Pašvaldība
Aizliedz ekspluatēt ēkas daļu Melnezera ielā 1

RELIZES

Ņemot vērā medijos izplatīto maldinošo informāciju par Slocenes ielas pārbūvi Tukumā, sniedzam Tukuma novada pašvaldības skaidrojumu par paredzētajiem būvdarbiem, piebraucamo ceļu pie Slocenes ielas privātīpašumiem un provizoriskajām izmaksām.

Šogad Tukuma novada Dome sadarbība ar AS “Tukuma piens” uzsāks īstenot projektu “Degradētās teritorijas sakārtošana Jauntukuma mikrorajonā”. Projekts tiek īstenots balstoties uz Ministru kabineta 2015.gada 10.novembra noteikumiem Nr.645 “Darbības programmas ”Izaugsme un nodarbinātība” 5.6.2. specifiskā atbalsta mērķa “Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām” īstenošanas noteikumi”.

Šie noteikumi nosaka striktu ieguldījumu pamatojumu un paredz atbalstu tikai investīcijām rūpniecisko teritoriju un citu uzņēmējdarbībai plānoto vai izmantoto degradēto teritoriju atjaunošanā, kas tiks pielāgotas jaunu uzņēmumu izvietošanai tajās vai esošo paplašināšanai, lai sekmētu nodarbinātību un ekonomisko aktivitāti pašvaldībās saskaņā ar pašvaldības attīstības programmā noteikto.

Projekta mērķis ir veikt Slocenes ielas pārbūvi, tādējādi uzlabojot, labiekārtojot un sakārtojot pilsētas infrastruktūru atbilstoši mūsdienu prasībām, nodrošinot piekļuvi īpašumiem un radot ērtu un drošu pārvietošanos gan autotransportam, gan gājējiem.

Šogad tiks uzsākti projekta 1.kārtas būvdarbi posmā no krustojuma ar Jelgavas ielu līdz īpašumam Slocenes ielā 4, tas ir ielas posms gar AS “Tukuma piens” īpašumu un ir attiecināms Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētā projektā “Degradētās teritorijas sakārtošana Jauntukuma mikrorajonā” kā komersantam piegulošā degradētā teritorija.

Saskaņā ar būvprojektu, paredzēts rekonstruēt un paplašināt Slocenes ielas brauktuvi, nobrauktuves un gājēju celiņu (kopumā 312 m garumā), pārbūvēt kanalizācijas trasi un ielas apgaismojumu. Gājēju kustības organizācijai Slocenes ielas kreisajā pusē plānots izbūvēt 2m platu ietvi. Projekta ietvaros tiks sakārtotas arī nobrauktuves uz blakus esošajiem pieguļošajiem īpašumiem un stāvlaukums auto novietošanai pie AS “Tukuma piens”.

Kopējās projekta izmaksas ir 688569,00 EUR, no kurām

-  ERAF finansējums ir 585283,65 EUR,

-  valsts budžeta dotācija – 25821,34 EUR,

-  pašvaldības finansējums – 77464,01 EUR.

Atbilstīgi iepirkuma rezultātiem Slocenes ielas pārbūves būvprojekta izstrādi un būvdarbus veiks SIA “STRABAG”. Būvdarbus plānots sākt šā gada jūlijā un pabeigt 2018. gadā ar asfaltēšanu.

Piebraucamajam ceļam vienīgā alternatīva caur Durbes parku

Šā gada 12.jūnijā notika Slocenes ielas iedzīvotāju sapulce, kurā pašvaldība un būvnieks informēja iedzīvotājus par gaidāmajiem darbiem un būvdarbu laikā plānotajiem transporta kustības ierobežojumiem. Ņemot vērā, ka paredzēto būvdarbu īstenošanai Slocenes ielā tiks veikti rakšanas darbi pat līdz 6m dziļumam, tajā nebūs iespējams iebraukt no Jelgavas ielas. Līdz ar to ir aktuāls jautājums par piebraucamo ceļu pie savrupmājām. Vienīgā alternatīva, kā nodrošināt vieglajam un operatīvajam autotransportam piekļuvi uz Slocenes ielu, ir izveidot piebraucamo ceļu uz būvdarbu laiku no Durbes estrādes stāvlaukuma Estrādes ielā cauri Durbes parka palienei. Šeit tiks izveidots pagaidu grants seguma ceļš 3,5m platumā līdzšinējā 2m platā celiņa vietā ar “kabatām”, kur automašīnām izmainīties. Pēc būvdarbu pabeigšanas šis ceļš tiks labiekārtots un būs paredzēts tikai gājēju un riteņbraucēju vajadzībām.

