Pašvaldība
Par paveikto starp novada Domes sēdēm

IMG 3890

Pārskata periodā svarīgākais saimnieciskajā jomā – Mājokļu darba grupas pirmā darbības virziena uzdevumu izpilde (izbūvēts un darbu uzsācis pakalpojumu centrs ēkā „Pūre 18”; darbu sāk pirmā papildus grupa PII „Zemenīte”); sabiedriskajā jomā – ikgadējais novada sportistu, treneru un sporta jomas entuziastu godināšanas pasākums „Sporta laureāts 2016”.

1.februārī notika kārtējā Tukuma, Kandavas, Engures un Jaunpils novadu vadītāju sanāksme. Būtiskākais – tiek akceptēts SIA „Tukuma slimnīca” vadības ieteikums martā pārtraukt dzemdību nodaļas darbu. Lēmums ir pamatots ar vispusēju esošās situācijas analīzi un plānotajām Veselības ministrijas strukturālajām reformām veselības aprūpes sistēmā. Mērķis – veidot Tukuma slimnīcu par specializētu, profesionālu un kvalitatīvu 24 h neatliekamās veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas iestādi.

7.februārī Tukuma tiesā ir sācies process par 2015.gada jūlijā notikušo avāriju pilsētas attīrīšanas iekārtās „Tīle”, vides piesārņojumu Slocenes upē un Šlokenbekas dzirnavu dīķī. Pie kriminālatbildības pēc KL102.panta trešās daļas „par zemes, mežu vai iekšējo ūdeņu (virszemes vai pazemes) piesārņošanu ar bīstamām vai citām kaitīgām vielām, materiāliem vai atkritumiem, piegružošanu vai citādu kaitīgu iedarbību uz tiem jebkādā veidā, ja tas izraisījis smagas sekas” saukts SIA „Tukuma ūdens” valdes loceklis Ainārs Feldmanis. SIA „LaKalme” 2015.gada 21.jūlija atzinumā Nr.1-12/15-260 kaitējums ūdeņiem un piesārņojums ūdenstilpnē radās ārēja toksiska vai ļoti stipra piesārņojuma rezultātā, kura cēlonis izmeklēšanā nav noskaidrots joprojām, tāpēc tiesas lēmumu pašlaik prognozēt ir pāragri. Nav arī tiesiska pamata SIA „Tukuma ūdens” valdes locekļa Ainārs Feldmaņa atstādināšanai no amata (nav bijis prokuratūras pieprasījums, nav attiecīga tiesas nolēmuma, nav pierādīta vaina).

10.februārī darba vizītē Tukumā un Pūrē bija Labklājības ministrs Jānis Reirs. Tikšanās laikā pārrunāti aktuālie sociālās jomas jautājumi, sadarbības iespējas un pašvaldības speciālistu iesaiste ministrijas darba grupās normatīvo aktu pilnveidošanai (DI, starpinstitūciju sadarbība, bērnu tiesības utt.).

11.februārī 90 gadu jubilejā tika sumināts izcilais Tukuma novada Tumes pagasta lauksaimnieks, novadnieks, Goda pilsonis, Trīszvaigžņu ordeņa kavalieris Jēkabs Spickus.

13.februārī notika Jauntukuma mikrorajona iedzīvotāju sapulce ar mērķi sniegt informāciju un uzklausīt jautājumus par plānotajiem investīciju projektiem infrastruktūras uzlabošanai par Parādes ielas rekonstrukciju, Alīnes ielas gājēju celiņu un stāvlaukuma izveidi.

16.februārī oficiāli atklāta SIA „Lindstrom Prodem” apģērbu rūpnīca. Pateicoties ražotnes celtniecībai, pašvaldība var apgūt arī Eiropas struktūrfondu līdzekļus, jo tiek īstenots projekts "Degradētās teritorijas sakārtošana zonā Melnezera iela – Laustiķis", lai sakārtotu infrastruktūru un veicinātu pilsētas izaugsmi.
Februārī notika vairākas Reģionālo attīstības centru apvienības (RACA) tikšanās par kavēšanos ES struktūrfondu apguvē un tās ietekmi uz pašvaldības projektu realizāciju (īpaši uzņēmējdarbības veicināšanas jomā).

Par naudas līdzekļiem
Ir sagatavoti un izsūtīti nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumu paziņojumi par 2017.gadu. Atbilstoši saistošajiem noteikumiem tiek iesniegtas un gatavotas izskatīšanai piemērojamās NĪN atlaides.

Līdz 2017.gada 17.februārim iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) gada plāns izpildīts par 13,47 % (I ceturksnis – 22%).
Janvārī notikušas visas plānotās sabiedriskās komisijas un pastāvīgās komiteju sēdes. 

