Pašvaldība
Tukuma Audēju darbnīca

audēju darbnīca

Tukuma Audēju darbnīca ir viena no Tukuma muzeja struktūrvienībām, kurā tiek apzināts, saglabāts un pētīts novada etnogrāfiskais mantojums un nodrošināta tradīciju pārmantojamība sadarbībā ar Tautas lietišķās mākslas studiju “Durbe”.

Audēju darbnīcā atrodas vairāki desmiti steļļu, kurās strādā gan Tautas lietišķās mākslas studijas “Durbe” lietišķās mākslas meistares, gan tie cilvēki, kuri vēl tikai apgūst aušanas prasmes. Muzeja darbinieki palīdz interesentiem apgūt dažādas tekstiltehnikas, konsultē tautastērpu izvēlē, iepazīstina ar to izgatavošanas un valkāšanas tradīcijām.


Audēju darbnīca piedāvā apmācības individuāli un grupām, organizējot kursus un radošās darbnīcas, kā arī tālākizglītības kursus dažādu tekstiltehniku apgūšanai. Līdztekus aušanai stellēs, var apgūt trīsstūra lakatu aušanu uz kartona pamatnes, prievīšu aušanu, kā arī mazliet piemirsto knipelēšanas tehniku. Skolēniem radīta iespēja iemācīties aušanas pamatus mājturības kursa ietvaros.

Tautas lietišķās mākslas studija “Durbe” dalībnieces regulāri piedalās valsts mēroga tekstilizstādēs, organizē personālizstādes un darbu skates, kā arī sniedz konsultācijas etnogrāfisko tērpu darināšanā, pēc pasūtījuma izgatavo tautas tērpus, vimpeļus un karogus, kā arī citas tekstilijas. Studija ar saviem darbiem popularizējusi Tukuma vārdu gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.
Šajā sezonā ir būtiski palielinājies mākslas studijas “Durbe” dalībnieku skaits – no 36 uz 56 –, praktiski izveidojot studijā divas atsevišķas dalībnieku grupas.

Līdz ar dalībnieku pieaugumu palielinājusies arī studijas vadītāja noslodze. Vidēji mēnesī audēju kopējais apmeklējums darbnīcā svārstās no 200 līdz 280, tādēļ apmaksātajās vadītāja 40 darba stundās mēnesī nav iespējams sagatavot un novadīt nepieciešamās teorētiskās un praktiskās nodarbības, kā arī atlasīt un sagatavot darbus un nepieciešamo informāciju valsts mēroga izstādēm, piedalīties to iekārtošanā un pagūt apmeklēt seminārus.

Jāpiemin, ka zemā atalgojuma dēļ no šā gada janvāra darba attiecības izbeigusi Audēju darbnīcas vadītāja, bet no februāra – mākslas studijas “Durbe” vadītāja. Patlaban darbība Audēju darbnīcā tiek nodrošināta un par kārtību tajā rūpējas darbnīcas eksponātu uzraudze. Šobrīd tiek izstrādāti nosacījumi studijas vadītāja amatam, lai jau drīzumā varētu atrast piemērotu pretendentu.

Lai nodrošinātu Tautas lietišķās mākslas studijas “Durbe” darbību, ņemot vērā tās būtisko ieguldījumu tradīciju kopšanā un uzturēšanā, šā gada februāra Tukuma novada Domes komitejās tika izskatīts jautājums par Tautas lietišķās mākslas studijas “Durbe” vadītāja likmes palielināšanu un šā gada 23.februāra Tukuma novada Domes sēdē tika konceptuāli atbalstīta mākslas studijas “Durbe” otras nodarbību grupas izveides lietderība un nepieciešamība, kā arī tika nolemts no Tukuma novada pašvaldības 2017.gada budžeta izdevumiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt dotāciju desmit (10) mēnešiem 3004 EUR mākslas studijas otrās nodarbību grupas vadītāja darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no 2017.gada 1.marta (prot.Nr.2, 8.§.).

Savukārt, lai piesaistītu papildu finansējumu mākslas studijas darbības nodrošināšanai, deputāti ieteica Tukuma muzejam sadarbībā ar biedrību “Tukuma Nevalstisko Organizāciju Apvienība” izvērtēt iespēju dibināt biedrību – Tautas lietišķās mākslas studija “Durbe”.