Jaunumi, ziņas
Tukuma veltnītis ķiršu mērcē

Veltnitis 1 Kristīne Bērziņa 002
  Dodoties uz citu pilsētu vai pat valsti, ceļotājiem vienmēr ir interese par vietējiem ēdieniem un ražojumiem. Tāpat Tukuma tūrisma informācijas centrā bieži saskaramies ar jautājumiem – kur var garšīgi paēst, kur var nobaudīt vietējo, jums raksturīgo ēdienu? Līdz šim varējām ieteikt Rožu kokteili, bet kā tad ar ēdienu?
Ikvienam tūristam ēdiens ir neatņemama ceļojuma sastāvdaļa, un ne velti saka, ka paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks.
Sadarbībā ar ēdināšanas uzņēmumiem Tukuma apkārtnē aptuveni gada garumā tika organizētas tikšanās, semināri un meistarklases, un kopīga darba rezultātā esam veiksmīgi atraduši savu īpašo Tukuma ēdienu. Ceļš nav bijis viegls un ne vienmēr no uzņēmēju puses guvām cerēto atsaucību, taču ir liels prieks par aktīvajiem un inovatīvajiem uzņēmējiem, kas mainās līdzi laikam.


Kā radās Tukuma veltnītis?
Ideja, ka Tukumam vajag savu ēdienu, bija jau sen. Taču par to, ka tas varētu būt veltnītis, lēmums radās pēc semināra ar pazīstamā šefpavāra Ērika Dreibanta un bijušās kafejnīcas „Tukums" šefpavāres Guntas Kalviņas dalību. Veltnītis „Tukums" pēc Guntas Kalviņas receptes tika radīts jau 20.gadsimta 70.gadu beigās, un Republikas Kulinārijas padomē tika prezentēts un apstiprināts kā firmas ēdiens, kuru drīkst gatavot un arī oficiāli publicēt pavāru grāmatās (tāda bija to laiku kārtība). To pasniedza kafejnīcā „Tukums".
Attīstot ideju par mūsdienīga Tukuma veltnīša radīšanu, ēdināšanas uzņēmēji pagatavoja savus ēdienu variantus, kurus degustēja un izvērtēja neatkarīga žūrija. Savus ēdienus (Tukuma veltnīšus) prezentēja vairāki ēdināšanas uzņēmēji: Tukuma ledus halles kafejnīca, „Baboon bar", kafejnīca „Apsīte", Jaunmoku pils restorāns „Liepaleja", kā arī Gunta Kalviņa. Pasākumā varēja degustēt arī ēdienus ar citu ideju, kurus vērtēšanai iesniedza Tukuma Muzejs, kafejnīca „Būda" un Marita Dubiniauska.
Svarīgs kritērijs, izvērtējot jauno Tukuma ēdienu, bija vietējo produktu izmantošana un to saistība ar Tukumu. Tāpat šim ēdienam bija jābūt vienkārši pagatavojamam un ieviešamam ikdienas ēdienkartē, un, protams, garšīgam.
Rezultātā par garšīgāko un piemērotāko Tukuma ēdienu ir atzīts Aijas Rudovskas (kafejnīcas „Apsīte") „Tukuma veltnītis ķiršu mērcē".
Kafejnīcās Tukuma ēdiens ir nobaudāms jau no 1.maija. Kur gan to meklēt? Šobrīd kā tā pasniegšanas vietas sevi ir pieteikusi Tukuma Ledus halles kafejnīca, kafejnīca „Aplis", restorāns „Smukausis" un kafejnīca „Twists" Tukumā, kā arī kafejnīca „Apsīte" Apšuciemā, kuras saimniece ir ēdiena autore, restorāns „Valguma pasaule", Jaunmoku pils restorāns „Liepaleja", kafejnīca „Sumbrs" un kafejnīca „Apšukrogs" Pūrē.
Paldies visiem uzņēmējiem, kas piedalījās šī ēdiena tapšanā, un lai labi garšo!