Sagatavoja Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans


Turpinās darbi Tukuma 3. pamatskolas piebūves- sporta halles jaunbūves un stadiona būvobjektā. Uzsākta halles ēkas pamatu pāļu izbūve un atsevišķu inženierkomunikāciju izbūve. Sagatavots piebraucamais ceļš no Pauzera ielas; tiek sagatavota pamatne auto stāvlaukumu izbūvei.
Notikusi tikšanās ar Jauntukuma mikrorajona iedzīvotājiem, lai apspriestu sagatavotos satiksmes un gājēju drošības uzlabošanas tehniskā projekta risinājumus Alīnes ielas un Parādes ielas ietvju izbūvei. Šī projekta ietvaros tiks izbūvēta jauna ietve Alīnes ielā posmā no Jelgavas ielas līdz Telegrāfa ielai un jauna ietve Parādes ielā. Papildus tiks izbūvētas auto stāvvietas un lietus ūdens novadīšanas sistēma pie veikala Top. Arī Parādes ielā tiks izbūvēta gājēju ietve. Šie būvdarbi tiks finansēti no Tukuma novada pašvaldības budžeta ar ES fondu līdzfinansējumu. Par ielas pārbūves būvdarbu uzraudzības veikšanu ir izsludināts iepirkums.

Izsludināts iepirkums par Slocenes ielas posma rekonstrukcijas projekta izstrādi un ielas posma pārbūves darbu veikšanu. Šis projekts tiks realizēts vienlaikus ar sia “Tukuma piens” attīstību- uzņēmums būvēs noliktavas ēku un autotransporta iekraušanas zonu. Papildus tiks pārbūvētas zem Slocenes ielas seguma esošās inženierkomunikācijas. Ielas pārbūves darbi tiks finansēti ar ES līdzfinansējumu.
Izsludināts iepirkums par Tukuma 2. vidusskolas energoefektivitātes darbu un ēkas piebūves tehniskā projekta izstrādi. Pēc projekta izstrādes paredzēti vērienīgi būvdarbi 2. vidusskolas ēkā- ēkas siltināšana, telpu remonts, komunikāciju pārbūve. Papildus tiks uzbūvēta ēkas piebūve sākumskolas klašu izvietošanai. Šo darbu veikšanai ir piešķirts ES līdzfinansējums.

Sagatavots skiču projekts Pilsētas parka attīstīšanas un labiekārtošanas turpinājumam. Šogad par pašvaldības budžeta līdzekļiem tiks uzbūvētas tualetes, bērnu pārtīšanas telpa un kafejnīca ar terasi, kā arī uzstādīta bērnu rotaļu un izglītojošā nojume ar aprīkojumu.
Noslēdzies iepirkums par būvprojekta izstrādi bērnudārza “Pasaciņa” energoefektivitātes pasākumu veikšanai. Šim projektam ir saņemts līdzfinansējums no ES fondiem. Par būvprojekta izstrādi ir noslēgts līgums ar sia “Būvdizains”, kura apņēmusies projektu izstrādāt 32 nedēļu laikā.

Noslēdzies iepirkums par asistenta pakalpojumu sniegšanu ģimenēm ar bērniem un jauniešiem pēc ārpusģimenes aprūpes. Pakalpojumu sniegs nodibinājums “Sociālo pakalpojumu aģentūra”.

Izsludināts iepirkums par logu nomaiņu pašvaldībai piederošajos dzīvokļos.
Iepirkumā par marķētās dīzeļdegvielas piegādi ēkas Melnezera ielā 1 apkurei, noslēgts pakalpojuma līgums ar sia “Gotika auto”.
Izsludināts iepirkums par Kurzemes ielas rekonstrukcijas un pārbūves tehniskā projekta ekspertīzes veikšanu.
Iepirkumā par viengadīgo vasaras puķu stādu piegādi līgums noslēgts ar sia “Jāņa Aldermaņa dārzniecība”.
Iepirkumā par horizontālo ceļa apzīmējumu krāsošanu Tukuma pilsētā noslēgts līgums ar sia “Rīgas luksofors”.
Iepirkumā par pašvaldībai piederošās dzīvojamās ēkas Tukumā, Dārzniecības ielā 2a apsaimniekošanu, noslēgts līgums ar sia “Amatnieks”. Atbilstoši iepirkuma piedāvājumam, apsaimniekošanas maksa līdz 2019. gadam saglabājas nemainīga kā līdz šim.

Domes ēkas konferenču zālē uzsākts kosmētiskais remonts- tiks pārkrāsotas sienas, nomainīta apkures sistēma un daļēji pārbūvēta elektroinstalācija.

Tukuma novada pašvaldība sadarbībā ar vēl 9 Pierīgas pašvaldībām un Latvijas investīciju un attīstības aģentūru sadarbojas kopīgā Biznesa inkubatora pakalpojumu sniegšanā jauniem uzņēmējiem. Biznesa inkubators darbu uzsācis jau decembri, bet svinīga atklāšana Jūrmalā notika februārī. Par Biznesa inkubatora pakalpojumiem jaunie uzņēmēji var interesēties rakstot uz e-pastu maris.rudaus-rudovskis@tukums.lv 

Notikušas tikšanās ar diviem starptautiskiem investīciju fondiem un vienu uzņēmumu par iespējām Tukumā attīstīt ražošanas uzņēmumus. Šiem interesentiem ir sagatavota un nosūtīta informācija par pašvaldības atbalsta iespējām un investīciju teritorijām.

Sadarbībā ar Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameru, Tukuma novada uzņēmēji tiek aicināti piedalīties uzņēmēju dienu pasākumā un izstādē Jelgavā- aprīlī vai Ventspilī- jūnijā. Interesenti var pieteikties Tukuma uzņēmēju klubā vai rakstot uz e-pastu maris.rudaus-rudovskis@tukums.lv

Sagatavoja Tukuma novada Domes izpilddirektors Maris Rudaus - Rudovskis