Pašvaldība
Kritušo karavīru piemiņai

IMG 8257

2017.gada 8.maijā Tukuma novada Domes vadība – Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ē.Lukmans, deputāts I.Zariņš un izpilddirektors M.Rudaus –Rudovskis, pieminot karos kritušos karavīrus, devās nolikt ziedus uz piemiņas vietām Tukuma novadā - pie pieminekļa „Māte – Dzimtene”, pie pieminekļa Veļķu kapos, piemiņas vietas Lejas kapos, Pils ielā, kā arī Lestenes brāļu kapos. (Foto)

Piemiņas pasākumā Otrā pasaules kara cīnītājiem Lestenes brāļu kapos uzrunu teica Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Leonīds Kalniņš, Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans, «Nacionālo karavīru biedrības» valdes priekšsēdētājs Edgars Skreija, "Daugavas vanagu" priekšsēdētājs Andrejs Mežmalis un daudzi citi. “8. maijs Eiropā ir piemiņas diena, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece. Latvijā šajā dienā mēs pieminam ne tikai karavīrus, bet arī cilvēkus, kuri okupācijas gados uzturēja LatvijasRepublikas pastāvēšanas ideju nemirstīgu - pretošanās kustības dalībniekus, izsūtītos un represētos, čekas pagrabos mocītos un disidentus, Lestenes Brāļu kapos”.

1985. gadā Eiropā tika pieņemts lēmums 9. maiju svinēt kā "Eiropas dienu". Tā simbolizē vienotību dažādu valstu starpā, arī to valstu, kas kādreiz ir karojušas viena ar otru. Kopš 2004. gada 9. maiju arī Latvijā atzīmē kā Eiropas dienu.

1945. gada 8. maijā Eiropā beidzās karš un atšķirībā no Rietumeiropas, kur tautas atguva brīvību, Latvijā un Baltijā tā nenotika. Latvija neatkarību atjaunoja tikai 1990. gada 4. maijā, ko ar Konstitucionālo likumu nostiprināja 1991. gada 21. augustā.

Dievs svētī Latviju! – ar šiem vārdiem Ē.Lukmans un vairākums pasākuma dalībnieku nobeidza savu uzrunu.
Dievs svētī Latviju!