Pašvaldība
Aizliedz ekspluatēt ēkas daļu Melnezera ielā 1

RELIZES

Kādu iemeslu dēļ ir radušās plaisas Tukuma 3.pamatskolas ēkā?

Ir plaisas, kas radušās pamatskolas ekspluatācijas laikā, bet jauns plaisājums objektīvi izveidojies Tukuma 3. pamatskolas sporta zāles un stadiona būvniecības procesā. Piemēram, grunts virsūdeņu svārstību rezultātā, ūdens lēcas gruntī, no smagā transporta kustības būvlaukumā, būvlaukumā veikto zemes darbu rezultātā, kā arī citu ārējo faktoru, kas nav saistīti ar būvniecību, ietekmes rezultātā.

Cik lielas tās ir?

Pašlaik Tukuma 3. pamatskolā 3 reizes dienā tiek veikti plaisu uzmērījumi divpadsmit marķētās vietās. Šobrīd plaisu atvēruma amplitūda ir no 0,2mm līdz 2,5mm. Plaisas tiek mērītas ar speciālu mērinstrumentu - plaisu mērīšanas lineālu, nofotografētas un marķētas. Visi iegūtie dati tiek fiksēti monitoringa tabulā.

Plaisu monitorings tiek veikts jau 7 dienas un līdz šim nav novērota plaisu paplašināšanās. Mērījumi tiks veikti arī turpmāk. 

Vai ir apdraudēts mācību process?

Ēkas ekspluatācija, tai skaitā mācību process, netiek apdraudēts, jo, atbilstoši saskaņotam būvprojektam un darbu veikšanas projektam, būvdarbi netiek veikti esošajā ēkā, bet gan ārpus tās.
Atbilstoši darbu veikšanas projektam, 2.etapā ir paredzēti demontāžas darbi esošās ēkas kāpņu telpā, pamatu padziļināšana pa asi 2 un pa asi 3, lai savienotu jauno būvi ar esošo. Šos darbus paredzēts veikt vasarā, kad skolā mācību process nenotiks.

Kādas darbības tiek veiktas plaisu likvidēšanai?

Būvdarbu laikā plaisas netiks likvidētas, jo to monitorings kalpo kā viens no preventīviem pasākumiem, kur pie atbilstošu nosacījumu (plaisu daudzums, atvēršanās platums, atvēršanās ātrums) izpildes, proti, ja vertikālās un slīpās plaisas nesošajā mūra sienā kopējais platuma pieaugums salīdzinājumā ar sākotnējo pārsniegs 10 mm, tiks veiktas attiecīgas korektīvas darbības - būvdarbi tiks pārtraukti un veikti esošās ēkas pastiprināšanas darbi. Pēc visu būvdarbu pabeigšanas plaisas tiks aizdarinātas, nostiprinātas ar speciālajiem briestošajiem sastāviem un atjaunota apdare.

Vai ēku pārbaudīs arī Būvniecības valsts kontroles birojs?

Jaunbūvējamā Tukuma 3. pamatskolas sporta zāle un stadions atbilstoši būvniecības sarežģītībai un iespējamai ietekmei uz vidi klasificējama kā 3. grupas ēka, kas būvniecības procesā pakļauta regulārai Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) kontrolei. Pašlaik BVKB ir veicis trīs pārbaudes būvobjektā, pēdējā pārbaude notikusi 2017.gada 16.martā. BVKB būvinspektora veiktajās objekta pārbaudēs un sastādītajos atzinumos par būves pārbaudi nav konstatēti fakti par ēkas nestspējas apdraudējumiem vai pārkāpumiem būvniecības procesā.

Rīcības pasākumu plāns.

Būvdarbi jāpārtrauc, ja ir realizējies kaut vai viens no sekojošiem nosacījumiem:
Nosacījums Nr.1 – jebkuras plaisas platuma kopējais pieaugums, salīdzinājumā ar sākotnējo mērījumu ir pārsniedzis 10mm;
Nosacījums Nr.2 - plaisas platuma pieauguma ātrums pārsniedzis 1,0 mm/stundā un nestabilizējas;

Ja realizējies kaut vai viens no nosacījumiem, būvdarbi jāpārtrauc un jāsasauc ārkārtas sapulce, kurā puses lemj par būvdarbu plāna korekcijām.

Ja realizējušies abi nosacījumi, tad: būvdarbi jāpārtrauc; cilvēki no skolas jāevakuē; jāatber izraktā grunts tāda veidā, lai pamati tiktu apbērti vismaz par pusotru metru virs pamata apakšas.

Jā plaisas platuma pieauguma ātrums strauji (acumirklīgi) pārsniedzis 5,0 mm un nestabilizējas tad: būvdarbi jāpārtrauc; cilvēki no skolas jāevakuē; jāatber izraktā grunts tādā veidā, lai pamati tiktu apbērti vismaz par pusotru metru virs pamata apakšas.

Sagatavoja 

Dace Laukmane

sabiedrisko attiecību speciāliste