Pašvaldība
Latvijas filmas Latvijas simtgadei

Zigis 1

Šodien, 25. janvārī, režisors Dāvis Sīmanis uzņems pirmos kadrus, sākot darbu pie savas jaunās spēlfilmas “Puika ar suni”.

1.februārī visas dienas garumā filmēšana turpināsies Tukumā.

Tā ir šogad pirmā Latvijas simtgades spēlfilmas uzņemšana Nacionālā Kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, tāpēc nozīmīgs starts jau pašā gada sākumā.

Filma vēsta par unikālā rīdzinieka Žaņa Lipkes dzīvi un notikumiem, kas vācu okupācijas laikā risinājās Rīgā un Lipkes mājā Ķīpsalā. Starp Latvijas personībām, kas no nāves glābuši citus, Žanis Lipke ir visspilgtākais piemērs - aizrauts, bezbailīgs avantūrists, kurš, pateicoties savai dabiskajai cilvēcībai, paglāba vairāk nekā pussimts nāvei nolemtu ebreju. Šie Latvijas vēstures traģiskie notikumi līdz šim nav atspoguļoti Latvijas kino, un tā būs pirmā spilgtā liecība par šo Latvijas vēsturei būtisko lappusi.

Filma “Puika ir suni” ir režisora Dāvja Sīmaņa otrā spēlfilma, kas iecerēta kā vērienīga, precīza vēstures rekonstrukcija. Plānots, ka filma Latvijā uz ekrāniem varētu nonākt 2018.gada pavasarī.

“Filma ir vislabākais veids, kā atgādināt par notikumiem, kas vēsturē ir svarīgi un neļauj cilvēkiem aizmirst to, ka viņi ir spējīgi uz totālu noziegumu. Šis atgādinājums, kurā parādās gan masveida nozieguma nospiedums, gan arī varonība tās visvienkāršākajā formā - kad cilvēks, īsti neapzinoties, palīdz citiem cilvēkiem izdzīvot apstākļos, kad izdzīvošana tikpat kā nav iespējama. Žanis Lipke to nedara tāpēc, ka viņš ar to varēt pelnīt, bet gan rīkojas humānistika mērķa labad, kuru viņš līdz pat galam neapzinās. Atgādinājums par vēsturi mums vienmēr vajadzīgs, jo mēs tiecamies aizmirst tās vēstures mācības, kas pagātnē bijušas, “ stāsta filmas režisors Dāvis Sīmanis.

Filmas operators Andrejs Rudzāts, filmas māksliniece Kristīne Jurjāne, producenti Antra Gaile un Gints Grūbe, filmas scenārija autori Dāvis Sīmanis un Matīss Gricmanis. Filmas stāsts veidots pēc Ineses Zanderes topošās grāmatas motīviem, Žaņa Lipkes lomā aktieris Artūrs Skrastiņš, Johannas Lipkes lomā Ilze Blauberga, viņu dēla Ziga lomā skolnieks Matīss Kipļuks. Filmēšana turpināsies janvārī un februārī Jūrmalā, Rīgā, un Tukumā.

Filmas tapšanu atbalsta Nacionālais Kino centrs, Rīgas Domes Kultūras departaments, Eiropas Komisijas programma Creative Europe, Tukuma pilsētas dome.


Autors: Rinalds Zelts. Attēlā - Artūrs Skrastiņš Žaņa Lipkes lomā un Matīss Knipļuks - Ziga Lipkes lomā.


Producente
Antra Gaile
Tālr. 29195876
E pasts antra.gaile@mistrusmedia.lv