Pašvaldība
Atstāj negrozītu spriedumu par akceptu Jūrmalas lidostas darbības paplašināšanai

lidosta

Engures novadā bāzētajam uzņēmumam SIA “Sky Port”, kas agrāk bija zināms kā SIA “Tukuma lidosta”, par stratēģisko investoru ir kļuvis pazīstamais uzņēmējs Raimonds Kisiels. Līdz ar to uzņēmumam mainījusies valde, par kuras priekšsēdētāju no 7. marta ir kļuvis atvaļinātais policijas ģenerālis Juris Rekšņa, bet par valdes locekli - Biznesa augstskolas “Turība” Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne Zane Driņķe. Savu vietu lidostas valdē saglabā arī līdzšinējā valdes locekle Natālija Maršāne.

Uzņēmējs, autosportists, Latvijas Automobiļu federācijas (LAF) viceprezidents un jaunais lidostas līdzīpašnieks Raimonds Kisiels jau no 1993. gada aktīvi darbojies naftas produktu transportēšanas sfērā. Kisielam daļēji piederošā kompānija “RIX Jet Riga” šobrīd darbojas starptautiskajā lidosta “Rīga” kā aviācijas degvielas uzpildes operators, nodrošinot vienu no Skandināvijā modernākajām gaisa kuģu degvielas uzpildes hidrantu sistēmām, kas ir vienīgā Baltijā. Savukārt cits Kisiela uzņēmums “TLL Jet Tallin” šogad sācis nodarboties ar degvielas uzpildi Tallinas lidostā. Kisielam pieder arī uzņēmums “Kennard Aviation Limited”, kas turpmāk būs lidostas akciju turētājs.

Kisiels atzīst, ka investīcijas Tukuma lidostā ir nākamais solis, attīstot biznesu dinamiskajā aviācijas nozarē. Viņš min, ka šobrīd lidosta ir pilnībā gatava darbam, jo ir nodrošināta visa nepieciešamā infrastruktūra, personāls un drošības kontrole.

Engures novada domes priekšsēdētājs Gundars Važa uzsver, ka lidostas darbības atjaunošanas gadījumā vislielākie ieguvēji būs apkārtējie iedzīvotāji, tāpat tā nodrošinās jaunas darba vietas, ievērojami palielinās nodokļu ieņēmumus, kā arī tūrisma plūsmu reģionā. Plašākas iespējas pavērsies reģiona saimniecības sfērai un uzņēmumiem.

Kisiels tuvākajā nākotnē plāno iegādāties vēl lielāku daļu lidostas akciju, tādā veidā samazinot lidostas akcionāra “Wings 4 Sky Group” daļu. “Jau šobrīd “Wings 4 Sky Group” ietekme lidostā ir samazināta un valdē šo akcionāru pārstāv tikai viena persona - Natālija Maršāne,” atklāj Kisiels. Kisiels atzīst, ka Maršānei ir liela pieredze aviācijas nozarē, tāpēc viņas palikšana lidostas valdes sastāvā ir likumsakarīga. Kisiels informē, ka ir parakstījis līgumu par 47% kapitāldaļu iegādi, kas kopā ar Engures novada domei piederošajiem 4,25% veidos vairākumu uzņēmumā. Jau šobrīd Kisiela pārstāvētie valdes locekļi veido vairākumu. Saskaņā ar akcionāru vienošanos vairākums valdē pieder jaunajam stratēģiskajam investoram.

Jaunajā valdē ietilpstošo valdes locekļu sastāvs jau liecina par lidostas īpašnieku izmaiņām, taču darījums notiek pakāpeniski, un Uzņēmumu reģistrā visi darījumi tiks reģistrēti pēc pilnīgas darbības pārņemšanas.

Jaunais lidostas valdes priekšsēdētājs Juris Rekšņa, kurš gandrīz 30 gadus darbojies vadošos amatos iekšlietu struktūrās, jo bijis gan Valsts policijas priekšnieks, gan Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs, uzsver, ka viena no valdes prioritātēm pašlaik ir atjaunot lidostas sertifikātu. Kad tas tiks atjaunots un lidostā uzsākti regulāri lidojumi, ēkā būs nodrošināta pastāvīga muitas un robežkontroles klātbūtne. Rekšņa cer, ka lidostas praktiskā darbība varētu tikt atjaunota uz Latvijas valsts simtgadi.

Pagājušā gada 10. oktobrī atjaunots arī lidostas ietekmes uz vidi novērtējums. Pēc jauno īpašnieku prezentētās stratēģijas Vides pārraudzības valsts birojs secinājis, ka lidostas darbība nenodara kaitējumu videi, tāpēc lidostas darbību ir iespējams atjaunot.

Šā gada 15. martā jaunais lidostas stratēģiskais investors Raimonds Kisiels un viņu pārstāvošā valde medijus informēs par lidostas tālākajiem plāniem un attīstības iespējām.

Līdz šim Tukuma lidostas infrastruktūrā ir veiktas nopietnas investīcijas, kas ir pietiekamas, lai atjaunotu lidostas darbību un uzsāktu gaisa kuģu apkalpošanu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4,2 miljoni eiro. Šobrīd lidostas līdzīpašnieki ir Engures novada dome (4,25%), Kipras uzņēmums “Kennard Aviation Limited” (19,99%) un SIA “Wings 4 Sky Group” (75,75%).

Papildu informācija:
Armanda Vilcāne
+371 2846 1006
armanda.vilcane@mediaprofile.lv
SIA “Sky Port” mediju pārstāve