Pašvaldība
Par pirmsskolas vecuma bērnu uzraudzību

3102

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija vērš uzmanību pirmsskolas vecuma bērnu uzraudzībai!

Ņemot vērā, ka periodiski tiek saņemtas ziņas par pirmsskolas vecuma bērnu atrašanos dzīvesvietā vai sabiedriskās vietās bez pieaugušo uzraudzības, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) vērš uzmanību, ka saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikto vecākiem vai personai, kuras aprūpē bērns nodots, irpienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušo vai bērnu, ne jaunāku par 13 gadiem, klātbūtnes.

VBTAI informē, ka pirmsskolas vecuma bērns, kurš tikai mācās pazīt lietas un situācijas pēc būtības, vēl nespēj kritiski izvērtēt situāciju un pieņemt racionālus lēmumus. Tas rada augstus riskus situācijās, kad var tikt apdraudēta bērna dzīvība vai veselība. Tāpat pirmsskolas vecuma bērns nespēj pasargāt otru bērnu, kurš atstāts viņa uzraudzībā, no potenciāli bīstamām situācijām un trešās personas apdraudējuma.
Paliekot mājās vieniem, mazi bērni var izjust bailes par ikdienišķām skaņām, kā arī baidīties no citām situācijām, kas atkarīgs no viņu pieredzes. Atstājot bērnu nepieskatītu, atrodoties mājās vienam, bērns jūtas vientuļš un pamests, kas var radīt dažādus emocionālus un psihiskus traucējumus, bērnam pieaugot.

Par bērna, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības, vecākus vai personas, kas viņus aizstāj, var saukt pie administratīvās atbildības.
Ja ir aizdomas par iespējamiem bērna tiesību pārkāpumiem ģimenē, VBTAI aicina ziņot pašvaldības sociālajam dienestam vai bāriņtiesai, kas var pārbaudīt situāciju un vajadzības gadījumā sniegt bērnam nepieciešamo palīdzību. Var arī bez maksas zvanīt VBTAI diennakts Bērnu un pusaudžu uzticības tālrunim 116111, lai uzticības tālruņa darbinieki varētu nodot informāciju pašvaldības atbildīgajām institūcijām un situācija bērna ģimenē tiktu pārbaudīta. Savukārt, kad ir informācija vai ir novērots, ka pirmsskolas vecuma bērns ir atstāts viens pats bez uzraudzības, VBTAI aicina nekavējoties ziņot policijai.

Vienlaikus VBTAI atgādina, ka vecāki ir atbildīgi par bērnu līdz pat bērna pilngadības sasniegšanai. Līdz ar to vecāku pienākums ir rūpēties par jebkura vecuma bērna drošību un trešās personas apdraudējuma novēršanu.

Informāciju sagatavoja:
Linda Jansone, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste, 67021666, linda.jansone@lm.gov.lv
Inga Krastiņa, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore, 67359134, inga.krastina@bti.gov.lv