Pašvaldība
Aicinājums tukumniekiem!

kāzas 6

“Kāzas toreiz un tagad”

Jau no seniem laikiem Tukums bijis populārs ar savu Precību tirgu. Visi tam gatavojās un īpaši posās: gan neprecētie saimnieku strādnieki, lai satiktos un sapazītos, gan saimnieki, lai gadatirgū pārdotu izaudzēto. Šī gada pilsētas svētku tēma “Precību spēles Tukumā” ir mazliet balstīta šajā tradīcijā, tikai tiks realizēta jaunās noskaņās.

Pilsētas svētku svinēšana ir iecerēta dažādās pilsētas vietās visām gaumēm un sajūtām. Ja reiz precības, tad tālu nav arī līdz kāzām. Tādēļ svētku laikā ieplānots atklāt īpašu – pilsētnieku veidotu – izstādi “Kāzas toreiz un tagad”. Tajā ar fotogrāfiju, kāzu tērpu un aksesuāru palīdzību iecerēts parādīt, kā mainījušās kāzu svinēšanas tradīcijas Tukuma pusē un Latvijā. Taču izstādei unikalitāti piešķirs fakts, ka tās veidošanā piedalījušies Tukuma iedzīvotāji un pilsētas apkārtnē dzīvojošie, kas droši vien arī sevi tomēr daļēji dēvē par tukumniekiem.

Lai šādu izstādi izveidotu, pilsētas svētku organizatori aicina iedzīvotājus apskatīt savus ģimenes albumus un skapī noslēptās kārbas ar kāzu tērpiem, līgavu pušķiem un citām mantām. Iespējams, un svētku organizatori tic, ka tā ir, starp fotogrāfijām un mantām noteikti atradīsies kaut kas, ko gribētos parādīt visiem svētku apmeklētājiem. Būtu interesanti un saistoši ieraudzīt, kā mainījusies kāzu mode tērpos, viesu pulciņa kuplumā, kādi izskatījušies līgavu plīvuri – no ļoti gariem vecmāmiņu laikā līdz pavisam īsiem 20.gadsimta 70. un 80.gados. Varbūt kādam saglabājies arī kāzu vedēja tērps? Svētku organizatori cer, ka izdosies vienkopus savākt un parādīt 100 fotogrāfijas ar stāstiem par kāzām, cilvēkiem, kas satikušies un apprecējušies pēdējo 100 gadu laikā.

Cerot uz iedzīvotāju atbalstu, svētku organizatori aicina no šā gada marta līdz jūnijam katru otrdienu no pulksten 10.00 līdz 16.00 atnest ģimenē saglabātos kāzu tērpus (gan sieviešu, gan vīriešu un arī bērnu), līgavas pušķus u.c. aksesuārus kopā ar kāzu fotogrāfiju uz Tukuma novada Domi (Talsu ielā 4, Tukumā), lai kopīgiem spēkiem izveidotu izstādi. Lai nekas un nekur nepazustu, par katru atnesto lietu tiks sagatavots atbilstošs dokuments (deponēšanas akts), pēc kura atnestās lietas pēc svētku izstādes tiks atdotas īpašniekiem atpakaļ. Atnesot izstādei paredzētās mantas, to īpašniekiem ir jābūt arī gataviem atbildēt uz jautājumiem – izstāstīt savu precību stāstu, norādīt, kādi cilvēki fotogrāfijā redzami vai kas atnestos priekšmetus lietojuši, kad un kā sapazinušies, kur kāzas svinējuši vai jebko citu, kas saistīts ar šīm precībām. Vēl labāk, ja šis stāsts jau būtu pierakstīts un atnests kopā ar priekšmetiem, lai, veidojot izstādi, nekas nesajuktu. Ja kāzu fotogrāfija mājās stāv kādā īpašā ietvarā, priecāsimies, ja šo foto tad atnestu kopā ar to. Pat tāds nieks kā foto rāmis palīdzēs radīt īpašas sajūtas izstādes skatītājiem.

Svētku organizatori cer uz tukumnieku sadarbību un vēlmi iesaistīties svētku organizēšanā un izstādes veidošanā! Ja rodas papildu jautājumi par izstādei nepieciešamajām lietām vai vēlaties noskaidrot kaut ko vairāk, aicinām sazināties ar iecerētās izstādes kuratori Zani Neilandi-Sieradzku pa tālruni 29250661.

Svetku logo
www.facebook.com/PrecibuSpelesTukuma