Pašvaldība
Edgars Rinkēvičs aktīvi atbalsta pirmā Latvijas ārlietu ministra Z. A. Meierovica pieminekļa izveidi Tukumā

ZAM 002

31. augustā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs un Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans apsprieda projekta “Z. A. Meierovica piemineklis Tukumā” attīstības gaitu un vienojās par turpmākās sadarbības stiprināšanu.

Ē. Lukmans informēja E. Rinkēviču par svarīgākajiem posmiem, kas paveikti kopš pagājušā gada novembra, kad ministrs tika informēts par pieminekļa izveides ideju. Ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja padarīto un izteica apņēmību sniegt atbalstu pieminekļa izveidei.

Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ē. Lukmans pauda gandarījumu par pārrunāto ar ministru: “Mēs esam patiesi lepni, ka Z. A. Meierovics, mūsu pirmais ārlietu ministrs un izcilais diplomāts, kurš devis ievērojamu ieguldījumu Latvijas neatkarības veidošanā, ir saistīts ar Tukumu un mūsu novadu. Šīs piemiņas zīmes izveide ir ne vien Z. A. Meierovica personības un veikuma apliecinājums un atcere, bet arī mūsu pienākums. Priecājamies, ka esam vienojušies ar Ārlietu ministriju par ciešāku sadarbību, un ar tās sniegto atbalstu tiks veicināta projekta virzība un sabiedrības iesaiste, kā arī nodrošināta  informācija par projektu.”

Par godu Latvijas valsts simtgadei Tukuma vecpilsētā 2018. gada novembrī plānots atklāt Z. A. Meierovica pieminekli. 2016. gada rudenī metu konkursā kā atbilstošākais tika izvēlēts tēlnieku Matīsa Kalniņa un Zanes Elertes piedāvājums. Šovasar notika pieminekļa lielformāta maketa saskaņošana, kurā kā eksperti piedalījās arī zināmi tēlniecības nozares profesionāļi – Gļebs Panteļejevs un Kristaps Gulbis. Pieminekļa autori aktīvi turpina darbu – Zviedrijas akmeņlauztuvēs ir pasūtīts sarkanais granīts, kas pavisam drīz ieradīsies tēlnieku darbnīcā, kur tiks apstrādāts atbilstoši precīziem tehniskajiem zīmējumiem.

Tukuma novada Dome ir atvērusi ziedojumu kontu Z. A. Meierovica pieminekļa izveidei ar aicinājumu ikvienam sniegt savu ieguldījumu. Ārlietu ministrija kopš ziedojumu akcijas sākuma atbalsta akciju pieminekļa izveidei.

Šobrīd pieminekļa izveides atbalstam ir saziedoti vairāk nekā 5,5 tūkstoši eiro, kas ir lielākā jebkad saziedotā summa Tukuma novada vēsturē. Projekta īstenošanā iesaistījušies gan Tukuma novada ļaudis, gan Latvijā zināmi cilvēki un organizācijas, gan “Meierovica biedrība par progresīvām pārmaiņām” un citi atbalstītāji.

Plašāka informācija par Z. A. Meierovica pieminekļa izveidi Tukumā:

http://www.tukums.lv/lv/meierovica-piemineklis

http://www.mfa.gov.lv/ministrija/arlietu-dienesta-vesture/latvijas-republikas-arlietu-ministri-un-latvijas-diplomatiska-dienesta-vaditaji-kops-1918-gada/zigfrids-anna-meierovics/55964-aicinajums-ziedot-z-a-meierovica-pieminekla-istonosanai

http://www.mfa.gov.lv/aktualitates/zinas/57668-edgars-rinkevics-aktivi-atbalsta-pirma-latvijas-arlietu-ministra-z-a-meierovica-pieminekla-izveidi-tukuma