Pašvaldība
Parakstīs vienošanos par projekta “Tukuma vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana” īstenošanu

Skolas

Ceturtdien, 5. aprīlī, plkst. 14.00 biedrības “Reģionālo attīstības centru apvienība” (RACA) telpās Rīgā, Grēcinieku ielā 1 Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) direktore Anita Krūmiņa parakstīs vienošanos par projekta “Tukuma vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana” īstenošanu.

Līdzīgas vienošanās par ieguldījumiem izglītības infrastruktūrā parakstīs arī Preiļu, Valkas un Kuldīgas novadu pašvaldības.

Projekta “Tukuma vispārējās izglītības iestāžu mācību vides uzlabošana” (projekta Nr. 8.1.2.0/17/I/015) mērķis ir Tukuma izglītības infrastruktūras attīstība, lai sekmētu plānoto kompetenču pieejā balstītā vispārējās izglītības satura pakāpenisku ieviešanu.

Īstenojot šo projektu, plānots būtiski uzlabot mācību vidi Tukuma skolās – Tukuma 2.vidusskolā, Tukuma Raiņa ģimnāzijā, Tukuma 2.pamatskolā un Tukuma E.Birznieka-Upīša 1.pamatskolā.

Tukuma 2.vidusskolas ēkai tiks veikta pilna skolas pārbūve. Projekta rezultātā sākumskolas klases, kuras atrodas ēkā Spartaka ielā 2A, Tukumā, tiks pārceltas uz ēku Raudas ielā 16, Tukumā. Skolas ēkai Raudas ielā 16, Tukumā, tiks veikta pārbūve, kā rezultātā tiks pilnībā pārbūvēta skolas ēka un uzcelta jauna piebūve. Skolā tiks izveidota ergonomiska vide skolēniem – iegādātas mēbeles un aprīkojums, pārbūvēta ventilācijas sistēma un uzlabots apgaismojums. Skolas ēkā tiks izveidots datortīkls un modernizēts jau esošais tīkls; izveidots bezvadu interneta pieslēgums, kā arī tiks iegādāts nepieciešamais IKT aprīkojumus. Projekta ietvaros tiks pārbūvēts Tukuma 2.vidusskolas sporta stadions, kas pašreiz ir kritiskā stāvoklī. Pēc pārbūves stadions tiks izmantots vairāku izglītības iestāžu vajadzībām.

Tukuma Raiņa ģimnāzijā, Tukuma 2.pamatskolā un Tukuma E.Birznieka-Upīša 1.pamatskolā projekta ietvaros tiks ieviesti jauni informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumi un iegādāts aprīkojums.
Tukuma novada izglītības infrastruktūru pamatā veido pašvaldības institūciju tīkls - pirmsskolas, vispārējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības iestādes. Novadā darbojas 14 vispārizglītojošās mācību iestādes. Mūsdienīga vispārējā izglītība ir pamats mūžizglītībai un veido pamatus kompetencēm, kas nodrošina veiksmīgu iekļaušanos sabiedrībā un konkurētspēju darba tirgū.

Tukuma novadā ir 3706 bērni un jaunieši vecumā no 7-18 gadiem, kas ir vispārējās izglītības iestāžu mērķa grupa. Pamatojoties uz MK noteikumu Nr.323, skolas, kuras atbilst 44.punktā noteiktajiem stratēģiskajiem priekšatlases kritērijiem: Tukuma 2.vidusskola ar izglītojamo skaitu 7.-12.klasēs 311 un Tukuma Raiņa ģimnāzija ar izglītojamo skaitu 7.-12.klasēs 273 un tiek īstenotas vismaz divas vispārējās vidējās izglītības programmas, no kurām viena ir matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programma; Tukuma 2.pamatskola ar izglītojamo skaitu 491 un Tukuma E.Birznieka-Upīša 1.pamatskola ar izglītojamo skaitu 332 un 7.-9.klasēs tiek īstenotas vismaz divas vispārējās vidējās izglītības programmas, no kurām viena ir matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programma.
Projekta ietvaros Tukuma 2.vidusskolas ēkai Raudas ielā 16, Tukumā plānots veikt pārbūvi, kā rezultātā tiks pilnībā pārbūvēta skolas ēka un uzcelta piebūve, tiks demontēts garāžu un autoapmācību bloks, pārbūvējot to par piebūvi esošai skolai. Ēkai plānots veikt klašu pārbūves un atjaunošanas darbus, ventilācijas sistēmas uzlabošanu un izveidi, gaismas ķermeņu nomaiņu, siltināšanas darbus, logu nomaiņu u.c.darbus; tiks izveidota ergonomiska vide skolēniem – iegādātas mēbeles un aprīkojums. Projekta ietvaros paredzēts veikt plānojuma izmaiņas saistībā ar klašu komplektu skaitu, audzēkņu daudzumu un apmācības specifiku, nodrošināt vides pieejamības un higiēnas prasību ievērošanu. Skolas ēkā tiks izveidots arī datortīkls un modernizēts jau esošais tīkls, paredzēts izveidot bezvadu interneta pieslēgumu katrā mācību telpā, kā arī nepieciešamas iegādāties aprīkojumu – datorus skolēniem un skolotājiem, programmatūras, digitālo mācību līdzekļu un tehnoloģiju iegādi izveidojot multifunkcionālas klases.

