Pašvaldība
Latvijas grūtākais maratons finišējis

IMKA 4839

“Domāju, ka šodien dzima kaut kas burvīgs un nedaudz biedējošs!”
“Skarbākais skrējiens kādā esmu piedalījies.”
“Izcili, iedvesmojoši, brutāli.”

Ar šādiem vārdiem savu piedalīšanos Latvijas grūtākajā maratonā komentēja tā dalībnieki, kuri sestdien Āžu kalna pakājē startēja pirmajā Vilkaču maratonā.

Trijos pēcpusdienā uz starta izgāja 59 pieredzējuši un mazliet traki skrējēji. Desmitos vakarā, kad bija noteikts maratona kontrollaiks, finišējuši bija 29 no tiem. Par pirmā Vilkaču maratona uzvarētāju kļuva Dainis Limanāns, kurš trīspadsmit apļus pa Āžu kalna takām pieveica precīzi 04:42:35. Otrs ātrākais bija lietuvietis Modestas Bacys, finišēja gandrīz astoņpadsmit minūtes vēlāk - 05:00:30. Pēdējos apļos uzsāktā iedzīšana neizdevās un tukumnieks Ģirts Dakša ar laiku 05:02:25 izcīnīja trešo vietu.

Latvijas grūtākajā maratonā piedalījās sešas daiļā dzimuma pārstāves. Ātrākā no viņām, Linda Boldāne iekļāvās sešās stundās un maratonā finišēja kā desmitā. Savukārt uzvarētāja Daiņa Limanāna dzīvesbiedre Ilze finišā atskrējā kā divdesmit otrā. Pārējās dāmas noteiktajos kontrollaikos neiekļāvās.

Visus trīspadsmit apļus noskrējā vēl divi skrējēji, tomēr beigās neiekļāvās noteiktajā septiņu stundu kontrollaikā. Vienpadsmit skrējēji savus spēkus pārvērtēja jau pirmajos apļos un izstājās vai tika diskvalificētu pēc trim stundām, kuru laikā bija nepieciešams veikt vismaz piecus apļus. Nākamais kontrolaiks bija grūtāk izpildāms, jo piecās ar pusi stundās bija jātiek galā ar desmit apļiem. Šo nespēja izpildīt vēl septiņpadsmit skrējēji.

Lai iekļautos kontrollaikā, katrs, nedaudz vairāk kā 3.2 km garais, aplis bija jānoskrien 32 minūtēs. Apļa rekords 00:17:42 tika noskriets otrajā aplī un to izdarīja lietuvietis Modestas Bacys izvirzoties sacensību līdera pozīcijā. Dainis Limanāns, trešajā aplī zaudējot pusotru minūti pirmajai vietai, spēja sestā apļa laikā noķert lietuvieti un izvirzīties vadībā. Līdz finišam Dainas pārliecinoši noturēja savu pārākumu un izcīnīja pirmo vietu.

Uzvarētāja Daiņa Limanāna komentārs: "Iepazinos ar Vilkaču maratona dalībnieku starta sarakstu un, godīgi sakot, sapratu, ka labāko trijniekā būšu. Sacensību nolikums gan paredzēja to, ka uzvarētājs "paņem visu" jeb 25% no dalības maksām. Divas nedēļas klusībā izjutu nervozu pienākumu uzvarēt šo maratonu. Par lietuvieša Modestas Bacys spējām Andris Ronimoiss mani informēja, bet lielāks nezināmais bija Dmitrijs Ničipors, kurš mani "atsēdināja" ultramaratona Zilonis Babītē garajā distancē. No paša starta nekautrējos skriet ar līderiem un drīz vien jau ar lietuviešu sportistu bijām palikuši divatā. Modestas piemīt apbrīnojamas spējas skriet kalnā, tāpēc ļāvu to darīt un vairākus apļus viņš bija vadībā, bet es priecājos, ka man neviens neseko. Pēc dažiem apļiem mani informēja, ka lietuviešu pārsvars sarūk, lai gan es skrēju vienmērīgi. Ar citu skrējēju aktīvu morālu atbalstu es viņu panācu. Mans lielākais atbalstītājs Jānis man lika vienkārši turēties līdzi, bet Bacys turēt līdzi bija gatavs vien līdz brīdim, kad izdzirdēja lieliskās līdzjutējas kalna galā. Sāku pārsvaru palielināt un jau kruīza režīmā izbaudīt sacīksti un skaisto trasi."

Vilkaču maratonu organizē biedrība "Engures sportam" un atbalsta Tukuma novada dome.

Vilkaču maratons 2017