Pašvaldība
Raksta attēls

Veeleeshanas

Pašvaldību vēlēšanās vēlētāju uzskaitei tiek lietots Vēlētāju reģistrs. Tas nozīmē, ka pašvaldību vēlēšanās katrs vēlētājs tiek iekļauts viena noteikta vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā atbilstoši reģistrētajai dzīvesvietai 90 dienas pirms vēlēšanu dienas (2017. gada vēlēšanās – atbilstoši
ierakstam par reģistrēto dzīvesvietu Iedzīvotāju reģistrā 2017. gada 5. martā).

Balsstiesīgie pilsoņi, kuriem 2017. gada 5. martā nav spēkā esošas dzīvesvietas reģistrācijas, tiks iekļauti tā vēlēšanu iecirkņa sarakstā, kas atbildīs ziņām par vēlētāja pēdējo reģistrēto dzīvesvietu. 

Lai informētu par to, kura vēlēšanu iecirkņa sarakstā vēlētājs iekļauts, kā arī sniegtu svarīgāko informāciju par balsošanas kārtību, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde katram vēlētājam uz deklarētās dzīvesvietas adresi pa pastu nosūtīja vēstuli ar paziņojumu. Paziņojumi vēlētājiem
sagatavoti un nosūtīti laikā no 2017. gada 22. marta līdz 24. martam. Vēstulei ir tikai informatīva nozīme, tas nav balsošanas dokuments. Ja gadījumā kāds nav saņēmis vēstuli ar informāciju par vēlēšanu iecirkni, tad savu vēlēšanu iecirkni var noskaidrot internetā www.pmlp.gov.lv  vai pa tālruni 67049999 (darba dienās no plkst.8.00 līdz 20.00).

Līdz 2017. gada 16. maijam vēlētāji var izmantot iespēju mainīt sākotnēji reģistrēto vēlēšanu iecirkni. Vēlēšanu iecirkni drīkst mainīt uz jebkuru citu vēlēšanu iecirkni tās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā vēlētājam bija deklarēta dzīvesvieta 90 dienas pirms vēlēšanām vai uz jebkuru vēlēšanu iecirkni tajā pašvaldībā, kur vēlētājam pieder nekustamais īpašums. 

Vēlēšanu iecirkni var mainīt internetā, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes piedāvāto iecirkņa maiņas e-pakalpojumu, vai klātienē. Lai izmantotu e-pakalpojumu, nepieciešams drošs elektroniskais paraksts vai internetbankas autentifikācija. Lai klātienē veiktu iecirkņa maiņu, vēlētājam jāiesniedz iesniegums jebkurā pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai pašvaldībā. Svarīgi, lai vēlētājam līdzi būtu derīga pase vai personas apliecība. Mainot iecirkni uz to pašvaldību, kur vēlētājam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums, jāuzrāda īpašuma tiesības apliecinošs dokuments - Zemesgrāmatas akts vai izziņa no Zemesgrāmatas. Lai iecirkņa maiņu veiktu tie vēlētāji, kuri kustību traucējumu vai citu svarīgu iemeslu dēļ nevar personiski ierasties pašvaldībā vai dzīvesvietas deklarēšanas iestādē, tad viņi var pilnvarot (jābūt notariāli apstiprinātai pilnvarai) kādu personu, kurai ir tiesības veikt iecirkņa maiņu vēlētāja vārdā. Šajā gadījumā personai, kurai ir tiesības rīkoties vēlētāja vārdā, ir jāuzrāda par iecirkņa maiņu atbildīgajam darbiniekam notariāli apstiprināta pilnvara. Arī pašvaldības sociālais darbinieks pēc vēlētāja lūguma pieņem un nogādā iesniegumu par vēlēšanu iecirkņa maiņu atbildīgajam pašvaldības vai dzīvesvietas deklarēšanas iestādes darbiniekam.

Informāciju apkopoja
Tukuma novada vēlēšanu komisijas
priekšsēdētāja Inta Kaminska