Pašvaldība
Pasākumi skolu priekšlaicīgi pametušo skolēnu skaita samazināšanai

TVNV bilde
Lai samazinātu skolu priekšlaicīgi pametušo skolēnu skaitu, Tukuma Vakara un neklātienes vidusskola (TVNV) no 2015. gada 31. decembra līdz 2017. gada 30. decembrim īsteno Erasmus+ programmas 1.pamatdarbības (KA1) projektu “Pasākumi skolu priekšlaicīgi pametušo skolēnu skaita samazināšanai Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolā”, kas nodrošina atbalstu skolas pedagoģiskā personāla mācību mobilitātēm ārvalstīs.


Projektā paredzēta pedagogu un vadošā personāla profesionālā pilnveide četros virzienos:
1) lai sekmētu izglītības iestādes vispusīgu attīstību;
2) lai dotu iespēju visiem izglītojamiem iegūt pamatizglītību un vispārējo vidējo izglītību, būtiski samazinot priekšlaicīgi skolu pametušo skolēnu skaitu;
3) IT prasmju un e-mācību vides pilnveide;
4) pedagogu svešvalodas prasmju pilnveide, lai sekmētu pedagogu profesionālo izaugsmi un dotu visiem tiesības iesaistīties starptautiskajos projektos.


Projektā tiek iepazīta citu valstu pieredze, apgūtas jaunas un inovatīvas mācību metodes, kas nepieciešamas skolas attīstībai un izglītojamo vajadzībām, lai nodrošinātu kvalitatīvu mācību procesu klātienes un e-mācību skolēniem. Līdz ar to tiek novērsti riski priekšlaicīgai mācību pārtraukšanai, tiek stimulēta izglītojamo mācību turpināšana. Oktobra beigās tika īstenotas pēdējās divas mobilitātes un iesākās darbs pie rezultātu analīzes un ieviešanas.
Pirmā mobilitāte “Inovatīvas IT lietošanas prasmes, izmantojot sadarbību un uz projekta metodes balstītu mācīšanu un mācīšanos” tika realizēta Madridē 2016. gada 8. - 15. aprīlī. Tās bija iespējas un prasmes digitālas mācību klases veidošanai un inovatīvas mācīšanas un mācīšanās iespēju apzināšana. Mobilitātē piedalījās direktora vietniece mācību darbā Gita Aulaciema. Kursos piedalījās 27 skolotāji no dažādām valstīm: Turcijas, Rumānijas, Grieķijas, Francijas, Somijas un Latvijas. Tika akcentēta tāda jauna metode kā mācīšanās sadarbojoties apguvi izmantojot, piemēram, arī mūsu skolā lietoto e-mācību vidi Moodle. Kursu laikā tika iegūta informācija par vietni Webquest un starptautisko skolu sadarbības platformu e-Twinning un noslēgumā tika veidoti nelieli grupu projekti, pielietojot dažādus tiešsaistes rīkus: Padlet, Prezi, Animoto, Popplet un citus. Darbojoties grupās, veidojās pozitīvi saskarsmes kontakti, kuri varētu tikt izmantoti turpmāk starptautisko projektu veidošanā. Brīvajā laikā bija iespēja iepazīties ar Spānijas galvaspilsētas arhitektūru un mākslu, interesanto zooparku Fauniju, baudīt tradicionālos spāņu ēdienus-paelju, tapas un tortiljas.


Angļu valodas skolotāja Ineta Čerpinska piedalījās mācību mobilitātē Nīderlandē “Kā motivēt skolēnus pabeigt obligāto izglītības ieguvi. Inovatīvas mācīšanas un mācīšanās metodes, lai samazinātu priekšlaicīgi beigušo skolēnu skaitu mūžizglītības sabiedrībā” 2016. gada 12. - 18. jūnijā. Mobilitātes laikā Ineta iepazinās ar metodēm un paņēmieniem kā organizēt mācību procesu efektīvi, saistot to ar reālo dzīvi un skolēnu vajadzībām. Tika iepazīta Nīderlandes un citu valstu pieredze, kā arī prezentēta Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolas pieredze. Kursu organizētāji Nīderlandē augstu novērtēja Inetas aktīvo un mērķtiecīgo dalību mobilitātē.
Iepazīšanās ar jaunākajām metodēm ģeogrāfijas mācīšanā un vidējās izglītība iegūšanas iespējām Anglijā, kā arī jaunākajām tendencēm, mācību priekšmeta standarta un mācību programmu Anglijā tika realizēta mobilitātes Anglijā 2016. gada 2. -10. jūlijā. Mobilitātē “Inovatīvas mācību metodes ģeogrāfijas mācīšanā. Skolēnu motivēšana un ieinteresēšana” piedalījās ģeogrāfijas skolotāja Antra Brinkmane-Brimane. Mobilitātes laikā tika apmeklētas skolas Anglijā, vērotas un analizētas mācību stundas, tika izzināta arī citu valstu pieredze skolēnu motivēšanai un ieinteresētībai ģeogrāfijas apguvē, jo katram mobilitātes dalībniekam bija jāsagatavo prezentācijas par valsts izglītības sistēmu un mācību darba organizāciju, kā arī ģeogrāfijas mācīšanas tendencēm valstī.