Iedzīvotāji sapulcē ierosināja pagaidu piebraucamo ceļu veidot esošā gājēju celiņa vietā, kas ved pāri Slocenes upei uz Pļavas ielu. Tomēr jāņem vērā, ka šis celiņš posmā no Slocenes ielas līdz upei un tiltiņam atrodas uz privātās zemes. Slocenes upes otrā krastā celiņš atrodas uz pašvaldības zemes. Pašvaldība diemžēl nav tiesīga patvaļīgi bez īpašumtiesībām vai ilgtermiņa nomas līguma izbūvēt pagaidu ielu pa tai nepiederošu teritoriju. Turklāt pagaidu tilta izbūves izmaksas, lai pa to varētu pārvietoties arī operatīvais transports ne tikai gājēji, ir nesamērīgi lielas pret kopējām ielas pārbūves izmaksām (skatīt zemāk provizoriskās izmaksas). Līdz ar to pašvaldībai nav citas iespējas, kā veidot pagaidu piebraucamo ceļu caur Durbes parku. Savukārt gājēju ērtībām pašvaldība šovasar sakārtos Slocenes upes tiltiņu.

Provizoriskās izmaksas, ja pagaidu ceļa izbūvi veiktu gājēju celiņa vietā pār Slocenes upi:

-        Tilta izbūves pār Slocenes upi (garums 9,5m, platums 3,5m, kopā – 33,25m2) izmaksas ~60 000 EUR (aprēķins pēc tilta pār Sloceni Zemītes ielā izbūves izmaksām 2011.gadā – uz 1m2 1774,46 EUR). Šīs izmaksas būtu gadījumā, ja esošo tiltu varētu rekonstruēt, taču esošajā situācijā tilts pār Slocenes upi būtu jāceļ no jauna, līdz ar to vēl pieskaitāmas tilta projektēšanas izmaksas.

-        Ceļa klātnes no Pļavas ielas līdz Slocenes ielai (500m) izbūves izmaksas ~20 000 EUR.

-        Īpašumu atsavināšana. Slocenes paneļu tilts no pus upes vidus un taciņa atrodas uz īpašumiem Slocenes ielā 6 un Slocenes ielā 7A. Lai to izdalītu nepieciešams izstrādāt Zemes ierīcības projektus, kas katram īpašumam izmaksātu ap 1000 EUR (kopā par abiem – 2000 EUR). Turklāt zemes ierīcības projekta izstrāde ilgst apmēram 6 mēnešus. Papildus jārēķina nauda zemes īpašniekiem par atpērkamo zemi ceļa vajadzībām (Melnezera ielas gadījumā tie bija 8 EUR/m2).

Ceļa platums starp īpašumiem Slocenes ielā 6 un 7 ir 4m, tādēļ kopējā platība ceļa atsavināšanai būtu ap 800m2, kas naudas izteiksmē būtu ~ 6400 EUR. Bet ja zemes īpašnieki nepiekrīt summām vai zemes atsavināšanai, atsavināšanas process pašvaldības vajadzībām (caur Saeimu) var ievilkties gadiem ilgi.

Provizoriskās izmaksas pagaidu piebraucamā ceļa izbūvei cauri Durbes parkam

-        Ceļa ar grants segumu 3,5 m platumā no Durbes estrādes stāvlaukuma Estrādes ielā cauri Durbes parka palienei izmaksas pēc SIA “Strabag” aprēķiniem ir ~ 5000 EUR (bez PVN).

Slocenes iela