Aktualitātes
Irlavas bērnunamā notika konference “Atbalsta sistēmas izveide audžuģimenēm un aizbildņiem Tukuma novadā”

IMG 7621
20.aprīlī Irlavas bērnunamā-patversmē notika konference “Atbalsta sistēmas izveide audžuģimenēm un aizbildņiem Tukuma novadā”, kuru organizēja Tukuma novada pašvaldības aģentūra “Tukuma novada sociālais dienests”.
Konferencē piedalījās Tukuma novada audžuģimenes un aizbildņi, ārpusģimenes pakalpojumu sniedzēji, sociālie darbinieki, Tukuma novada bāriņtiesas pārstāvji, Deinstitucionalizācijas vadības grupas pārstāvji, Tukuma novada Domes deputāti un citi interesenti. Tās mērķis bija veidot kopīgu diskusiju, iezīmēt problēmas un meklēt risinājumus, lai atbalsta sistēmu audžuģimenēm un aizbildņiem Tukuma novadā varētu veidot pēc iespējas efektīvāku.


Konferences dalībniekus uzrunāja Tukuma novada Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans, uzsverot, cik svarīgi ir katram bērnam uzaugt ģimenē. Savukārt Sātu draudzes evaņģēliste Ilze Rupenheite savu uzrunu balstīja uz pāvesta Jāņa Pāvila II citātu “Neviens nav tik trūcīgs, lai viņam nebūtu, ko dot, un neviens nav tik bagāts, lai viņam kaut ko nevajadzētu”, paužot viedokli, ka mūsdienās sabiedrībā nav līdzsvars starp došanu un ņemšanu.
Šobrīd esošo situāciju ārpusģimenes aprūpē Tukuma novadā iezīmēja Tukuma novada sociālā dienesta direktore Ina Balgalve. Turpretī grupu darbā konferences dalībniekiem bija uzdevums noteikt trūkumus atbalsta izveidei audžuģimenēm un aizbildņiem Tukuma novadā, kā arī iespējamos risinājumus.
Latvijas Profesionālo audžuģimeņu apvienības “Terēze” vadītāja Ārija Martukāne stāstīja par Psihosociālo atbalstu audžuģimenēm, aizbildņiem, adoptētājiem, kā arī nepieciešamajiem pakalpojumiem. Savukārt paneļdiskusijā tika apspriests, kādi resursi pašvaldībā ir pieejami un kādus nepieciešams attīstīt atbalsta sistēmas uzlabošanai, kā arī iezīmētas esošās un iespējamās grūtības.