākumus veikt, lai uzlabotu mājas energoefektivitāti. Pozitīva lēmuma gadījumā tiks izstrādāts ēkas energoaudits, tehniskais apsekojums un aprēķinātas aptuvenās mājas atjaunošanas izmaksas ar projekta “Accelerate SUNShINE” atbalstu.
Piekrītot ēkas atjaunošanai, dzīvojamo māju iemītnieki gūs vairākus labumus, piemēram, samazinātu siltumenerģijas patēriņu, iekštelpu komfortu, pievilcīgu ēkas vizuālo izskatu, kā arī ikmēneša izmaksu ietaupījumu. Būtisku atbalstu atjaunoto māju dzīvokļu īpašniekiem sniedz arī Tukuma novada pašvaldība, nodrošinot atbalstu tehniskā projekta izstrādei, piemērojot nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, kā arī sniedzot līdzfinansējumu māju pagalmu labiekārtošanai.
Pašvaldība jau iepriekš ir informējusi, ka Tukuma novada Dome ir iesaistījusies Eiropas Savienības Pētniecības un inovāciju programmas “Apvārsnis 2020” projektā “Accelerate SUNShINE”, granta līguma Nr.754080, lai veicinātu daudzdzīvokļu māju visaptverošu atjaunošanu.
Projektā jau ir iesaistījušās sešas daudzdzīvokļu mājas, kurās tiek veikts ēkas energoaudits, tehniskā apsekošana un energoefektivitātes pasākumu ekonomiskie aprēķini: Aviācijas iela 1, Tukums, Liepu iela 3, Tumes pagasts, savukārt Pūres pagastā – Abavas iela 2, Pūre 23, Pūre 24 un Pūre 25. Pēc dokumentu izstrādes tiks organizēta dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, lai pieņemtu lēmumu par dalību projekta 2.kārtā – energoefektivitātes pakalpojumu sniedzēja iepirkuma veikšanu, tehniskās dokumentācijas izstrādi un finansējuma atbalsta saņemšanai finanšu institūcijā “Altum”.
Jāpiemin, ka Tukuma Rožu svētku laikā, 15.jūlijā, darbosies projekta “Accelerate SUNShINE” info telts, kurā ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt vairāk par projekta gaitu un tā ieguvumiem, kā arī piedalīties dažādās aktivitātēs.
Plašāka informācija par projektu un daudzdzīvokļu māju visaptverošu atjaunošanu pieejama tīmekļa vietnē: http://sharex.lv/wp/tukums/  vai sazinoties ar Tukuma novada Domes Energosistēmu inženieri Tomu Akmentiņu, telefons 20443312, rakstot uz e-pastu toms.akmentins@tukums.lv.

Apvārsnis logo

accelerate Sunshine logo