Pašvaldība
Latvijas ainavu dārgumu krātuve

SarmC4ABteBalodeP5033990

Lielā Ķemeru tīreļa ainava iekļauta Rīgas plānošanas reģiona Latvijas ainavu dārgumu krātuvē (Skatīt). 

Laika posmā no 2017. gada 15. augusta līdz 15. oktobrim, Latvijas simtgades pasākuma aktivitātes “Latvijas ainavu dārgumi vakar, šodien un rīt” ietvaros, sabiedrības balsojumam un ekspertu vērtējumam tika nodots Latvijas ainavu dārgumu saraksts ar izvirzītām 243 Latvijas ainavām. Saraksts tika izveidots, apvienojot līdzīgos, vienādos pieteikumus, atlasot Latvijai un reģioniem raksturīgās, nozīmīgās ainavu vērtības no aktivitātes pirmajā posmā pieteiktajām ainavām. Izvērtēšanā tika ņemts vērā gan iedzīvotāju balsojums, gan ekspertu vērtējums. Noslēdzoties sabiedrības balsošanai, kopumā tika reģistrēti 45 382 balsojumi. Augstākais balsojumu skaits Latgales un Vidzemes plānošanas reģionu ainavu dārgumu sarakstiem. Šis rādītājs pat divkārt pārsniedza pārējo reģionu aktivitāti. Zemākā aktivitāte reģistrēta Rīgas plānošanas reģionā, reģistrējot tikai 4785 balsojumus. 

Lai atainotu ainavu mainību vairāku desmitu gadu griezumā gan fotoattēlu, gan atmiņu stāstu veidā, tuvākajos mēnešos tiks apkopota informācija par iekļautajām 50 ainavām elektroniskajā Ainavu dārgumu krātuvē. Tādēļ ikviens tiek aicināts līdz 2018. gada 14. februārim tīmekļa vietnē www.ainavudargumi.lvsadaļā 50 ainavu dārgumu saraksts, iesniegt savus atmiņu stāstus, nostāstus, leģendas, fotogrāfijas un citus attēlus, vēlējumus nākotnei par krātuvē iekļautajām ainavām un to saglabāšanu.

Ja savus atmiņu stāstus par notikumiem un zīmīgām personībām vēlieties gatavot rokrakstā vai iesniegt citus materiālus (avīžu rakstus u.c.), lūgums tos ieskenēt un sūtīt uz elektroniskā pasta adresi: ainavudargumi@varam.gov.lv . Ja nepieciešams, materiālu un fotoattēlu skenēšanā un elektroniskā sūtīšanā, ir iespēja saņemt palīdzību publiskajās bibliotēkās.

Svarīgi, ka izmantojot iesūtītos fotoattēlus, stāstus un vēlējumus, 2018. gadā tiks veidotas reģionālās izstādes un organizētas diskusijas. Diskusijas būs veltītas tematam, kādu Latviju vēlamies redzēt nākamajās simtgadēs un darbiem, kas darāmi, lai ainavu dārgumu saglabātu un pilnveidotu nākamajām paaudzēm, nododot līdzi ne vien vērtības, bet arī to kopšanas tradīcijas.

Ar ainavām, kas iekļautas Ainavu dārgumu krātuvē, iespējams iepazīties Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas mājaslapā (šeit). 

Daudzviet balsošanai izvirzīto ainavu nosaukumi ir precizēti vai papildināti, uzsverot ainavu īpašās vērtības.

VARAM Riga 300x300px pastasti