Projekta ietvaros tiks pārbūvēts Tukuma 2.vidusskolas sporta stadions, kas pēc pārbūves tiks izmantots vairāku izglītības iestāžu vajadzībām (Tukuma 2.vidusskola, Tukuma internātskola, PII “Pasaciņa”, Tukuma sporta skola.

Tukuma 2.pamatskolas skolas ēkas būvniecība tika uzsākta 2004.gadā. No 2007./2008. mācību gada skola pakāpeniski uzsāka īstenot pilnu pamatizglītības programmu un pilnu pamatizglītības profesionāli orientēta virziena (mūzikas) programmu. Pēdējo gadu laikā ir modernizēts aprīkojums skolas kabinetos, iegādāti, uzstādīti un mācību procesā veiksmīgi tiek pielietoti mūsdienīgi mācību tehniskie līdzekļi. Nepieciešamā IKT aprīkojuma iegāde, kura tiks paredzēta šī projekta ietvaros, pavērs plašas iespējas jaunāko informācijas un komunikācijas tehnoloģiju izmantošanai mācību stundās.

Tukuma Raiņa ģimnāzijā - 2003.g. – 2007.g. notika ģimnāzijas renovācija, kurā tika renovēti mācību kabineti, modernizēts aprīkojums skolas kabinetos, iegādāti un uzstādīti tobrīd pieejamie mācību tehniskie līdzekļi. 2008.g.1.septembrī tika atklāts pārbūvētais skolas stadions, 2014. gada 30.maijā – pabeigta skolas sporta zāles renovācija. Ģimnāzijā ir veikti būtiski iekšējā datortīkla izveides un modernizācijas darbi. Visi ģimnāzijas kabineti ir aprīkoti ar interneta pieslēgumu tīklā, tomēr tas ir neefektīvs un novecojis. Projekta ietvaros nepieciešamas veikt tīklu auditu, optimizēt esošos datortīklu, kā arī nepieciešams izveidot un aprīkot multifunkcionālu kabinetu, kurā nepieciešams iegādāties projektoru ar tāfeli, planšetdatorus un to uzlādes skapjus, robotikas komplektus, 3D skeneri un 3D printeri un audio komplektu.

Tukuma Raiņa ģimnāzija īsteno matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programmu. Lai nodrošinātu pilnu skolas pabeigtību, dabaszinātņu kabinetiem būtu nepieciešamas papildus skapju sistēmas mācību materiālu izvietošanai, moderni mikroskopi un uzskates materiāli, laboratorijas iekārtas un vielas.

Tukuma E.Birznieka-Upīša 1.pamatskolā – 2014.gada 30.septembrī tika atklāta jaunā skolas piebūve, kurā ir ēdnīca un virtuve, bibliotēka un lasītava, zēnu amatu mācības kabineti, kabinets logopēdam un psihologam, ģērbtuves sporta nodarbībām un palīgtelpas. Skolā ir ierīkots datortīkls, iegādāti stacionārie datori, audiovizuālais aprīkojums. Lai nodrošinātu skolas pabeigtību, nepieciešams uzstādīt jaudīgu bezvadu sistēmu un nodrošināt to visos mācību kabinetos. Projekta ietvaros nepieciešamas veikt tīklu auditu, optimizēt esošos datortīklu, kā arī nepieciešams aprīkot multifunkcionālo klasi un iegādāties planšetdatorus un to uzlādes skapjus , kurus varēs izmantot integrēti vairākos mācību priekšmetos un pētnieciskajos darbos.

Kopējais projekta īstenošanai nepieciešamais finansējums veido 9 327 495.61 eiro.
4 511 313.80 eiro būs ES Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums, valsts budžeta dotācija 199 028.55 eiro, bet 5 970 85.65– Tukuma novada pašvaldības finansējums.

Logo melnezers

Informāciju sagatavoja:
Inga Helmane, Attīstības nodaļas projektu vadītāja,
Tukuma novada Dome,
tālr.: 63122238, e-pasts: inga.helmane@tukums.lv
www.tukums.lv