Pašvaldība
Pieņemts Tukuma novada pašvaldības 2017.gada budžets

bUDZHETS 2017

Ceturtdien, 26. janvārī, Tukuma novada domes deputāti vienbalsīgi pieņēma 2017.gada budžetu, apstiprinot 32 miljoni 309 tūkstoši 876 eiro kopbudžeta ieņēmumus, kas ir par 4,6% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Pašvaldības pamatbudžetu ieņēmumus veido nodokļu un nenodokļu ieņēmumi, maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi, valsts mērķdotācijas un citu budžetu transferti. Lielākais īpatsvars nodokļu ieņēmumos ir iedzīvotāju ienākuma nodoklim 48% un nekustamā īpašuma nodoklim - 6%.

Kopbudžeta izdevumi plānoti 35 miljoni 763 tūkstoši 831 eiro. Salīdzinājumā ar 2016. gadu, pieaugums ir 4 461 498 eiro. Visi pašvaldības plānotie izdevumi pēc savas ekonomiskās būtības iedalīti deviņās funkcionālajās kategorijās. Lielākais izdevumu īpatsvars budžetā ir atbalsts izglītībai 61%, kultūrai un sportam 10% un sociālajai palīdzībai un pakalpojumiem 8%.

Tukuma novada 2017. gada un turpmāko gadu prioritātes ir atbilstīgi Tukuma novada Attīstības programmā 2015.–2021.gadam noteiktajām Tukuma novada vidēja termiņa prioritātēm: izglītība, uzņēmējdarbības attīstība un mājokļa piedāvājuma palielināšana, 2017.gadā plānots īstenot nozīmīgus investīciju projektus pilsētā un pagastos.

Izglītības jomā 2017.gadā tiks uzsākti būtiski infrastruktūras uzlabošanas darbi Tukuma pilsētas vispārējās izglītības iestādēs – Tukuma Raiņa ģimnāzijā, Tukuma 2.vidusskolā, Tukuma E.Birznieka-Upīša 1.pamatskolā, Tukuma 2.pamatskolā, piesaistot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu. Irlavas sporta namā plānots uzstādīt energoefektīvu apgaismojumu, ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) līdzfinansējumu. Ar Eiropas Sociālā fonda atbalstu (ESF) tiks organizēti dažādi izglītojoši pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei.

Ar ERAF līdzfinansējumu plānots pabeigt Melnezera ielas, Vilkājas ielas, Purva ielas būvniecību Tukuma pilsētā. 2017.gadā plānots uzsākt Parādes ielas, Slocenes ielas būvniecību, kā arī organizēt Stacijas ielas būvdarbu uzsākšanas darbus. Rezultātā tiks sekmēta uzņēmējdarbības attīstība Tukuma pilsētā. Pagastos plānots pārbūvēt 15 pašvaldības autoceļu posmus ar grants segumu 43,7 km garumā ar ELFLA līdzfinansējumu, veicinot uzņēmējdarbības attīstību Tukuma novada teritorijā.

Tukuma novada pašvaldības 2017.gada budžets izstrādāts, ievērojot likumā “Par pašvaldību budžetiem”, likumā “Par pašvaldībām”, likumā “Par budžetu un finanšu vadību”, likumā “Par valsts budžetu 2017.gadam”, kā arī nodokļu likumos, Ministru kabineta noteikumos un citos normatīvajos aktos paredzētās prasības.

Visu paskaidrojuma rakstu Tukuma novada pašvaldības 2017.gada budžetam varat lasīt šeit!

Informāciju sagatavoja:
Tukuma novada Domes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Dace Laukmane