Direktora vietniece tālmācības jautājumos Linda Otto piedalījās mācību mobilitātē Prāgā “E-mācību materiālu izmantošana klasē” 2016. gada 10. - 14. oktobrī. Profesionālās pilnveides kursi iepazīstināja ar modernām un inovatīvām metodēm e-stundas plānošanā, palīdzēja novērtēt jau esošo Moodle sistēmu un domāt par jaunām iespējām platformas izmantošanā TVNV. Mūsu skola pilnveido mācību materiālus un testus katru gadu Moodle platformā. Skolotājas Lindas zināšanas palīdzēs šo darbu veikt efektīvi.


Angļu valodas skolotāja Vēsma Balode piedalījās mobilitātē Anglijā “Radošas aktivitātes un motivējoši materiāli vidusskolas angļu valodas klasēs” 2016. gada 8. -16. oktobrī. Kursos tika gūtas daudzas jaunas idejas, kuras tiks izmantotas darbā, klasē, strādājot ar skolēniem. Lielbritānijā pavadītās dienas bija ļoti noderīgas arī skolotājas angļu sarunvalodas aktivizēšanai, atsvaidzināšanai un uzlabošanai. Kopumā ņemot, tās bija 9 skaistas rudens dienas, pavadītas kopā ar 18 jaukiem cilvēkiem vienā no skaistākajiem Lielbritānijas novadiem.


Projekta laikā ir iegūta pieredze par mācību procesa organizāciju citās valstīs un nodibināti kontakti turpmākai sadarbībai. Skolotājiem bija iespēja strādāt starptautiskā komandā, daloties pieredzē un iegūstot jaunas idejas turpmākajam darbam. Nozīmīgs ieguvums ir arī angļu valodas zināšanu un prasmju pilnveide mobilitāšu laikā, kas nodrošina iespējas profesionālajai un karjeras attīstībai.


Pēc katras mobilitātes profesionālās pilnveides laikā gūtā pieredze un zināšanas tika nodotas visiem TVNV skolotājiem un vadošajam personālam pēc katras mobilitātes, lai efektīvi izvērtētu gūto pieredzi un iespējas to pielietot TVNV. Profesionālās pilnveides aktivitātes ir iespēja izvērtēt TVNV līdz šim paveikto e-mācību attīstīšanā, kā arī izvēlēties piemērotākās metodes e-mācību vides pilnveidošanā un pārņemt labāko praksi e-mācību pielietošanā skolas izglītībā no citām Eiropas valstīm. Iespēja turpināt izglītību arī turpmāk tiks dota visiem izglītojamiem, kuriem nav iespēju regulāri apmeklēt izglītības iestādi darba, dzīves vietas, veselības stāvokļa, invaliditātes, sociālu vai citu apstākļu dēļ, kā arī izglītību priekšlaicīgi pametušajiem jauniešiem. Kursos gūtā pieredze palīdzēs uzlabot skolēnu motivāciju mācību procesā, piesaistot plašāku skolēnu skaitu no dažādām sociālām un kultūras grupām. Izglītības pieejamība samazinās priekšlaicīgi skolu pametušo jauniešu un pieaugušo skaitu.
Pieredzes apmaiņa ar citu skolu skolotājiem un projekta rezultātu izplatīšana notikusi divos pasākumos Tukuma Vakara un neklātienes vidusskolā, iepazīstinot ar gūtajām atziņām Tukuma, Jaunpils un Engures novadu angļu valodas un ģeogrāfijas skolotājus.

Logo TVNV    Logo Erasmus

Attēlā (raksta sākumā) no kreisās puses:
1) angļu valodas skolotāja Ineta Čerpinska
2) direktora vietniece mācību darbā Gita Aulaciema
3) direktora vietniece tālmācības darbā Linda Otto
4) angļu valodas skolotāja Vēsma Balode
5) ģeogrāfijas skolotāja Antra Brinkmane-Brimane