Pašvaldība

T LAUKUMS 02 logo

Piektdien, 3.martā, Tukuma novada Domē notika Brīvības laukuma rekonstrukcijas projekta apspriede, uz kuru tika aicināti Brīvības laukumam blakus esošo īpašumu īpašnieki, institūciju pārstāvji, kā arī interesenti un uzņēmēji.

Klātesošos ar projekta ieceri iepazīstināja SIA “Mark arhitekti” valdes loceklis un arhitekts Mārtiņš Ošāns.

Metu konkurss Brīvības laukuma rekonstrukcijai tika izsludināts 2013.gadā. Konkursā piedalījās četri pretendenti, no kuriem profesionāla žūrija par labāko atzina SIA “Mark arhitekti” piedāvājumu. Patlaban arhitekti ir izstrādājuši objekta skiču projektu un šis ir brīdis, kad tajā vēl var veikt izmaiņas.

Jaunais laukums ietver ideju par pilnīgi taisnas, horizontālas plaknes izveidi Tukuma pilsētas vēsturiskajā centrā. Projektā esošo laukuma telpu plānots sadalīt un izveidot trīs atšķirīgās daļās, kur katrai no tām ir savs raksturs: lielais laukums, mazais skvērs — muzeja priekšlaukums un apzaļumojumi kopā ar bērnu rotaļlaukumu. Katrai no šīm daļām ir īpaša scenogrāfija, atšķirīgi izmantošanas scenāriji, kopā veidojot vienotu un mūsdienīgu Tukuma galveno publisko ārtelpu.

Laukuma ziemeļu pusē paredzēta zona vasaras kafejnīcām un tirdzniecībai, kā arī zona ar apstādījumiem, savukārt skvērā pie muzeja plānots uzstādīt vides objektu – uzrakstu “Es un Tukums”, kas būs pieejams visiem iedzīvotājiem un pilsētas viesiem.

Neiztrūkstoša laukuma sastāvdaļa ir arī strūklaka, kam arhitekti piedāvā laikmetīgu risinājumu, izvietojot to uz elipses formas ieseguma. Ūdens strūklai paredzēti vairāki režīmi. Strūklaka varētu tikt papildināta arī ar tēlniecības objektu – dejojošas sievietes tēlu.

Saistībā ar Brīvības laukuma un tam piegulošās teritorijas labiekārtojuma pārbūvēšanu paredzēts cirst 13 parastās liepas, kas inventarizācijā atzīti kā mazvērtīgi koki. Koku inventarizācija Brīvības laukumā tika veikta 2013.gada sākumā. Tās rezultātā konstatēts, ka koki ir bojāti un to spēja augt un estētiskā vērtība ilgtermiņā tikai pazemināsies. Koki divdesmitā gadsimta astoņdesmitajos gados ir galotņoti un tādējādi stipri bojāti. To kopšana prasa daudz līdzekļu, kas, raugoties perspektīvā, būtu nesaimnieciska rīcība. Koku saglabāšana būvdarbu laikā nebūtu arī praktiski iespējama, jo, pārbūvējot laukuma komunikācijas, to saknes tiktu stipri bojātas. Pērnā gada decembra sākumā koku ciršanas iecerei

Brīvības laukumā norisinājās sabiedriskā apspriešana, un šobrīd arhitekti ir nokārtojuši koku ciršanas atļauju. Nocirsto koku vietā tiks stādīti jauni – jau liela izmēra koku stādi.

Uzņēmēji projekta publiskajā apspriedē aktualizēja jautājumu par satiksmes organizāciju un auto stāvvietām pilsētas centrā, jo Brīvības laukuma rekonstrukcijas ietvaros esošo ielu gar Tukuma novada Dzimtsarakstu nodaļu (Brīvības laukums 10) paredzēts slēgt transporta kustībai (izņemot piegādes un operatīvā transporta vajadzībām), tādējādi zaudējot esošās auto stāvvietas un padarot centru nepieejamu iedzīvotājiem. Savukārt arhitekti vērsa uzmanību uz to, ka projektā paredzēts izveidot papildu auto stāvvietas – četras pie Lielās ielas un sešas pie Pils ielas. Turklāt arhitekti uzsvēra, ka jaunā laukuma zonā prioritāte būs gājējiem, nevis transporta kustībai.
Savukārt Brīvības laukuma blakus esošo īpašumu īpašnieki interesējās, vai projekta ietvaros plānots uzlabot arī Brīvības laukuma apkārtējo teritoriju un piegulošo ēku fasādes.

Jāpiemin, ka sakārtot privātīpašumus ir to īpašnieku pienākums, taču Tukuma novada Dome sniedz atbalstu šo darbu veikšanai. Pagājušajā gadā tika apstiprināti Tukuma novada Domes saistošie noteikumi Nr.18 “Par pašvaldības palīdzību ēku fasāžu atjaunošanai”, kas nosaka kārtību, kādā ēkas īpašnieks, viņu pilnvarnieks vai apsaimniekotājs var saņemt pašvaldības līdzfinansējumu ēku fasāžu atjaunošanai. Pašvaldības līdzfinansējuma apmērs ir ne vairāk kā 50% no fasādes atjaunošanas darbu kopējām izmaksām, nepārsniedzot 5000,00 EUR vienai ēkai. Pieteikumus līdzfinansējuma saņemšanai var iesniegt jebkurā laikā.

Ņemot vērā uzņēmēju ierosinājumu izvērtēt satiksmes organizāciju Tukuma centrā, Brīvības laukuma rekonstrukcijas projekta virzība šobrīd ir apturēta, un projekts tiks skatīts kopā ar transporta kustības koncepcijas izstrādi Tukuma pilsētā.